YouTube продължава да дава възможност за монетизиране на държавната пропаганда,

...
YouTube продължава да дава възможност за монетизиране на държавната пропаганда,
Коментари Харесай

Четиринадесет руски канала в YouTube разпространяват дезинформация

" YouTube продължава да дава опция за монетизиране на държавната агитация, конспирации и съзнателно всяване на боязън. "
Райън Фокс, основен действен шеф на компанията за киберсигурност New Knowledge.Четиринадесет канала в YouTube, подкрепени от Русия, популяризират дезинформация, генерират милиарди гледания и милиони долари доходи от реклама, оповестява Reuters. Спонсорираните канали и видеа обаче не са били обозначени, което опонира на политиката на най-популярната стрийминг платформа, твърди организацията, която е направила изследване по тематиката.

Дезинформация, подправени вести и реклами

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Каналите, измежду които НТВ и " Русия-24 ", разпространявали подправени вести, вариращи от това, че американски политик е прикривал незаконна скица за продажба на човешки органи, до това, че има тежка икономическа рецесия в скандинавските страни. Въпреки това наличие каналите са доста гледани, а американски и европейски компании са купуват реклами, които се излъчват дружно с подобен тип вести.

По-рано непубликуваното изследване на Omelas, американска компания, следяща онлайн екстремизма в интернет за компании от региона на защитата, даде обстоен разбор за триумфа на съветското държавно управление, което в онлайн платформата за видео стрийминг е привлякло 2 милиарда месечни фенове от целия свят и генерирането на доходи от агитация в YouTube.

YouTube като инструмент за агитация?

YouTube, благосъстоятелност на компанията майка на Гугъл - Alphabet, вкара нова политика през февруари 2018 година, с цел да разпознава канали, които имат преобладаващо новинарско наличие и са напълно или отчасти финансирани от националните държавни управления, с цел да оказват помощ потребителите да вземат осведомени решения.

YouTube разгласи при започване на юни, че след запитвания от организацията прибавя означение за държавно финансиране към 13 съветски канала, в това число осем, разпространяващи дезинформация. Дванадесет други спонсорирани от Русия канали, разпознати от Omelas с подвеждащи или неточни вести, към този момент имат етикет за държавно финансиране.

Общо 26-те канала имат над 9 милиарда гледания от януари 2017 година до декември 2018 година, излиза наяве от разбора на Omelas. Други 24 съветски канала без забележими връзки с държавното управление имат над 4 милиарда гледания.

Според Omelas тези 13 милиарда гледания са генерирали до 58 млн. $ от реклами, в това число от западни рекламодатели. В разбора излиза наяве още, че Русия е получила от 7 млн. до 32 млн. $ по общоприетата стратегия за шерване на приходите на YouTube, а самият YouTube е получил от 6 млн. до 26 млн. $.

Точният разбор е сложен, тъй като YouTube има лимитирани данни за приходите и аудиторията. YouTube не разяснява тематиката за приходите на въпросните канали. Руското държавно управление и посолствата на Съединени американски щати и Англия също отхвърлят коментар.

Власт посредством видео

Не е извънредно държавните държавни управления по целия свят да качват видеоклипове в YouTube. Руските канали обаче са получили по-голямо внимание, защото Съединени американски щати стигнаха до заключението, че съветски сътрудници са се пробвали да попречат на президентските избори през 2016 година, като разгласяват подправени вести в обществените медии от измислени персони и новинарски организации. Русия отхвърли тези обвинявания.

" YouTube продължава да дава опция за монетизиране на държавната агитация, конспирации и съзнателно всяване на боязън ", споделя Райън Фокс, основен действен шеф на компанията за киберсигурност New Knowledge.

" Ние не третираме медийните канали, финансирани от страната, по друг метод от другите канали, когато става въпрос за монетизация, стига да съблюдават всички други наши политики ", съобщи представителят на YouTube Алекс Красов. И добавя: " Даваме на потребителите подтекст за наличие, обвързвано с вести, в това число посредством етикетиране на финансирани от държавното управление източници на вести. "

Спонсорираните от Русия канали в YouTube са основани от министерства и държавни медийни мрежи, някои от които са на 13 години, твърди анализът на Omelas, който се основава проучванията си на обществена база данни от Европейския съюз за онлайн дезинформационни източници.

Каналите, изброени от Omelas, от които най-гледан е НТВ, имат съвсем 770 000 качени видеоклипа, в това число музикални състезания, токшоу и новинарски клипове. Някои от каналите са на британски, френски или други езици, само че множеството са на съветски.

Рекламите

YouTube генерира най-вече приходите си от продажбата на реклами, които са ситуирани наоколо до, преди или по време на видеоклиповете. Някои западни рекламодатели, които не са знаели, че рекламите им да се появяват на съветски канали, разясниха пред Reuters, че са обезпокоени от свързването им със подозрително наличие.

От Grammarly, онлайн услуга за инспекция на граматиката, чиито реклами се появяват на съветските канали с подвеждащи вести, показват пред Reuters, че в никакъв случай не биха се свързали умишлено с дезинформация.

Други реклами, достигнали до феновете посредством съветските видеоклипове, са от застрахователя Liberty Mutual, Европейската централна банка и софтуерните компании Adobe, Yandex NV и Wix.com, излиза наяве от изследване на Omelas и Reuters. ЕЦБ, Adobe и Yandex отхвърлиха да разясняват. Либерт и Mutual и Wix не са дали отговор на претенции за коментар.

Джон Монтгомъри, основен изпълнителен вицепрезидент на компанията GroupM, споделя, че рекламодателите могат да задават филтри, които автоматизирано да заобикалят поддържането на някои нежелани канали, само че те са несъвършени.

" Дезинформацията е може би най-голямото предизвикателство, което имаме през днешния ден в интернет ", счита той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР