Йошико Кавашима може да се похвали с впечатляващ живот в

...
Йошико Кавашима може да се похвали с впечатляващ живот в
Коментари Харесай

Йошико Кавашима и мечтата за династия Цин в зората на XX век

Йошико Кавашима може да се похвали с впечатляващ живот при започване на XX век. Дори и да не я познавате, тя е родена като китайска принцеса и мнозина са очаквали доста от нея. В началото на новия век ще замине за Япония, с цел да гледа от близко рухването на династията Цин. Това, което не подозира е, че доста скоро ще се трансформира в един от най-големите японски шпиони и ще мечтае за възобновяване на своята фамилия и връщането на онази популярност, която е трябвало да получи. Толкова е добра в заниманията си, че скоро се трансформира в медийна звезда на Япония, а нейното наличие и аура ще притегли милиони фенове. За Китай ще бъде един от най-омразните хора, а за Япония ще остане един от най-романтичните герои на новото време. В следствие ще бъде оповестена от родната си страна за изменник. Малко след рухването на Япония и при края на Втората Световна война, тя ще се счита за принцесата-шпионин, освен това от ранга на доктор Зорге. Истинското ѝ име е Айсин Гиоро Янюй.

Родена е през 1907 година и е една от 38-те родени деца на принц Шанкюи – с връзки в династията Цин. През XVII век същата династия съумява да вземе властта. Номадските войни съумяват да приключат бързо с най-сериозните съперници от династията Минг. Около 200 години манджурските императори ще разпределят властта и въздействието си над Китай. С раждането на Кавашима, тяхната хватка става доста по-слаба. През 1911 година се води гражданска война на националистите-реформатори и лидер е Сун Ят-сен. Координираните дейности ще разрешат по-бързото определяне на Китайската република. Като нова и свободна територия, незабавно са нужни сътрудници, които да стартират да работят в интерес на страната. Кашавима е единствено на 8 години, само че това не пречи да бъде изпратена при другар на татко си – Нанива Кавашима.

 Kawashima_Yoshiko_Brothers

Там получава и своето японско име. Изпратена като принцеса в заточение, тя е прекомерно дребна, с цел да разбере каква тъкмо задача има и какво се изисква от нея. Започва да язди кон до учебно заведение, носи мъжки облекла и реже косата си, с цел да наподобява повече на момче. Това е много необичайно решение за нежното японско общество, което постоянно е вярвало, че една жена би трябвало да бъде вечно жена. Принцесата желае да сътвори трети пол, който ще счита за по-оправен от нежните и смирени японки. Отказва да се омъжи, желае да наподобява повече на Жана д’Арк и да бъде войник. На своите съученици споделя, че са и нужни към 3000 боеца, с цел да си върне назад Китай. Нейният осиновител вижда същото и даже поддържа решението на момичето да се върне в Китай и да възвърне предходната популярност на фамилията.

В тийнейджърските си години ще открие и силата на секса, завързвайки редица връзки. Някои са даже скандални, а тъкмо това се харесва на медиите, дори повече, в сравнение с бихме могли да си представим. Не всеки ден се срещат вести за китайска принцеса, която върти редица афери. Доведеният ѝ татко е заставен да помогне за сключването на организиран брак с монголския принци Ганжуржаб – синът на въстаник, който сега получава поддръжката на принц Шанкюи. Кавашима не била съгласна на тази маневра. Нейният живот скоро я води в клубовете на Токио, а по-късно отпътува и за Шанхай. До 1931 година 24-годишната бунтарка няма желание да спре, без контакти, семейство, пари или някаква вероятност, стартира да работи като танцьорка в питейни заведения и казина.

 Kawashima_Yoshiko_High_School

Парите не стигат и по тази причина би трябвало да измисли нов вид. Скоро получава призовка за армията. Япония от дълго време е хвърлила око на Манджурия и гледа района като съвършена територия за навлизане в Корея, а до този миг Япония има вяра, че това е територия, която се поставя по право на тях. През 1931 година японски офицери слагат бомба под жп прелезите покрай град Шенянг и упрекват китайците за тези дейности, което е един съвършен мотив за нахлуване в североизточен Китай. Манджурия е взета, само че в този момент действието би трябвало да се случи изцяло законно. Кавашима употребява своите монголски и манджурски връзки, както и авантюристичния си дух и се дегизира, с цел да стартира да събира информация за японското разузнаване. Работи непосредствено под контрола на военачалник Кенджи Дойхара – назовават го още „ Лорънс Манджурски “. Дойхара по-късно ще се трансформира в проектант на опиумовата промишленост на тази територия. След като Япония назначава пионки, които да работят в интерес на империята, Кавашима стартира да работи в името на тогавашната династия Цинг. Успява да назначи нов император и да върне остарялата популярност на династията, за която толкоз доста е мечтала. Според Руюкчи Танака, японският офицер, който Кавашима избира за сътрудник по време на войната, нейният идващ опит е да сътвори спор в Шанхай.

 Photo_of_Ms.Yoshiko_Kawashima_with_her_signature_2

През зимата на 1932 година Танака твърди, че принцесата пътува до града и заплаща на служащи да стартират най-различни протести и сбивания, давайки мотив на Япония още веднъж да се намеси с бойци, като по този метод да укрепи редиците си против Китай. По това време стартира да извършва и ролята на боеца Манчукуо и даже води дребна войска от няколкостотин кавалериста. Повечето постоянно били насочвани против Китай. Японските управляващи желали да я употребяват като формален представител на страната. През 1933 година излиза книгата „ Красавицата в мъжки облекла “. Макар и да става въпрос за измислена история, вдъхновението е повече от ясно. Кавашима се завръща няколко пъти в Япония и в един от тях даже се появява в радио предаване, с цел да опише за своя живот, както и да изпее монголска фолклорна ария, въпреки и да не знае нищо за тази просвета, съчинява нещо от въздуха и съумява да се показа като изключително добър оратор в това отношение.

 Gen_Yoshiko_Kawashima

Зад усмивката и любовта на японците, принцесата продължава да управлява своята дребна войска от близо 5000 боеца. Повечето са за отбрана на новия император. Двойният живот от време на време я обърква, само че признава, че в борбите ще извърши дълга си и го прави – има няколко огнестрелни рани, командва войска, в същото време се радва на светлината на прожекторите в Япония. Кавашима е тъкмо това, за което всеки татко би мечтал. През 1940 година от сантименталната визия към този момент всичко е изгубено. Армията е настръхнала от нейното наличие, тъй като не се пробва да се прикрива и към този момент е ясно, че работи като разузнавач, също така има и много развито мнение и малко на брой желаят да и се доверят. Пристрастява се към морфина и опиума, разболява се от сифилис, стартира да се занимава с рекет и да притиска богатите и заможни китайци. Тези прегрешения я слагат под домакински арест.

В един миг военачалник Хаяо Тада е считан за един от любивниците на принцесата и даже се е опитвал да я убие, с цел да ѝ запуши устата, само че и това не се случва. В следствие я реалокира назад в Япония. През 1941 година Кавашима е изморена, самотна и унищожена от опиатите. Компания и вършат единствено маймунките, които е съумяла да вземе със себе си. В следствие се връща назад в Пекин и посреща края на войната точно там. В следствие китайските сили съумяват да извърнат хода на войната и да изтласкат съперника отвън своята територия. Когато доближават до някогашната принцеса, виждат, че в нея няма нищо кралско. Първо парите са отпътували за опиати и за заплащането на защита.

 川岛芳子

През август 1945 година руските сили съумяват да влязат в Манчукуо и да пленят нейния император, с цел да сложат завършек на японския режим. На 10 октомври 1945 година Китай съумява да си върне и Пекин. На идващият ден полицията арестува Йошико Кавашима, само че с името Джин Бихуи – в превод „ източен елмаз “. Изправена е на съд и е упрекната в машинация на расата. Делото се води пред открити порти, а едно от най-големите доказателства е книгата, която е написана по неин адрес. Принцесата споделя само, че целият ѝ живот е основан на подправени истории, които нямат нищо общо с действителността, като за всички тях ще получи смъртна присъда. Не може да бъде по-права, назовават я Мата Хари на изтока, като нейната присъда се извършва на 25 март 1948 година Извадена е от ледения затвор и е убита един път в главата. До през днешния ден репутацията и остава и се счита за един от главните герои и най-хубави жени-шпиони.

 19480325_yoshiko_kawashima_hinrichtung_2a

През годините даже се раждат най-различни истории за бягство от пандиза и подмяната ѝ с друга персона. Някои фотоси демонстрират тялото ѝ, други обаче не разкриват лицето ѝ – патронът няма какво да покаже. Точно това дава ход на спекулациите и през 1978 година някои описват, че са я забелязали в провинция Чангчун – един път столица на измислената провинция, която Япония управлява. Нищо повече не излиза за нея по-късно. Каква е истината, това в никакъв случай няма да разберем.

Снимки: Wikipedia

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР