Йорданската армия заяви в понеделник, че нейната радарна система за

...
Йорданската армия заяви в понеделник, че нейната радарна система за
Коментари Харесай

Йордан засече подозрителни въздушни движения близо до границата със Сирия

Йорданската войска съобщи в понеделник, че нейната радарна система за противовъздушна защита е разкрила подозрителни въздушни придвижвания от незнаен източник по границата със Сирия.

Според източник от районната сигурност най-вероятно са били ракети, изстреляни от проирански милиции от Ирак, оповестява " Ройтерс ".

Самолети, за които се счита, че са йордански, са били чути да кръжат над йорданския град Ирбид и региони покрай граничния пункт със Сирия, споделиха очевидци.
 Иран оттатък дебелата сянка на войната в Газа
Иран оттатък дебелата сянка на войната в Газа

Основният риск пред режима на аятоласите продължава да бъде от вътрешно-политическо, а не от външно за страната естество

Армията сподели, че ескадрила на военновъздушните сили е изхвърчала, с цел да подсигурява, че въздушното пространство не е под опасност. Не се споделя от кое място идват придвижванията.

" Въздушните сили дадоха отговор на сигнал от радарни системи, които наблюдават въздушни придвижвания, чийто източник не е прочут ", се споделя в изказването на армията.

През януари трима американски военнослужещи бяха убити и към 34 бяха ранени след нахлуване с дрон в Йордания, което Вашингтон свързва с подкрепяни от Иран бойци.

Йордания изиска системи за противовъздушна защита Patriot от Вашингтон , в случай че войната в Газа  приближи рисково Иран и неговите добре въоръжени районни милиции на границите на кралството.

Друг районен източник от сигурността сподели, че две ракети  от иракската граница в регион, където има наличие на проирански шиитски милиции, са били прихванати.

" Независимо дали е имало безпилотни летателни апарати или ракети, които са били прихванати или изстреляни или не, рискът Йордания да бъде хваната в кръстосания огън може единствено да се усили, в случай че войната продължи и се разшири ", Сауд Ал Шарафат, някогашен бригаден военачалник в Главната дирекция за разузнаване на Йордания, споделих.

" Кралството се намира във взривоопасен район в центъра на продан на дронове и ракети, изстреляни от проксита на Иран в района ", добави Шарафат.

" Хизбула " държи Иран настрани от битката с Израел

Засилват се опасенията за цялостна израелска атака на север, и в Ливан

Откакто войната Израел-Хамас в Газа стартира през октомври, Ирак и Сирия станаха очевидци на офанзиви сред твърдолинейни подкрепяни от Иран въоръжени групировки и американските сили, ситуирани в района.

Длъжностни лица споделят, че държавното управление на Йордания, което подписа съглашение за защита със Съединените щати през януари 2021 година, желае да ускори защитата си против подкрепяните от Иран милиции, които натрупват силата си по границите на Йордания с Ирак и Сирия.

Няколко ракети, изстреляни от йеменската формация хуси , подкрепяна от Иран, против Израел, бяха свалени в региона на град Ейлат на Червено море, който се намира до границата с Йордания и нейния град Акаба.

Верният съдружник на Съединени американски щати също по този начин споделя, че Иран натрупва напън с безмилостната нарковойна за милиарди долари по границата със Сирия, за която упреква подкрепяните от Иран милиции, които държат власт в Южна Сирия.

Йордания нанесе въздушни удари против убежища на подкрепяни от Иран наркодилъри в Сирия, заявявайки, че техните гранични нахлувания съставляват директна опасност за националната сигурност.
 Само кораби от Черно море или за Иран към момента плават през Червено море
Само кораби от Черно море или за Иран към момента плават през Червено море

Заради продължаващите офанзиви на хусите

Иран твърди, че обвиняванията са част от западни заприказва против страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР