Йордановден в Монтана ще бъде отбелязан за първи път с

...
Йордановден в Монтана ще бъде отбелязан за първи път с
Коментари Харесай

Монтана се готви за първо мъжко хоро на Богоявление

Йордановден в Монтана ще бъде маркиран за първи път с мъжко хоро в ледените води на река Огоста. Досега ритуалът се правеше в езерото в парк " Монтанензиум ".

Инициативата е на Сдружение " Ново начало БГ 2020 " и танцов състав " Радост ", с началник Радостина Цветкова. Идеята е подкрепена от Община Монтана и Видинската митрополия:

" Йордановден е една традиция, която се съблюдава в Монтана от годините. Но защото в Монтана ние разполагаме с прелестния запас на златоносната река Огоста и взехме решение да променим мястото на осъществяване с концепцията да използваме този запас. И по този метод да успеем да надградим до момента към този момент провеждането на празника Йордановден в Монтана - освен обичайното, църковното, което е хвърлянето на Богоявленския кръст, само че и чисто нашето, хорото, с което, хванати ръка за ръка, да успеем да си предадем положителна сила и да стартираме годината на чисто, с положителни усеща и страсти. "

Празникът ще стартира в 12 ч. на 6 януари до пешеходния мост на  река Огоста към болничното заведение. Велик Йордановденски водосвет ще бъде отслужен от архимандрит Антим и свещеници от Монтана. Има условия към искащите да спасят кръста - те да бъдат облечени в народен костюм, който може да бъде както стилизиран, по този начин и достоверен, или облеклото им да съдържа някакъв детайл от народен костюм.

Смелчагата, хванал светия знак, ще получи и парична премия от кмета в размер на 150 лв.. Ще бъде раздаден и курбан за здраве.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР