Йордан Вълков от Пловдив, чиято бременна в 8-ия месец съпруга

...
Йордан Вълков от Пловдив, чиято бременна в 8-ия месец съпруга
Коментари Харесай

Съпругът, загубил жена и близнаци: Личната лекарка дори не н...

Йордан Вълков от Пловдив, чиято бременна в 8-ия месец брачна половинка умря от Коронавирус, вини персоналната лекарка, че не е поискала да одобри и прегледа брачната половинка му. Смазаният от тъга брачен партньор описа пред цялата история към нещастието, сполетяла фамилията му. Препечатваме я без и писмен знак смяна!

- Г-н Вълков, приемете нашите най-дълбоки и откровени съболезнования от екипа на " 24 часа " за тежката загуба. Кой смятате, че носи съществена виновност за гибелта на вашата бременна брачна половинка и на близнаците, които си отидоха с нея неродени?

- Най-страшно е държанието на персоналния ни доктор.

- Казахте, че в първите дни жена ви е била лекувана единствено по телефона.

- Не единствено в първите дни, въобще персоналната ни лекарка не ни позволи да отидем при нея. Когато видях, че жена ми си отпътува, я закарах в Спешна помощ. В нито един миг джипито не ни посъветва това да създадем. А аз доста пъти желаех да отидем на обзор, само че тя отхвърляше.

- Как се споделя персоналната ви лекарка?

- Д-р Ваня Добрева.

- С какви пояснения отхвърляше да прегледа жена ви?

- С всевъзможни. Съпругата Джуня Вълков е филипинка. Живеем в Пловдив от няколко години. Търсихме доктор, който приказва британски. И по този начин попаднахме на това джипи. Жена ми знаеше български, само че се притесняваше сама да приказва.

Около 10 септември стартира да подвига температура. Тя ми се обади вечерта, още не бях се прибрал от работа. Притеснявахме се, че е бременна. Знаехме от какво би трябвало да се пазим. От година и половина Джуня работеше единствено от къщи. След като подвигна температура звъннах на персоналната лекарка.

Изписа ни PCR тест и ни го изпрати с есемес. Излезе негативен. После направихме два бързи теста - единият недействителен, другият беше негативен. Молих още веднъж доктор Добрева да отидем на обзор, тъй като се появи и кашлица при жена ми. Не се съгласи, а ни изписа мукосолван. Кашлицата продължи.

Взехме и антибиотик, подобаващ за бременни. На 4-ия ден кашлицата стана адска, а на 5-ия кръстът стартира да я боли. Пак се обадих на джипито, молих я да отидем. Отговори ми: " Питайте за тази болежка гинеколог ". А виждам, че жена ми едвам диша. На шестия ден звъннах на гинеколожката. Тя беше безапелационна: " Моля те, по най-бързия метод я карай в Спешното ".

- Но и тя не пожела да ви одобри, по този начин ли?

- Гинеколожката беше безапелационна, че би трябвало да потърсим болнична помощ. Послушах я и на 15 септември вечерта се озовахме в Спешното на УМБАЛ " Св. Георги ". Сатурацията на жена ми беше 80. Рентгеноложката отхвърли да направи фотография, аз също бях срещу. Изпратиха ни в инфекциозната клиника, настаниха жена ми в 5-и блок, който е за Коронавирус.

Беше 22,20 часа на 15 септември. В протокола написа, че когато сатурацията е под 90, пациентът би трябвало да си сложи на вентилация. А нас ни държаха цяла нощ и на идващия ден до обед, без да приложат такава. Всеки ден ходех да се интересувам. Един от лекарите ми сподели, че Джуня е била със сатурация 30. Съвсем обикновено е било незабавно да я слагат на вентилация. Трябваше още седмица и половина да удържи, да извадят близначетата, а нея да я лекуват с най-сериозната терапия, с цел да я спасят. А те са чакали да е падне сатурацията под сериозното равнище и бебетата да умрат.

Държаха я ден и половина с мъртвия плод в утробата. Извадиха мъртвите близначета, оттова тя получи сепсис. Бебетата бяха момченце и момиченце. 8 години ги чакахме. (Плаче - б.а.) Да загубиш всичко в този живот, което имаш, е безобразно. За 10 дни стана всичко.

- Възнамерявате ли да търсите отговорност на някого?

- Няма смисъл. Зная, че който е тръгнал да съди доктор, е изгубил делото. Но пъклен доста искам нещата да се трансформират в тази страна. Не може по този метод да продължава това. Личните лекари са на първа линия, получават пари за Коронавирус. А не се занимават с болните. Правят го по телефона. Всеки, който им се обади и каже, че е с температура и кашля, му споделят да си стои у дома. Това не е обикновено.

Трябва ли всеки да върви до Спешното поделение, с цел да откри, че е доста зле, тъй като персоналният доктор не желае да го прегледа? Ако всички работят по този начин, просто няма потребност от тях. Вместо да им се дават тези пари, по-добре да се разкрият повече кабинети за Спешна помощ. Наистина няма смисъл от тях. Докато вземах смъртния акт, едно момче на забележима възраст към 30, беше с бутилка О2 в краката. Защо би трябвало да се стига до такава степен? Най-вероятно и на него персоналният доктор му е споделил " Стой си у дома ".

Наясно съм, че няма да върна моето семейство. Искам останалите хора да не страдат. Всеки ден в продължение на съвсем две седмици съм ходил и чакал по два часа, с цел да взема сведение за бременната ми брачна половинка. Виждам по какъв начин хората страдат.

- Специалистите споделят, че множеството жертви на болестта не са имунизирани. Според вас би трябвало ли хората да се ваксинират?

- Това е едно от най-хубавите неща за мен. Аз съм имунизиран. Просто жена ми нямаше по какъв начин да я имунизираме, тъй като беше бременна, а и нямаше задоволително информация дали това няма да увредят плода.

- Простете за персоналния въпрос. С какви думи я изпратихте през днешния ден?

- Казах на всички, че желая да я запомнят такава, каквато беше - усмихната, добра и радостна. И че прекалено много я обичам (разплаква се - б.а.). Дай боже да е на по-добро място
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР