Йордан Цонев от ДПС отново обвини кръга Капитал“ за проблемите

...
Йордан Цонев от ДПС отново обвини кръга Капитал“ за проблемите
Коментари Харесай

Лидерски формат „Борисов, Нинова, Карадайъ, Янев“ окончателно решава за кабинет с третия мандат

Йордан Цонев от Движение за права и свободи още веднъж упрекна „ кръга Капитал “ за проблемите с намирането на болшинство за ръководство. Той разяснява пред парламентарни кореспонденти проблема с третия изследователски мандат за държавно управление, който бе получен от Българска социалистическа партия.

По думите на Цонев, който е зам.-председател на Народното събрание и на парламентарната група на Движение за права и свободи, казусът е, че няма разговор сред парламентарните обединения и те не били излезли от окопите като се изключи Движение за права и свободи.

„ Това е огромен проблем, тъй като настройките на прокситата на кръга „ Капитал “ е, в случай че те не могат да сформират държавно управление, да се пречи за сформиране на каквото и да е друго държавно управление. И това е огромната истина и аз се чудя за какво никой не желае да я разяснява и да я проумее. Това е истината. Ако тези партии, които гравитират към този кръг, са по-кооперативни и по-диалогични, за всичко можем да намерим излаз, в това число и за прословутата правосъдна промяна. Та ние в Движение за права и свободи отидохме две крачки оттатък техните стремежи за правосъдна промяна и какво получихме? От предишния януари е даден планът за конституционни промени. Бутнаха го в чекмеджетата си и дори не го разясняват. Да, обаче европейските структури споделиха „ да, тъкмо това е, което желаеме “. Защото ние го промотирахме първо в Европа. И за какъв разговор приказваме? Истината е това. Това са хората, които пречат и значително рецесията се дължи на тях “, сподели Цонев.

Сега абсурдът с Nexo посочил доста неща.

„ Освен че оцапа лицето на България за финален път, като се изключи че оцапа лицето на цялата политическа система, сподели и доста значими неща – какви са връзките, какви са зависимостите и какви са ползите. Това е истината “, отсече депутатът от Движение за права и свободи, който е и зам.-председател на партията на Доган и Пеевски.

Това, че Българска социалистическа партия не са присъединили в целите си еврозоната, може ли да е проблем за разговора с тях?

„ Ако има разговор, нищо не може да е проблем “, отговори Цонев. „ Ще стигнем до съгласие и за еврозоната. “

А на въпрос - жертван ли е третият мандат, депутатът отсече: „ Не е жертван, несъмнено. Обречен е, в случай че няма разговор. Ако има разговор, не е жертван, изрично не е жертван. Нека да забележим... “

По-късно денем водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че кани на лидерска среща всички ръководители на парламентарни партии на следващия ден в 11 ч.

От „ Демократична България “ в лицето на Христо Иванов оповестиха публично, че отхвърлят да се явят. Според Иванов те биха откликнали, в случай че бъдат поканени в формат „ Продължаваме промяната “ (ПП) и „ Демократична България “.

Очаква се и Политическа партия да отхвърлят поканата. За това все още има единствено неофициална информация.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов удостоверил пред Нинова, че ще се яви. Така на следващия ден се чака на срещата да бъдат с изключение на те двамата, и водачите на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и на „ Български напредък “ Стефан Янев, който удостовери, че ще се яви.

Това би бил лидерски формат на по този начин наречената „ коалиция Рашидов “.

Именно ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и БВ избраха ръководителя на настоящия парламент Вежди Рашидов след рецесията при учредяването на Народното събрание. Самият Рашидов неотдавна прикани да се образува ръководство сред четирите партии. 

Бойко Борисов тази седмица разгласи, че не би подкрепил държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия, като се базира на решение на „ конгреса “ на ГЕРБ. Дали въпреки всичко е вероятен поврат, следва да забележим.

 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР