Йордан Терзийски, депутатът от ПП-ДБ, в интервю за предаването България,

...
Йордан Терзийски, депутатът от ПП-ДБ, в интервю за предаването България,
Коментари Харесай

Йордан Терзийски: Подходихме конструктивно още от самото начало

Йордан Терзийски, депутатът от ПП-ДБ, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е извършено на 18.05.2023 г.)

 

Г-н Терзийски, първият мандат към момента е на масата за договаряния, само че сюжетът е малко неразбираем за него, макар че вие от " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ изрично отказахте да подкрепите ГЕРБ-СДС и сте в изчаквателна позиция – това обявихте. Ако и когато получите вероятно втория мандат, тогава ще действате. Правилно ли сме разбрали? 

Да, доста изрично сме декларирали, че ние първи мандат няма по какъв начин да подкрепим. Това решение, както знаете, доста от дълго време беше взето и то беше препотвърдено от всички наши национални органи. Така че ние си оставаме на тази извънредно безапелационна позиция – че за първи мандат няма никакъв капацитет за диалози от наша страна. А както се видя в последните дни, явно този мандат доста мъчно ще бъде осъществен в подтекста на всички събития, които се случват в страната. 

Да, персонално аз не виждам никаква логичност вие да си чакате втория мандат и да желаете първите да ви поддържат. Каква е логиката? 

Единственият вид сега за устойчиво ръководство в България е в действителност ние от " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ да дадем една постоянна формула, каквото направихме. Ние подходихме градивно още през цялото време в подтекста на духа, на диалогичността. Както видяхте, предложихме работеща формула за ръководител на Народното събрание, дадохме доста ясна законодателна стратегия, която беше припозната, номинирахме министър председател, макар че както знаете, чак вторият мандат имаме подобен ангажимент по Конституция. Дадохме състав на Министерски съвет и излязохме с управническа стратегия, която бяхме даже съгласували с сътрудниците от ГЕРБ. Така че ние мисля, че много градивно подхождаме към целия този развой и това е веднъж към осъществяване на втория мандат. Дали той ще се случи, следва да забележим, само че би трябвало да се извърви съответната процедура.

В момента първи мандат, който за жалост, виждаме, че ГЕРБ за следващ път нямат работеща формула, по която могат да го осъществят. И това за пети към този момент мисля, че се случва, следващ път. Те завоюваха три от тези последни избора и нито веднъж от тях те не предложиха формула, с която могат да ръководят страната. Независимо дали са първи, или втори, хвърлят се едни хора под рейса – ето вижте, предния път по проф. Габровски беше тяхната номинация, в този момент и госпожа Габриел. Може би същото ще се случи. И какъв е резултатът? Ние в този момент няма да имаме и еврокомисар, а може да нямаме и министър председател в тая обстановка. Така че има доста притеснителни моменти във всичко това, само че аз се надявам, че посредством втория мандат ние ще успеем да съберем оптималната поддръжка. Дали това е допустимо – следва да забележим. 

Вие действително ще желаете те да ви поддържат, ГЕРБ да ви поддържат. Как другояче да стане? 

Това е един вероятен вид, дано да забележим какво ще се случи, да. 

Как ще обясните желанието на вашата партия за смяна в Конституцията? Та ние още държавно управление нямаме! За Конституция – по какъв начин ще променяме Конституцията? 

Това, че няма държавно управление, не е проблем да стартира да се приказва и по огромните проблеми. Вие, както виждате, в последните дни това нещо, което го приказваме от години – че има потребност от правосъдна промяна, и много хора го възприемаха като просто далечно от тях, само че ние виждаме в ежедневния живот, че това въздейства на всеки един от нас. Влияние ни по дупките на улиците, тънките автомагистрали, въздействие ни по доста, по доста способи. И това желаеме да променим, желаеме да има в действителност промяна в правосъдната система. Видяхме, че всички тия неща, за които ние предизвестяваме, те внезапно избухнаха, те изплуваха на повърхността и ние ги видяхме, че тази самостоятелност в правосъдната система в действителност не е тъкмо по този начин. Всъщност има доста зависимости, има доста обслужване на ползи, има диалози. Аз се обърках кой на кой се е обадил, кой какво е изискал, кой кой е заплашил. За страдание, това се трансформира в един фарс в нашето общество. И ето в този момент виждам хора по улиците, като идвах даже и насам, и хора ми споделят " Ами огромен цирк стана “. 

Ами прави са, да, прави са хората. 

Хората го възприемат като едно шоу. 

Да.  

И това е тъжно. И даже видяхте днеска публикацията в " Политико “. Казва се… 

Ако желаете, мога да ви кажа тъкмо по какъв начин се споделя, да. 

Да, може да го цитирате. " Тиквата “ против " Каскета “ мисля, че беше, и може да допълните по какъв начин беше… 

Точно по този начин. " Нетфликс “ пасти да яде. Мафиотска война сред " Каскета “ и " Тиквата “ в България “ – това е заглавието на " Политико “. Да. 

Да. Ето, те го оприличават на едно " Нетфликс “ шоу. И това се основава като едно средство за развлечение, което е доста притеснително за цялата страна. 

Не се ли срамувате от всичко това вие като народен представител? 

Да, аз се срамя, че имаме такава правосъдна система, че имаме един парламент, който сега действително не работи. Ние сега имаме пета седмица или коя към този момент се случва, в която ние нямаме законодателна стратегия. Има едни чувания, които те са значими сами по себе си, само че ролята на Народното събрание е да приема значимите закони. И това всичко беше, тъй като се отлагаше сформирането на комисии, по-късно се отсрочва председателството на комисиите и в този момент и комисиите, до момента в който проработят и до момента в който в действителност стартира да има някаква действителна законодателна стратегия, минава прекалено много време. А има доста значими неща за решение. Пак да ги повторим: Планът за възобновяване и резистентност, законите, свързани с еврозоната, с Шенген – това са все национални цели, по които ние би трябвало да действаме.

Хората по тази причина са ни изпратили там и по тази причина, когато се случват едни такива престрелки – били те в общественото пространство, дали в пленарна зала, това разрушава парламентаризма, разрушава доверието в демокрацията, разрушава доверието в правосъдната система с всички тези дейности. И това е притеснително и не би трябвало да се възприема като шоу. Това е един доста рисков признак за българската система – нещо, което ние желаеме да променим по всеки един вероятен метод. Да, доста е мъчно, когато няма конституционно болшинство, да се търси една такава промяна, само че ние би трябвало да опитаме, би трябвало да тръгнем отнякъде и да намерим хора, с които да подигнем тематиката в обществото, и да търсим хора, с които да почнем да го осъществяваме. 

Г-н Терзийски, попитах ви за какво оферирате промени в Конституцията, откакто към момента нямаме държавно управление. Сега бих ви попитала друго: за какво не изложихте тези ваши претенции пред електората си преди изборите да се осъществят, а в този момент? 

Ние сме били постоянно доста поредни в нашите дейности и огромна част от уговорките, които сме поели пред нашите гласоподаватели, опитваме да ги изпълним по всеки вероятен метод. Така че мисля, че дотук не сме подвели с нищо нашите гласоподаватели. Много ясно и изрично казахме, че ние коалиция с ГЕРБ няма да създадем и както виждате, не го вършим. Имаме доста ясна стратегия за ръководство и ние казахме, че за всяка една точка от тази стратегия ние бихме подкрепили което и да е държавно управление, което бъде излъчено, даже и без наше присъединяване. Така че в нашите дейности ние сме извънредно поредни и имам вяра, че всяко едно деяние, което е в посока, както казахме, и Плана за възобновяване, и посоката на България, която е поела към еврозона и " Шенген “, несъмнено, ще срещне в нас поддръжка. 

Кои са съгласно вас делата " на трупчета “, които съгласно вашата партия държат политиците надали не на каишка?  

Ние няма по какъв начин да знаем кои тъкмо са делата и какви неща биха могли да изскочат в допълнение от прокуратурата, само че вие видяхте, че сега, в който се намеси основният прокурор, внезапно се промени политическата обстановка. Някак си изглеждаше, че стартира да се заформя едно държавно управление към ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, само че за жалост или за радост… 

За страдание или за наслада? 

Не знам, зависи от гледната точка. България сега няма потребност сигурно от ръководство от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. България има потребност от едно устойчиво ръководство, което да бъде реформистко настроено, каквото може да е " Продължаваме промяната “. Но тогава се намеси основният прокурор и както виждате, доста внезапно се промени политическата обстановка. Дали някой се опасява от нещо, или се опасява да се обвърже с някой, който би могъл да бъде мощно злепоставен в идващите дни и седмици, това няма по какъв начин да знам. Но вие, както знаете, има доста каузи, които са обществено известни, по които ние чакаме отговори – както за Барселона, по този начин и за парите от хазарт, и доста други. 

До какво съгласно вас ще докара разговорът сред магистратите и политиците? 

Надявам се до една съответна правосъдна промяна. 

Кога? Защото слушаме за тази правосъдна промяна от доста време. 

Ами ние слушаме и вие виждате какво се случва сега. В момента, тъкмо сега в Правна комисия се гледа механизма за следствие на основния прокурор. 

Така. Вчера да кажем, че беше определен от вашата партия господин Стою Стоев. 

Стою Стоев, да – един извънреден правист, и аз съм сигурен, че той ще се оправи по доста добър метод в Правна комисия. И вие, както виждате – ето, има ръководител от страна на " Продължаваме промяната “ и още на първото съвещание в първия ден се гледа един от най-важните законопроекти, законопроект, който беше отлаган с месеци в предното Народно заседание от ръководителя на ГЕРБ. Ето по този начин стартират да се случват нещата. 

Нека да кажем кой е този законопроект. 

Механизмът за следствието за основния прокурор. Така че това е методът, по който да се случват нещата – когато има воля и когато има хора, които да осъществят всички тези неща. За страдание, би трябвало да и болшинство. В предното Народно заседание такова болшинство нямаше. В това – дано да забележим. Има поръчки от страна на повече партии, че биха подкрепили едни такива законопроекти, само че в последна сметка всичко опира да натискането на копчето за поддръжка на един или различен законопроект. Така че следва да забележим в зала какво ще се случи. 

Започнахте ли към този момент диалози с другите ваши сътрудници за измененията в Конституцията? Вчера имаше и такава поръчка – че стартирате диалози. 

Има специалисти в нашата група, които са конституционалисти, те занапред ще проведат тези диалози, ще се сътвори и комисия по конституционни въпроси. Така че това е дълъг развой, няма по какъв начин от през вчерашния ден, когато сме го декларирали, до през днешния ден да чакаме някакво развиване.  

Как очаквате да се развие обстановката с първия мандат? Знаем, че остават няколко дни още по закон. 

Предстои да забележим, няма по какъв начин да ние да предричаме какво ще се случи. Но най-малко от това, което виждаме все още, той доста мъчно ще бъде осъществен и това ще е следващият провален мандат от страна на ГЕРБ, поредна провалена опция да имаме постоянно държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР