Йордан Таков изпразни цял пълнител в бащата и сина Васил

...
Йордан Таков изпразни цял пълнител в бащата и сина Васил
Коментари Харесай

Двойният убиец от „Гагарин“ дочака обвинение след година в а...

Йордан Таков изпразни цялостен пълнител в бащата и сина Васил и Христо Ботеви след скандал за общия им бизнес

Датата е 26 ноември 2019-а. В склад на ул. „ Борба “ в Пловдив проехтяват изстрели. Полицията идва на място и открива два натрупа. Мъртвите са татко и наследник - Васил и Христо Ботеви. Там заварват и килъра - Йордан Таков. Работи се по версия сдърпване и спор сред бизнес сътрудници. В труповете е изпразнен цялостен пълнител. Таков твърди, че е стрелял при неизбежна самозащита.

Йордан Таков и Васил Ботев се познават от деца. Имат 5 години разлика. Двамата се увличат по спорта или по-точно по битка. Тренират дружно, разделят тепиха, всеки знае за проблемите на другия. Васил реализира големи триумфи вследствие на напъните си и става международен първенец по битка за младежи в Канада. Таков не изгрява в това занятие. След няколко години приятелите напълно загърбват спорта и се ориентират в напълно друга посока. Васил минава през полицейското учебно заведение в Пазарджик, след което се влива в редиците на бранш „ Превенция и запазване на публичния ред “. През 2001-ва обаче е отхвърлен след поредност от сигнали за противозаконна активност и потребление на служебното си състояние. През идващите години има проблени със закона. През 2005-а е задържан, защото в жилището му служителите на реда откриват „ Калашников “ и голям брой патрони за него. Шест години по-късно още веднъж е арестуван, само че този път поради опиати. Полицията му щрака белезниците при спецакция, ориентирана против наркобоса Георги Костадинов - Кадрито в пловдивското село Куртово Конаре.

Синът на Васил - Христо Ботев, който след време ще има общ бизнес с Таков, също се увлича по спорта и няколко години тренира битка. Впоследствие става преподавател по тенис на деца. Среща огромната си обич, вършат женитба, ражда им се момиче. Бракът обаче не потръгва, връзките посред им се трансформират и тя го напуща. Не резервират контактите си, макар общото им дете. В досието на Христо има единствено санкции за нарушавания на пътя.

След опитите си за триумфи в спорта Йордан Таков се насочва към търговия и бизнес. През 2015-а дружно с Христо Ботев и Иван Нейчев записват компанията „ Сити Груп 1 БГ “, която се занимава с преработване на кафе-автомати. Взимат склад на ул. „ Борба “ и развиват бизнеса си. Освен това имали и компания за слагане на вендинг-автомати. Първоначално всичко върви добре, само че след 2-3 години бизнесът зациклил, а облагите намалели фрапантно. От последния финансов доклад на сдружението излиза наяве, че финансовата година е завършена на загуба.

Между съдружниците стартират чести разногласия и кавги. Напрежението екскалира на 26 ноември 2019-а при следващата свада. Христо и татко му Васил поискали избрана сума за фирмените дялове, скарали се, даже се стигнало до сборичкване, за което подсказват разместените мебели и хаосът в склада, заварен от служителите на реда. Йордан Таков изкарал законно притежавания си револвер „ Макаров “, за който имал позволение едвам от няколко месеца, и стрелял, без да се поколебае. Изпразнил пълнителя в телата на двамата си съдружници. Изстрелите отекват из квартала. След минути мястото почернява от полиция, униформени са заградили периметъра. Заварват там и килъра. Първото му изречение е, че е стрелял при самоотбрана, защото бил атакуван. Таков е задържан и отведен за разпит.

Полицията стартира да работи по разнообразни версии, като водещата е проблематични бизнес връзки. Предполага се, че се спречкали поради пари. Друга версия е, че Таков си имал лична компания с идентична активност, която спъвала развиването на общата му компания с Христо и Васил Ботеви.

Таков е изправен пред съда. Прокуратурата желае непрекъснатото му задържане, а самият той - по-лека мярка. Убиецът опитва три пъти да излезе от ареста, само че безрезултатно. На едно от съвещанията Таков се опита да убеди магистратите, потвърждавайки, че е нямал избор и че здравето му куца.

„ Цял живот съм бил почтен и честен човек. Никога не съм имал проблеми с органите на реда. Притежавам законно оръжие за самозащита. В склада бях атакуван от двама души - единият е мой съучастник, другият е мой служащ. Моля, в случай че е допустимо, да ми промените мярката, тъй като имам здравословни проблеми. От към 2 години получавам паник офанзиви. Те са свързани с това, че когато имам припадък, не ми стига въздухът, тялото ми стартира да трепери и не мога да си намеря място, в случай че заставам на едно място. Основната причина да желая изменение на мярката за неотклонение е, тъй като мен като ме няма, няма кой да ми прави работата. Бих споделил, че всичко към този момент е унищожено. Моята работа е характерна. За нея би трябвало да има едно много по този начин дълго образование. Моята работа може да се прави и по телефона. Така че кардинално, в случай че съм у дома, мога да работя и по телефона да им споделям какво да вършат. Това е главното. Когато ме няма мен, няма кой да я прави тази работа, тъй като машината не е единствено да я избършете и да я заредите, а има още куп поправки, които би трябвало да се създадат. Основно аз съм си движил нещата, до момента в който бях на открито.

Бях атакуван от тези двама души. Чудя се какво бих направил в тази ситуация, аз не виждам различен метод. Съжалявам за това, което се случи, само че нямах избор. Аз знам историята на тези хора. Мога да кажа, че единият човек е нарушител, даже и ликвидиране има.

Постъпих честно и се обадих на телефонен 112. Успях да си спася живота. Какво трябваше да направя друго? Може би съм позволил неточност, в случай че съм останал жив ли? Добре, в случай че е по този начин, съм подготвен да я поправя незабавно. Просто не знаех какво друго да направя, разбирате ли? Успях да си спася живота. Ако съм позволил неточност, дайте да я изправим и да се свършва всичко!”

През цялото време бранителите на Таков упорстват, че е работил при условия на неизбежна защита и не е имал различен избор, с изключение на да стреля.

Опитите на Таков да излезе от ареста удрят на камък. Мотивите за отхвърли и на трите инстанции е, че при желаната от Таков по-лека мярка за неотклонение „ домакински арест “ има заплаха той да извърши закононарушение. Магистратите се аргументират с публичната заплаха на закононарушението и характеристичните му данни, които го обрисуват като невъзмутима персона, която би могла да работи още веднъж, в случай че бъде провокирана по подобаващ метод.

Адвокатите акцентираха и дългия интервал на задържане на Таков, който се приближава до оптималния законов период от година и половина.

Вчера обаче, месец преди този очакван в закона интервал да изтече, прокуратурата внесе обвинителен акт за двойното ликвидиране.

При доказване на виновност Таков може да лежи в пандиза от 20 до 30 години или да получи доживотна присъда с или без право на подмяна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР