Йордан Стоичков е известен като готвачът на Тодор Живков, но

...
Йордан Стоичков е известен като готвачът на Тодор Живков, но
Коментари Харесай

Готвачът на Живков разкри кулинарните тайни на Първия, Брежнев и Кастро

Йордан Стоичков е прочут като " готвачът на Тодор Живков ", само че е готвил и за Брежнев, Ким Ир Сен, Чаушеску и Фидел Кастро. " Готвенето ми е детска фантазия, която реализирах във всички разновидности. Готвил съм и в телевизия, готвил съм и на президенти, готвил съм и на най-обикновени хора ", показа бай Данчо в предаването " Тази събота и неделя " по bTV.

20 години от живота му минават в кухнята на Тодор Живков, до момента в който готви за него и фамилията му.

" Докато бях готвач на Тодор Живков, не съм имал случай, в който той да каже: " Това не ми харесва, това не ми го прави повече ". Такова нещо не съм имал. Много рядко е имало случаи да каже: " Утре ми направете една фасул супа ", само че поръчаше ли си той персонално нещо, трябваше да е обвързвано с фасул. Казваше: " Достатъчно месо хапвам на формалните вечери, дано когато съм самичък да хапвам постно ", напомни си готвачът.

" Когато беше самичък, Живков ядеше най-вече постни ястия. Лятно време в " Евксиноград " за обяд наложително имаше една купа таратор, и една купа раци. Вечер наложително - плодове, не прекаляваше с яденето и пиенето ", описа още Йордан Стоичков.

" Тодор Живков беше прецизен към яденето, не прекаляваше, нито пък с пиенето. Имитираше пиянство на коняк, като в действителност пие чай. Когато трябваше да направи някаква наздравица, за него слагахме в чашка чай, особено поднесена за Живков, сервитьорът по този начин я поднасяше със знаци, че той да вземе нея.

Бай Данчо си спомня още: " Придържахме се към леко безсолното ястие. Не спазваше диети, имаше склоност към повдигане на кръвната захар.

Йордан Стоичков описа и по какъв начин при аудиенция на Фидел Кастро у нас закъснявали с доставката на храната в Боровец, а като пристигнали, за пакост дръжката на хладилната кола се счупила. " Но до момента в който се настанят, спретнахме нещо за вечеря ". По време на визитата Кастро отишъл до Говедарци и изискал да посети селска къща. Кметът подготвил една за посрещане, само че Кастро влезнал в друга. " За благополучие, там домакинята се хванала да прави зелник. Харесал го ", споделя индивидът, който 20 години безусловно е бил в кухнята на властта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР