Йордан Младенов е избран за кмет на Пещера през ноември

...
Йордан Младенов е избран за кмет на Пещера през ноември
Коментари Харесай

Дарението от 250 000 лева от "Биовет" за храни ще достигне до 8000 души

Йордан Младенов е определен за кмет на Пещера през ноември 2019 година Преди локалните избори е бил народен представител. По специалност е инженер и икономист.

Как общината, бизнесът и хората в Пещера се оправят с последствията от ограничаващите ограничения поради ковид, по какъв начин ще се разпредели дарението от компанията на Кирил Домусчиев "Биовет " за пакети с хранителни артикули, витамин С и защитни маски за 250 000 лв. за извънредно нуждаещи се - kmeta.bg. беседва с кмета на Пещера Йордан Младенов.

- Г-н Младенов, „ Биовет “ подарява 250 000 лв. за пакети с хранителни артикули, витамин С и защитни маски за извънредно нуждаещи се хора в Пещера. Какво ще има в тези пакети, за какъв брой хора ще стигнат и за какъв брой време? Как ще създадете организацията за раздаването им?
- Това ще бъдат хранителни пакети. Какво ще има в тях ще преценяват самите донори. Крайно съм признателен на донорите за солидарността им към обществото на община Пещера.

Направили сме една група от към 2000 извънредно нуждаещи се съграждани - от клуба на пенсионера, от клуба на инвалида, от клуба на диабетика и клуб "Вяра ".

Ще обхванем огромна част от хората, които имат потребност в този един миг да бъдат подкрепени. Идеята на донора е тези хранителни пакети да се раздават няколкократно до постигане на 250 000 лв. в левовата им равноценност.

- Според Вас за какъв брой време ще стигне предоставената дарителска помощ?
- Задачата на общината беше да определим извънредно нуждаещите се и да създадем организацията за раздаването им. Мисля, че най-малко 5-6 пъти ще могат да се раздават, само че зависи от цената им.

Като имаме поради, че това са 2000 души, като сложим и техните фамилии, помощта ще доближи до към 8000 поданици на нашата община.

- Каква организация е основана, кой ще раздава питателните пакети и имате ли потребност от доброволци?
- Имаме доброволци към общината. Към този миг сме създали организация и посещаваме възрастните хора, изключително тези над 65 година, които живеят самотно.

Закупуваме им храни, медикаменти, плащаме им сметките, някои ги изхранваме и със обществения патронаж към общината. Към момента имаме доброволци. Общината ще кандидатства и по новата мярка на страната "Социален патронаж ", където трудът на доброволците ще бъде заплатен.

От позиция на раздаването на пакетите няма проблем, това е ангажимент на общината и ще го осъществим.

- Имате ли задоволително защитни дрехи и маски, всичко належащо за хората, които оказват помощ в този миг на нуждаещите се поданици на Пещера?
- Да. В Пещера работят огромни предприятия като "Биовет ", Винпром "Пещера ", част от други компании пренасочиха своето произвеждане и създават маски, пластмасови шлемове, шият защитни костюми. Към момента имаме дрехи, закупени от тях, една част са подаяние.

Така че за това няма проблем. А най-голямата компания в региона - "Биовет ", бе измежду първите, която направи подаяние от защитни маски и ръкавици, дезинфектанти, които раздадохме на обществено слабите, на тези, които посещаваме, на всички най-посещаеми места - банки, пощата, поликлиниката, магазините по централната градска част. Навсякъде има поставени дезинфектанти от "Биовет ", които могат да се употребяват от жителите.

- Личните лекари в поликлиниката са подсигурени със защитни дрехи?
- Да. Имаме и болница на територията на Пещера, тя е частна. Имаме 9 заболели с короновирус. В сряда пристигна положителната вест, че първата болна жена на 72 година беше излекувана и изписана след две негативни проби.

Чух се с нея по телефона, тя е в положително здраве и с големи благодарности към лекарския екип. Общинският щаб работи добре с болничното заведение, с РЗИ, със Спешна помощ, с полицията. Патрули на полицията влизат в кварталите с мегафони и приканват хората да се прибират по домовете си.

Имаме патрули от доброволци, които сме подсигурили с мегафони, които също предизвестяват хората да не се събират на групи от повече от двама. Целият щаб работи в добра връзка с всички институции.

В огромна степен карантината се съблюдава и благодаря за това на всички съграждани. Но към момента има хора, които ги забелезвяме, че се движат малко напразно в града и се опитваме да достигнем до тях и да покрием 100% от популацията.

- Как се отразява цялата рецесия на локалния бизнес?
- Не работят заведения за хранене, кафенета, фитнес клубове - за тях ще има проблеми. По отношение на локалната стопанска система проблеми виждаме и при компаниите от обувното произвеждане, тъй като огромна част от тях затвориха по ред аргументи.

Те имат контракти с Италия, употребяват кожи, ходила, разнообразни типове консумативи за обувното произвеждане. Всички знаем какво се случва сега в Италия. Част от нашите компании изнасяха подготвена продукция за Италия.

На сесията на общинския съвет взехме решение разнообразни обекти да не заплащат своите такси към общината краткотрайно. Беше редно да вземем това решение, с цел да дадем малко глътка въздух на бизнеса и хората, когато не работят в този миг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР