Йордан Камджалов ще дирижира Плевенската филхармония в зала България на

...
Йордан Камджалов ще дирижира Плевенската филхармония в зала България на
Коментари Харесай

Четвърта симфония на Чайковски под палката на Йордан Камджалов на 18 юни


Йордан Камджалов ще дирижира Плевенската филхармония в зала " България " на 18 юни. Солисти са китаристът Георги Димитров - лауреат на фондация " Камджалов " и флейтистът Бюлент Евджил от Турция. Централната творба на концерта ще бъде вдъхновяващата Четвърта симфония на Чайковски, изясни Камджалов пред Радио София:
Надявам се Плевенската филхармония да свети с това произведение за следващ път по метод, по който към този момент го е правила. С това представяме един " цикъл Чайковски " през последните три години, като с Плевенската филхармония изпълнихме Шеста симфония, Пета симфония, а в този момент и Четвърта симфония. За мен персонално, като тълковник, като диригент, това ще бъде центърът на програмата.

В програмата ще прозвучат също Концерт за китара и струнен оркестър от Фердинандо Карули, " Венециански карнавал " на Джулио Бричалди и " Щвейцарски овчар " на Франческо Морлачи. Събитието е част от Международния фестивал " Софийски музикални седмици ".

Диригентът посочи, че е отговорност да може да " даваш качествени културни импулси ", а " шерването с сензитивната българска душа е нещо доста значимо ":

България е доста характерно място. Това не е просто национализъм, това не е просто връщане в родината. Аз в действителност считам, че България е извънредно място и че българите са изключителни хора. Смятам също, че сме едно от най-трудните за живеене места. Познавам всичките компликации в България, само че мисля, че познавам и всичките шансове. И те са тъкмо в чувствителността на българина, както и в супер мощния му дух. И където те могат да се демонстрират, там има смисъл.

Йордан Камджалов е ослепителен представител на младото потомство български диригенти. Той е ученик на НМА " Проф. Панчо Владигеров " в София и Музикалната академия " Ханс Айслер " в Берлин. Присъствието му на международната музикална сцена включва задължения в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. Има голям брой интернационалните награди и оценки. Неговата фондация " Йордан Камджалов " подкрепя млади български създатели - инструменталисти, артисти, композитори и диригенти. От 2015 година Камджалов развива хоровия план " Музикална лаборатория за Човека " и новия концептуален интернационален симфоничен състав " Генезис оркестра ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР