Йордан Илиев, председател на групата съветници от ГЕРБ, поиска от

...
Йордан Илиев, председател на групата съветници от ГЕРБ, поиска от
Коментари Харесай

Спирачка пред 10 млн. допълнителни за строители

Йордан Илиев, ръководител на групата съветници от ГЕРБ, изиска от дневния ред на сесията през днешния ден да отпадне предлагането на кмета Здравко Димитров за разпределяне на 10 млн. лв. в допълнение на изпълнителите на 10 публични поръчки, свързани с инфраструктурни планове.

Илиев съобщи, че е редно да се изчака да влезе в действие изменението на Закон за обществените поръчки и методиката за индексация.

Зам.-кметът Пламен Райчев опонира, че няма никакви престъпления, само че в случай че индексацията се отсрочи, строителните обекти ще се забавят още повече, тъй като компаниите чакат за спомагателни пари поради инфлацията.

И опозицията скочи против предлагането на кмета.

Слави Георгиев рече, че в случай че беше на мястото на прокуратурата, щеше да изиска документи от компаниите по какъв начин са харчили парите.

Веселина Александрова от Демократична България също подсети, че би трябвало да се изчака методиката.

Ще гласоподавам с ГЕРБ, оповести Георги Величков от „Ние, гражданите“.

За тяхна изненада Йордан Илиев даде заден и отдръпна предлагането.

Същото предложение на Слави Георгиев за отсрочване на индексацията не мина, тъй като получи единствено 7 гласа за.

Край на дебата постави Владимир Кисьов от Вътрешна македонска революционна организация, който е бизнесмен. Той прикани сътрудниците за повече отговорност и да бъдат политици, а не юристи.

Припомняме, че строителните компаниите упорстват за индексация  заради фрапантното повишаване на строителните материали и горивата и кметът Здравко Димитров предлага цените на договорите по 10 публични поръчки да се завишават общо с 10 млн. лв., които ще се изплащат тази година и през 2023-та.

На предходната сесия беше импортирано предложение за 5 обекта, в този момент те са два пъти повече.

Съветниците ще решат и за преустановяване на концесия на стадион „ Тодор Диев ” поради невъзможността на концесионера да извърши инвестицията.

Местният парламент ще разисква измененията в Наредба за престой и паркиране, с която времето за гратис паркиране на инвалиди в синя зона се лимитира до 3 часа.

Електромобили, за които имаше концепция също да бъдат лимитирани, ще не престават да стопират гратис колкото желаят.

МБАЛ Св. Мина още веднъж желае заем от общинския бюджет, този път 420 000 лв..

Съветниците наново ще гласоподават за претендентите за длъжността шеф в МБАЛ Св. Пантелеймон и ДКЦ Пловдив доктор Константин Сапунджиев и доктор Николай Забунов. Те завоюваха оповестените състезания, само че на последната сесия не бяха определени.

Местният парламент ще избира ликвидатор на общинско сдружение Инсинератор – Пловдив, което не е работило нито ден, само че в неего са потънали милиони.

Ликвидатор ще бъде назначен против две минимални работни заплати, сега – 1420 лв..

За гласоподаване са препоръчани дузина покупко-продажби с общински парцели, част от които ще се разиграват на търг. Градската администрация разчита да завоюва от тях над 2,5 млн. лв. за бюджета.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР