Йордан Илиев е основател, хореограф и дългогодишен ръководител на ансамбъл

...
Йордан Илиев е основател, хореограф и дългогодишен ръководител на ансамбъл
Коментари Харесай

В Девня откриха паметна плоча на хореограф легенда Йордан Илиев

Йордан Илиев е създател, хореограф и дълготраен началник на отбор „ Девня ", основател и основен живописен началник на детския танцов отбор „ Китка цвете " при читалище „ П. Р. Славейков 1928 " във варненския квартал Владиславово. Възпитаниците му са носители на доста награди от национални и интернационалните фестивали и състезания, а танците по негова хореография от дълго време са станали част от съкровищницата на българската фолклорна просвета.

Десетки поданици на Девня и фенове на българския фолклор от Варна и района се събраха нощес пред Младежкия дом в квартал Повеляново за откриването на паметната плоча на хореографа Йордан Илиев.

В наличието на брачната половинка му Гинка Илиева, сина му Илко Илиев, внучката и правнучките на създателя, сложил основите на танцовия фолклор в Долината на химията, негови ученици от разнообразни генерации се върнаха в спомените си към първите си стъпки в ритъма на българския танц, на които ги е научил Йордан Илиев.

Творецът, който си отиде от този свят през 2019 година, е отдал повече от половин век от живота си на националното творчество и е вдъхнал обич към него на стотици деца в танцовите ансамбли, които е основал и управлявал. Неслучайно през 2002 година Илиев е разгласен за почетен жители на Девня, а по-късно е почетен и с плакет за повсеместен принос в развиването и популяризирането на културата на Девненската равнина.

„ Хореографът на Девня, както го назовават всички, е дал с труда и творчеството си толкоз доста на толкоз доста хора, които са му признателни за цялостен живот и постоянно ще го носят в сърцата си ", акцентира кметът на Девня Свилен Шитов, след което дружно със сина на създателя откриха паметната плоча на Йордан Илиев. Тя бе обсипана с венци и цветя освен от локалната администрация и жителите на Девня, само че и от порасналите „ момиченца-кокиченца и момченца-петленца ", които е научил да обичат и да се прекланят пред българския фолклор.

Паметта на хореографа уважиха и членовете на варненския мотоклуб „ Хан Крум ", а секретарят на читалище „ П. Р. Славейков 1928 " Мая Друмева със сълзи на очи показа: „ Той беше благополучен човек, имаше доста деца – всички ние, които танцувахме с него. Винаги беше в високо вдигната глава. И нас по този начин ни учеше – да вървим напред с високо вдигнати чела. "

На финала изпълнителите от отбор „ Фолклорна палитра " потопиха присъстващите в магията на танца с осъществявания по хореография на Йордан Илиев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР