Йорам Елрон ще е новият посланик на Израел в България,

...
Йорам Елрон ще е новият посланик на Израел в България,
Коментари Харесай

Йорам Елрон ще е новият посланик на Израел в България

Йорам Елрон ще е новият дипломат на Израел в България, откакто връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев. Той дойде в България тази седмица и към този момент има агреман от външно министерство за поста.

Посолството разгласява фотография на страницата си във " Facebook ", на която досегашният дипломат Ирит Лилиан предава ръководството на екипа в София на Елрон.

Това не е първият му посланически пост - през 2000-2003 година той бе дипломат в Камерун. През последните години бе заместител общоприет шеф на външното министерство на Израел, където отговаряше за отношеията с Африка. Това съответства с забележимото завръщане на Израел на африканския континент и първата от 20 години обиколка през лятото на 2016 година от премиера Бенямин Нетаняху на четири африкански страни - Уганда (тук през 1976 година в спецоперация за освобождение на похитени израелски жители умира брат му Йонатан), Кения, Етиопия и Руанда, където на 1 април 2019 година бе намерено израелско посолство.

" Файненшълтаймс " означи преди три години, че до момента в който връзките на Израел с Европа стават хладни, тези с Африка се развиват динамично и това не е единствено тъй като и африканските страни са изправени пред растяща опасност от ислямски екстремизъм от групировки като " Боко Харам " и " Ал Шабааб " и засилената интензивност на Иран и ливанската шиитска формация " Хизбула " в Западна Африка. В доста африкански столици желаят да получат израелска експертиза в защитата, вътрешната и кибер сигурността. Има изявления и за това, че Израел най-вероятно дава и въоръжение.

Изданието напомни, че пред септември 2015 година в Международната организация за нуклеарно контролиране с гласове на африкански страни - които обичайно заемаха страната на арабските страни - е била отхвърлена резолюция, изискваща Израел за отвори за инспектори на Организация на обединените нации недекларирани нуклеарни обекти. " Днес имаме група страни, искащи да гласоподават с нас и тази наклонност се разраства ", сподели тогава пред " Файненшъл таймс " Йорам Елрон. " Това е една от аргументите Африка да е с растящно значение за нас. "

Докато беше общоприет консул на Израел в Квебек, Канада, Елрон показа, че родителите му са евреи от Германия, избягали във Англия от възхода на нацистите. Британските управляващи обаче арестували дядо му и чичо му поради немското поданство. Чичо му и други немски жители са били интернирани за повече от година в Шербрук в Квебек. Баща му още като младеж решил да емигрира в Британска Палестина и е свидетел на войната за самостоятелност и раждането на Държавата Израел през май 1948 година

" Независимостта не ни беше подарена на сребърен поднос, а извоювана единствено 3 годин ислед Холокоста с кръв, пот и доста интензивен труд през лицето на заличаването ни. Оттогава живеем в непрестанно положение на война.Макар че израелците постоянно са побеждавали при боен сбъсък, даже когато врагът е бил по-многочислен, ние мног одобре разбираме, че в случай че изгубим единствено един единствен спор, страната ни ще престане да съществува. "

Като припомня, че страната му е решена да направи всичко належащо за отбрана на популацията си, Йорам Елрон споделя спомените си по какъв начин по време на Шестденната война през 1967 година е чувал тътена от артилерийските дуели сред израелската и йорданската войска, от време на време единствено на 200 метра от вкъщи му в Ерусалим. " Никога няма да не помни страха по лицето на татко ми, когат очу по радиото по време на Войната Йом Кипур от 1973 година, че египетската войска е завзела множеството ни позиции по линията Бар Лев на Синайския полуостров. От военната ми служла в Северен Израел имам и ярки мемоари за свистенето на ракетите катюша, идващи от Ливан. "

След това Елрон споделя, че след десетилетия на брутални терористични набези родината му е изправена пред още една огромна опасност - появяването на Иран с нуклеарно оръжие, заплашващ да заличи Израел от картата и пропагандиращ, че не е имало Холокост.

Новият израелски дипломат напомня още, че страната му се е трансформирала от земеделска във високо софтуерна стопанска система и по какъв начин от експортьор на портокали от Яфа е станала единствената след Съединени американски щати страна с толкоз доста компании, листвани на софтуерната нюйоркска борса NASDAQ.

Мандатът му стартира в сложни времена за външното министерство на Израел - след поредност съкращения бюджетът му бе орязан с 1.2 милиарда шекела (над 330 милиона долара), което сковава голям брой стратегии и мощно ограничи активността по други. Много планувани събития посвета са били замразени, до момента в който не се откри частен спонсор за тях. Отменени са културни събития, обмяна на студенти, затруднени са значими дипломатически пътувания и е затруднено обработването на визи и паспорти.

Местната преса писа през юли, че профсъюзи на чиновниците в министерствата на външните работи са оповестили митинги, както и че до второ разпореждане няма да вземат участие даже в образуване логистичната част от пътуванията на премиера Биби Нетаняху.
Споровете с финансовото министерство не престават месеци наред, а през това време от тях е наранено съдействието на дипломатическите задачи с депутати, министри и държавни пратеници и даже напредването на оръжейни покупко-продажби. Съкратени, забавени или спрени са вноските в над 20 интернационалните организации.
Израел поддържа 69 посолства, 23 консулства и 5 специфични представителства, в това число това към Организация на обединените нации. Но през май държавният инспектор Йосеф Шапира заяви, че личният състав в някои от тях живее и работи при доста тежки условия и че към 250 обекта и резиденции, за които дава отговор външното министерство, се нуждаят от незабавен ремонт.

Израелските дипломати са стачкували поради разногласия за заплати и бюджет през 2014 и 2016 година, а в този момент чиновници в посолства споделят за в. " Ааарец ", че нямат средства за билети за трен или за чаша кафе за работните съвещания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР