Йонко Мермерски, е роден в София, завършил е математическата гимназия

...
Йонко Мермерски, е роден в София, завършил е математическата гимназия
Коментари Харесай

Проф. д.х.н. Йонко Мермерски за novini.bg: Трудно е дори за САЩ да вземат страна във войните в Украйна и в Газа

Йонко Мермерски, е роден в София, приключил е математическата гимназия и е наследник на към този момент починалия проф. Христо Мермерски. Йонко също е професор, лекар, всичките му дипломи и степени в науката са от американски университети. Той от години живее и работи в Съединени американски щати и е най-младият академик, защитил докторат по химия в Джорджтаунския университет - единствено на 28 години и отново там става професор на идната година. От 1991 година той ръководи своя организация за преводачески услуги и е измежду най-отличаваните експерти в това от Държавния департамент на Съединени американски щати, а преди 4 години беше преводач на Доналд Тръмп при визитата му у нас и срещата му с премиера Бойко Борисов. Младият проф. Мермерски се майтапи самичък със себе си като споделя: „ Аз съм доста неща, всичко правиме ”. И в действителност е по този начин, тъй като е доста деятелен и има разнородни ползи и занимания, измежду които изключително място заема екологията и основаването на горива, които понижават нездравословните излъчвания в пъти. Този бизнес Йонко Мермерски развива и тук, в родината си. Преди дни той още веднъж си пристигна в София и отдели от времето си за диалога ни.

- Проф. Мермерски, какво виждате като пътувате през доста страни - по какъв начин живеят хората във времена на най-малко две вилнеещи войни?

- Различно, според от това кой какъв брой е далечен от епицентъра на военните дейности. Аз при моите пътувания за наслада нямам допир и директни наблюдения по какъв начин живеят тези, които са наоколо до епицентъра. Моите усещания са, че нещата не са еднопосочни нито в едната, нито в другата война и е доста мъчно за всички останали, даже за Съединени американски щати, да вземат отношение в изгода единствено на една от воюващите страни.

- Според Вас, за какво Съединени американски щати като „ международния стопанин ” не се намесят съществено да спрат войните в Украйна и Газа?

- Мисля, че една добра стъпка в тази посока направи Конгресът като спря помощите за Украйна.

Щатите имат да вземат решение големи проблеми с границите си, които демократите за 3 години трансфораха в разграден двор,

през който са минали над 10 милиона души. Има проблеми с емигрантите, които над 80 на 100 са мъже. Наскоро една такава тайфа атакува и преби група служители на реда в центъра на Ню Йорк. Прокурорът на града ги пусна даже без гаранция, заловиха ги чак в различен щат. Престъпността в Съединени американски щати набъбна, тъй като и престижът на полицията последните години целеустремено беше подриван и съсипван.



- Доналд Тръмп даде обещание, че в случай че завоюва президентския избор, ще спре изцяло войната в Украйна, която е в рискова непосредственост до нас, да му имаме вяра ли?

- Това си е голата истина, той самият сподели неотдавна в едно изявление за американска медия, че ще спре войната за 24 часа.  Буквално сподели: „ Аз желая да спрат да умират хора ”.

- Как се одобри в Съединени американски щати изявлението на Тъкър Карлсън с съветския президент Владимир Путин? Там дават ли ум, както се прави тук, кой по какъв начин и какво да схваща от това изявление?

- В Съединени американски щати има голям интерес към това изявление, тъй като Тъкър Карлсън е най-популярният публицист в щатите, а и такова изявление с Путин не е правено от началото на военните дейности в Украйна. Тук с изненада прочетох много отрицателни мнения за световноизвестния публицист. Впрочем и оттатък Океана, както тук, има цялостно затъмнение на протичащото се в Русия. Това изявление нямаше да види бял свят, в случай че не беше мрежата на Илон Мъск. Важно е, съгласно мен, медиите да се върнат към професионалната нравственос, която повелява постоянно да се показват две гледни точки, а четящият самичък да си прави заключения.

- Ако Доналд Тръмп ви предложения в своя екип, бихте ли приел?

- Винаги бих работил с него. За мен беше чест и наслаждение да превеждам при срещата му с Бойко Борисов. Аз от 1992 година съм номиниран като номер 1 измежду преводачите от български на британски и назад на външното министерство на Съединени американски щати.

Превеждал съм и на Бил Клинтън и Петър Стоянов преди години,

както и на доста външни министри, секретари, министри на защитата и така нататък.При срещата на Борисов и Тръмп, те трябваше да си приказват половин час, само че диалогът им продължи час и половина, тъй като и двамата са извънредно забавни, блестящи комуникатори. За наличието на диалога не мога да приказвам по обясними аргументи.

- Как върви предизборната акция в Съединени американски щати дотук?

- Мисля, че Доналд Тръмп ще бъде номинацията на републиканците, само че ще забележим какво ще стане на вота и дали всички ще се борят с всевъзможни средства против него. Атаката против му е голяма, мъчат се юридически да го препъват като му завеждат каузи за всевъзможни измислици. В щата Джорджия да вземем за пример виси едно правосъдно дело, което може да бъде прекъснато,  заради объркана процедура и в спор на ползи в прокуратурата. То беше разгласено в Съединени американски щати, само че няма отзив в Европа и тук. Големи, целенасочени и скалъпени удари нанасят на Тръмп, само че той ги понася мъжки.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР