Йонатан Зиген се събуди рано миналата събота сутринта в дома

...
Йонатан Зиген се събуди рано миналата събота сутринта в дома
Коментари Харесай

Изчезналата активистка за мир Вивиан Силвър - син очаква новини, добри или лоши

Йонатан Зиген се разсъни рано предходната събота сутринта в дома си в Тел Авив от звука на алармата, алената предизвестие, което всички израелци познават от близко.

Милиони израелци и палестинци също се събуждаха, някои чуваха детонации, както и сирени, грабваха телефоните си и започваха да наблюдават новините, че Хамас е нахлула в Израел и беше в офанзива.

В израелските общности по граничната тел с Газа скоро стана ясно, че това е изключителна обстановка като никоя друга. Бетонните убежища в никакъв случай не са повече от малко разстояние, заради годините на живот със опасността и действителността на ракетните офанзиви от Хамас в Газа. Но когато започнаха да чуват пукотевица и гласове, викащи на арабски, беше друго - по-близо и по-смъртоносно.

На Йонатан не му лиши време да разбере, че майка му, Вивиан Силвър беше в неволя. Той познава добре граничната територия, защото е израснал там. Майка му, към този момент овдовяла, към момента живееше в фамилния дом в кибуца Беери, дребна общественост навръх границата с Газа.

Вивиан е един от най-известните деятели на Израел за мир с палестинците. Тя остана заета в пенсионирането си, продължавайки работата на живота си като деятел, провеждайки срещи - сподели Йонатан - с интернационалните поддръжници на нейната група, Women Wage Peace, единствено няколко дни преди офанзивите на Хамас.

Йонатан звънна на майка си и двамата продължиха да си приказват, до момента в който Хамас се движеше из кибуца. Вероятно пробвайки се да развесели и двамата или да попречи на трийсет и няколко годишния си наследник да не се тревожи прекалено много, тя премълчаваше протичащото се, до момента в който и двамата не схванаха, че е смъртоносно и че е в смъртна заплаха.

Те минаха към WhatsApp, с цел да може тя да мълчи, надявайки се Хамас да заобиколи къщата. Йонатан ми прочете последните им текстови известия. Вивиен ги пишеше от един долап в къщата, където се криеше. Време беше да спра да се майтапя. Тя вярваше, че се случва кръвопролитие.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР