Южна Африка „държана за откуп“ от голяма фармацевтична компания, надценена за ваксини срещу COVID

...
Йоханесбург, Южна Африка – Големите фармацевтични компании тормозираха“ Южна Африка
Коментари Харесай

Йоханесбург, Южна Африка – Големите фармацевтични компании „тормозираха“ Южна Африка да подпише несправедливи споразумения което принуди страната да надплати за ваксини срещу COVID-19 в сравнение със западните нации, според организация с нестопанска цел, която лобира за оповестяване на подробности.

Подробностите бяха разкрити във вторник в анализ на Инициативата за здравна справедливост (HJI), южноафриканска неправителствена организация, която води кампания срещу неравенството в общественото здравеопазване, след като миналия месец спечели съдебна оферта, за да накара правителството да освободи договори.

По време на разгара на пандемията Johnson & Johnson (J&J) таксува Южна Африка с 15 процента повече за доза от своята ваксина срещу COVID, отколкото е таксувала Европейския съюз, докато Pfizer-BioNTech таксува Южна Африка с почти 33 процента повече, отколкото се съобщава Африканския съюз, според договорите за ваксини между фармацевтичните компании и правителството.

„Най-просто казано, Big Pharma подтикна Южна Африка към тези условия“, каза директорът на HJI Фатима Хасан пред Al Jazeera. „На фона на смъртоносна пандемия, когато оскъдни ваксини отиваха само в най-богатите страни, компаниите използваха нашето отчаяние.“

„„Казано просто, фармацевтичните компании ни държаха за откуп“, се добавя съобщение за пресата на HJI в сряда.

Южна Африка е била отговорна за плащания от най-малко $734 милиона, каза HJI, включително авансови плащания от почти $95 милиона, без гаранции за навременна доставка.

„Не бих казал, че бяхме тормозени, но бяхме в ситуация на уловка 22, за да спасим живота на южноафриканци въпреки всичко“, каза Фостър Мохале, говорител на Министерството на здравеопазването на Южна Африка, пред Ал Джазира. „Департаментът сключи тези споразумения, за да осигури дози ваксини, за да защити живота на южноафриканците срещу смъртоносния вирус, който отне повече от сто хиляди живота в Южна Африка.“

J&J и Pfizer все още не са отговорили на исканията на Al Jazeera за коментар по въпроса.

„Надяваме се, че повече страни ще публикуват своите договори с Big Pharma, така че светът да може да види как индустрията наистина работи“, каза Хасан пред Al Jazeera.

„Фармацевтичен тормоз“

Анализът на документите също показа нечестни практики от Serum Institute of India – който таксува Южна Африка 2,5 пъти повече за генерична версия на ваксината Oxford-AstraZeneca от Обединеното кралство – и Глобалния алианс за ваксини и имунизация ( Gavi), което има за цел да подобри справедливия достъп до ваксини.

Gavi не даде никакви гаранции на Южна Африка относно броя на дозите, които ще получи, или датата на доставка, каза HJI, но Южна Африка остава задължена да плати за всичко, което поръча – дори след като трябваше да поръча повече дози директно от фармацевтичния компании, когато Гави не успя да достави.

HJI разкритикува „пагубната природа на фармацевтичния тормоз и жестокостта на Гави“, като каза, че „условията са изключително едностранчиви и са в полза на мултинационалните корпорации“.

В него се казва, че „най-фрапиращият пример“ за това е J&J, която търгува с доставки при „екстракционистки условия“. J&J таксува Южна Африка $10 на доза, докато според съобщенията ЕС е платил $8,50, а организациите с нестопанска цел са платили $7,50.

HJI каза, че Pfizer е „еднакво проблематичен“ при извличането на „прекомерни концесии“ от Южна Африка, която трябваше да му плати 40 милиона долара предварително, половината от които не подлежат на връщане. Pfizer също таксува 10 долара на доза, но таксува австралийците 6,75 долара.

„Това е безсъвестно, имперско и неетично“, каза HJI.

Договорите също така постановяват, че Южна Африка трябва да получи разрешение от фармацевтичните компании, ако иска да дари или продаде дози, за които вече е платила.

„Честно казано, в глобална пандемия това е патерналистично и империалистко, вреди на програмите за обществено здраве и умишлено намалява автономията на африканските държави“, каза HJI.

В него се подчертава „уважението и страха от фармацевтичната сила“ и се казва, че е необходимо регионално и глобално решение, както и „правно обвързващо международно споразумение“, за да се реши проблемът преди бъдещи пандемии. Източник: Ал Джазира

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР