Йохан Михов и Божидар Иванов бяха сред първите избиратели, които

...
Йохан Михов и Божидар Иванов бяха сред първите избиратели, които
Коментари Харесай

За какво гласуват българите в Румъния

Йохан Михов и Божидар Иванов бяха измежду първите гласоподаватели, които пуснаха бюлетини в урната в посолството на България в Букурещ. Те гласоподаваха в 08:08 ч. “Дойдохме на екскурзия, с цел да разгледаме града и взехме решение да се възползваме ”, споделя пред Българска телеграфна агенция Божидар. Гласувахме за смяна към по-добро, за по-честни политици, прибавя Йохан.

За смяна гласоподава и Люба Ганчева, която към този момент осма година живее в Букурещ и работи като ветеринарен доктор. Казва, че е дисциплинирана и в никакъв случай не пропуща да упражни правото си на избор. 

В ранните часове на деня в изборната секция в посолството в Букурещ идва и 28-годишният Коста Каракачан, режисьор и хореограф по специалност. Той живее в София, само че е в румънската столица по работа. “Така се случи, че с още един български режисьор сме тук за един конгрес за филми за правата на индивида. Видяхме, че събитието е този уикенд и първото нещо, което направихме е да проучим по какъв начин да гласуваме. Гласувахме за европейски полезности и за повече независимост ”, разяснява Коста пред Българска телеграфна агенция. 

По фамилна традиция Лора и брачният партньор й идват до изборната секция в Букурещ с колела. Изминават десетина километра до секцията и назад. “Гласувах за смяна и за по-голяма непоклатимост, тъй като виждам разликата сред България и Румъния, до момента в който бяхме на общ старт преди 20 години. България изостава и до момента в който няма непоклатимост, ще продължава да изостава, за жалост, което е мъчително ”, споделя Лора. С мъжа й живеят в Букурещ от 2008 г. 

Не с велосипед, а с трен пътува цяла нощ Радослав Иванов, с цел да пристигна да гласоподава в румънската столица. “За повторно практикувам правото си на глас в Букурещ. От юли месец предходната година пребивавам в област Клуж. В момента съм студент магистър в Университета Бабеш-Бойой. Следвам химично инженерство ”, разяснява Радослав пред Българска телеграфна агенция.

Вяра Драганова и приятелят й са от Варна, само че краткотрайно обитават в Букурещ. Затова идват да гласоподават в изборната секция в румънската столица - за първи път. “Просто по изключение през днешния ден се постанова, защото непрекъснато си живеем в България. Гласувахме за едно по-добро бъдеще за децата ни. Мисля, че всички за това се надяваме. Затова и в този дъждовен ден, все пак, дойдохме до тук ”, разяснява Вяра. 

“Трябваше да посрещна брачната половинка си и детето от летището. Те идват от Испания. Аз пристигнах от Варна с колата, с цел да ги взема. И по този начин се озовахме в Букурещ. Гласувах за хора, които се надявам, че споделят моето отношение към архитектурата да вземем за пример, към паметниците на културата на България. За страдание у нас всичко се унищожава. Паметта на Варна ще бъде изтрита тотално. Всички здания, които са лицето на града от към 150 години насам, може би и повече, сега се събарят ", показа мъж на междинна възраст. 

90-годишен мъж е най-възрастният гласоподавател в секцията в Букурещ досега, откри инспекция на Българска телеграфна агенция. Това е Лука Велчов - доайенът на българите в Букурещ и ръководител на Демократичния съюз на българите в Румъния. Той упражни правото си на избор още в ранните часове на деня. Най-младият гласоподавател в Букурещ е 18-годишната Светослава Йорданова, която е и част от състава на изборната секция. 

60 души гласоподаваха в българското посолство до 12:00 ч. Изборите за Народно заседание в Румъния протичат обикновено и без нередности, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР