Йохан Гутенберг често е наричан откривател на книгопечатането. Истината е,

...
Йохан Гутенберг често е наричан откривател на книгопечатането. Истината е,
Коментари Харесай

Google почете Гутенберг

Йохан Гутенберг постоянно е именуван изобретател на книгопечатането . Истината е, че той изнамира първия метод за потребление на преносими букви и печатарската машина по този начин, че бързо и тъкмо да се възпроизвежда най-разнообразен писмен материал.

Няма откритие, създадено от край до край от един-единствен човек, и това се отнася с още по-голяма мощ за печатането. Печати и пръстени за щампосване, които работят на правилото на ксилографията, са употребявани от най-древни времена. Ксилографията е била позната в Китай доста епохи преди да се роди Гутенберг и факт е, че там е открита книга, отпечатана към 868 година Тази технология е била позната на Запад също преди Гутенберг. Ксилографията дава опция да се създават доста екземпляри от дадена книга. Но този метод има един основен минус: защото за всяка нова книга би трябвало да се създават нови гравюри или плочки, невероятно е по този способ да се отпечатват доста и разнообразни книги.

Някои споделят, че основната заслуга на Гутенберг е изнамирането на преносимите букви. Но те са открити в Китай от някой си Пи Шенг още към средата на XI век. Буквите на Пи Шенг били направени от глина, която не е доста трайна; само че други китайци, а и корейци внасят редица усъвършенствания и много преди Гутенберг корейците към този момент си служат с железни букви. Фактически при започване на XV век корейските управници поддържали леярна за произвеждане на печатни букви, т. е. букволеярна. Но все пак би било неправилно да считаме Пи Шенг за изключително авторитетна персона. Преди всичко, Европа не е заимствала преносимите букви от Китай, те са създадени независимо. И второ, печатането с преносими букви се популяризира в Китай едвам в по-ново време, когато модерното книгопечатане е заимствано от Запада.

Модерната печатарска техника съдържа четири съществени съставния елемент. Първият са преносимите букви паралелно с метода за набирането и закрепването им. Вторият е самата печатарска машина. Третият — уместно мастило, а четвъртият — подобаващ материал, да речем хартия, върху който да се печата. Хартията е изнамерена в Китай доста, доста от дълго време (от Цай Лун) и се използва необятно на Запад още преди Гутенберг. Тя е единственият детайл от печатарската техника, който Гутенберг е взел наготово. Макар преди него да е работено ненапълно върху другите детайли, той внася разнообразни основни усъвършенствания. Например основава железна сплав, подобаваща за буквите; шаблон за тъкмо и акуратно отливане; маслено мастило и машина за отпечатване.

Но цялостната му заслуга е надалеч по-голяма от тези обособени нововъведения и усъвършенствания. Неговото значение се корени основно в това, че той съчетава всички печатарски детайли в една ефикасна индустриална система. Защото печатарството, за разлика от всички предходни открития, е всъщност технология за всеобщо произвеждане. Сама по себе си пушката е по-ефикасно оръжие от лъка и стрелата. Въздействието на печатната книга не е по-различно от въздействието на ръкописа. Следователно преимуществото на печатното произведение е в всеобщото произвеждане. И така, Гутенберг не е създал някакво настрана устройство или апарат, нито даже поредност от усъвършенствания, а цялостна индустриална технология.

Биографичните сведения за Гутенберг са нищожни. Знаем, че е роден към 1400 година в. град Майнц, Германия. Заслугите му за печатарското изкуство датират от средата на столетието, а най-интересното му произведение, така наречен Гутенбергова Библия, е отпечатано към 1454 година (Странно, само че името на Гутенберг не попада върху нито една от неговите книги, даже върху Библията му, макар че тя безспорно е печатана в неговата печатница.) Той, наподобява, не е бил доста добър търговец ; несъмнено е, че не е съумял да завоюва доста пари от откритието си. Бил е ответник в няколко правосъдни каузи, едно от които довежда до конфискуване на машините му в интерес на неговия съучастник Йохан Фуст. Гутенберг умира в родния си град в 1468 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР