Йохан Флодерус: ЕС потвърди, че служител от Швеция е задържан в Иран

...
Европейският съюз потвърди, че швед, работещ за дипломатическата служба на
Коментари Харесай

Европейският съюз потвърди, че швед, работещ за дипломатическата служба на блока, е бил задържан в Иран повече от 500 дни.

Йохан Флодерус, 33-годишен служител, базиран в Брюксел, беше арестуван в Техеран през април 2022 г., докато беше на почивка.

Иран обяви три месеца по-късно, че е арестувал шведски гражданин по обвинения в шпионаж, но не го назовава.

Самоличността на г-н Флодерус също беше пазено в тайна от правителството на Швеция и ЕС, докато се опитваха да осигурят освобождаването му.

Но в понеделник беше разкрито в доклад на New York Times .

Впоследствие шведското външно министерство потвърди, че шведски гражданин на около 30 години е бил „произволно лишен от свободата си“ и призова иранските власти да го освободят. Но се казва, че не може да навлиза в повече подробности, тъй като това „би усложнило разглеждането на случая“. град Кадис във вторник върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза пред репортери, че г-н Флодерус наистина е шведският гражданин, задържан от Иран, и че е работил за Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

"Искам да кажа нещо за, ако ми позволите, конкретен случай, случаят на г-н Флодерус. Той е шведски гражданин, който е работил за Европейския съюз и е бил задържан незаконно в Иран през последните 500 години дни", каза той.

"Искам да подчертая, че аз лично, целият ми екип, на всички нива, европейските институции в тясна координация с шведската властите - които носят основната отговорност за консулската защита - и със семейството му, настояват иранските власти да го освободят."

Той добави: "Всеки път имахме дипломатически срещи, на всички нива, поставихме въпроса на масата. Безмилостно."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР