Йоанис Александров, първият българин с професионален договор с отбор от

...
Йоанис Александров, първият българин с професионален договор с отбор от
Коментари Харесай

Йоанис Александров: Планът е до пет години да се утвърдя в Голямата бейзболна лига

Йоанис Александров, първият българин с професионален контракт с тим от Мейджър лийг бейзбол (МЛБ), сподели, че възнамерява до пет години да се утвърди в Голяма лига.

18-годишният Александров, който през 2021-а година подписа шестгодишен договор с Чикаго Къбс, се завърна в България за няколко седмици. Той изигра първия си сезон в майнър лигите, като описа за първата си година Зад океана, компликациите, които е срещнал, както и проектите си за бъдещето.

" Мога да дефинира първата си година в Съединени американски щати като неповторима. Къбс бяха очаровани от мен, тъй като до момента в никакъв случай не са имали състезател от България. Първите две седмици от престоя ми в Съединени американски щати бях в Аризона, по-късно отидох в Маями, където трябваше да оправя документите си, а през юни отидох в Доминикана, където играх мачове. За страдание поради тежкия климат в джунглата и влажното време малко ми паднаха килограмите, само че общо взето съм доста удовлетворен от престоя си там, защото съумях да играя против латиноамериканци, които са гръбнакът на Голямата лига. Досега не бях улавял топки на питчери, които хвърлят с по 90-95 благи в час. Играх в 10 мача и се показах доста добре като кетчър. С батирането към момента ми е по-трудно, само че записах първия си шлагер. След като завърши престоят ми в Доминиканската република още веднъж се завърнах в Аризона, където участвах в мачове от Профи лигата. Сега съм тук в София за към две седмици, след което се завръщам в Съединени американски щати да упражнявам ", описа Александров.

" През февруари стартира спринг трейнингът на всички тимове от МЛБ. През новия сезон още веднъж ще играя в дребните лиги, само че евентуално ще ме викнат за един или два мача от Голямата лига, на които просто да клеча на питчерите и да видя каква е самата конюнктура. С треньора ми Карлос Кастийо сме изготвили проект, по който да се движа и съгласно него до пет години би трябвало да се утвърдя в Голямата лига ", добави някогашният състезател на София Блус.

Той сподели и за какво е избрал офертата на Чикаго Къбс.

" Бях на трайаут в Маями и впечатлих всички скаути. Досега не бяха виждали някой на 17 години, който да удря топката със 117 благи (188 километра) в час и да може да я прати на 550 фута (167 метра). Имах оферти от още 23 тима, само че Чикаго бяха най-настоятелни. За да стигна до контракт с тях обаче упражнявах по 10 часа дневно в продължение на седем месеца ", съобщи Александров.

Българският бейзболист описа и какви са огромните разлики сред тренировките тук и тези в Съединени американски щати.

" За страдание в България не може да се тренира целогодишно. Тук зимата е прекомерно студено, до момента в който в Южните щати температурите по цяла година са по 30-35 градуса. Освен тук там има всевъзможни машини, които да ти хвърлят топки, до момента в който тук ги няма. В Америка всеки удар се записва с камера, след което тези записи се гледат от треньорите, които ти споделят какво би трябвало да коригираш в техниката си. Най-голямата разлика обаче е психическата. Там в 95 % от времето просто приказваш с някого, с цел да се настроиш, да схванат какво чувстваш. Бейзболът е игра, в която менталният детайл е решителен. Много е мъчно, само че в това време ти дава и кураж ", добави Александров.

Заедно с новата българска бейзболна звезда на конференцията участваха и играещият треньор на София Блус Димитър Насъпов, както и вицепрезидент на Българската федерация по бейзбол и софтбол Ясен Неделчев.

" От 35 години развиваме бейзбола в България и постоянно сме мечтали да имаме състезател като Йоанис. Димитър Насъпов беше първият, който беше доста покрай контракт в Съединени американски щати. След това имахме и още едно момче, което се размина с професионален договор. Радваме се, че от третия опит успяхме. Българин да подпише с тим от МЛБ е все едно африканец от пустинята да стане скиор ", сподели Неделчев.

Той разкри, че от 22 години федерацията праща състезатели по трайаутове в Европа и по света и се надява скоро България да има още един състезател, който да тръгне по стъпките на Александров в лицето на Кристиян Тодоров, който скоро ще бъде на проби в Испания.

" Месомелачката за гении в Съединени американски щати е жестока и изключително жестока в Латинска Америка. Живял съм седем години в Куба и знам това доста добре. Но се опитваме да се борим и да вършим всичко по силите си, макар че от близо 10 години сме подценявани от властта в България. За страдание нашият спорт е с хиляди години обратно по отношение на този в Съединени американски щати. Така че е голям триумф за нас като федерация, че имаме човек, който да проправя пътя ни в Америка ", добави Неделчев.

" Не мога да бъда по-щастлив за Йоанис. Той се занимава от дълги години с този спорт и е образец за всички деца, които упражняват при нас в София Блус. Те са доста и поставят доста старания в тренировките. Уверен съм, че се движим в вярната посока ", сподели старши треньорът на първенците на България Димитър Насъпов.

Йоанис Александров разкри, че в края на идната година се възнамерява подготвителен лагер за деца. Той ще се организира в Благоевград, евентуално през октомври и се надява в него да се включат към 400 малчугани. Александров даде обещание да участва на събитието дружно с треньора си Карлос Кастийо.

Българската бейзболна звезда уточни и любимеца си за започващите в петък Световни серии, в които тимовете на Хюстън Астрос и Филаделфия Филис ще спорят за купата в МЛБ.

" Мисля, че Астрос ще станат първенците. Имат доста положителни играчи и считам, че може да завършат плейофите без загуба ".
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР