Йоан Величков е първият участник за 2023 година в рубриката

...
Йоан Величков е първият участник за 2023 година в рубриката
Коментари Харесай

Запомнете това име: Йоан Величков

Йоан Величков е първият участник за 2023 година в рубриката на Sportal.bg с създател и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме надарени български спортисти на възраст сред 14 и 19 години. Днес ще ви срещнем с историята на 15-годишния играч по тенис на маса.

Величков реализира впечатляващи резултати през 2022 година и заслужи бронзови медали на смесени двойки със Сиделя Мутлу и на двойки кадети с Юлиян Ризачек (Австрия) на Европейското за кадети в Белград. В самостоятелното класиране Величков се подреди пети. На Световното за кадети в Тунис също се показа мощно, като доближи до четвъртфинал единично и на двойки. Има голям брой други оценки на национално и интернационално равнище.
10
Йоан влиза в залата по тенис на маса, когато е на 9 години и любовта му към този спорт се възпламенява доста бързо. Но също така е практикувал и други спортове: “Започнах с тениса на маса на доста ранна детска възраст съгласно мен. Стана около брат ми, който е шесткратен републикански първенец по снукър. В неговия клуб имаше шест тенис маси и там полека-лека започнах с татко ми, той видя някакъв капацитет в мен. Така се запознахме с треньори и започнахме.
10
Може би видях капацитета в себе си на първото си съревнование - републиканско състезание до 10 години. Успях да победя доста положителни състезатели и играх осминафинал,  което за дребното време, в което упражнявах, беше добър резултат. После започнах да упражнявам съществено. ”
10
През предходната година Величков направи дебют и за мъжкия народен тим, като даже записа победа в европейска подготовка. 2022 година е най-успешната в неговата кариера досега: “Беше една доста сполучлива година за мен. Много съм удовлетворен от постигнатите резултати, като можеше да бъдат малко по-добре. И на Европейското, и на Световното имах късмет да стигна до орден, само че малко ме раздели, което от време на време е доста в нашия спорт. Тази година минавам в по-горната възраст, задачите ми през 2023 година не са толкоз огромни, тъй като съм единствено на 15, имам много време в по-високите категории. Тази година желая да вземам участие в колкото се може повече шампионати. ”

Повече за упоритостите на Великов, за подготвителния му развой, учебното заведение и страничните занимания, както и за мнението му за младото българско потомство в тениса на маса - отговорите на тези и доста други въпроси ще намерите във видеото.

Снимки: Борислав Трошев
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР