Йоан Димитров е изключително будно и с любопитен поглед дете.

...
Йоан Димитров е изключително будно и с любопитен поглед дете.
Коментари Харесай

Малкият Йоан се връща с медали от международни математически състезания

Йоан Димитров е извънредно будно и с любопитен взор дете. Четвъртокласникът от СУ „ П. Р. Славейков “ в Добрич има забележителни триумфи в математически надпревари освен на национално равнище, само че и на интернационалните изяви, споделя кореспондентът на .
Срещам се с него на занимания по роботика в Регионалната библиотека в добруджанския град. Преди това е бил на урок по британски език. Обича да играе тенис, да програмира. Освен математиката, споделя, че обожава физиката, тъй като „ всичко се гради на физика “. Интересна му е и химията, и часовете по човек и природа, и по български език, а несъмнено – и физическото. Играе шах. Увлича се по авио- и корабомоделизъм, компютри. Иска да стане програмист или инженер в „ Лего “, тъй като обича да твори с този конструктор.
Всъщност Йоан е на „ ти “ с цифрите още 3-годишен. Още тогава пресмятал двуцифрени и трицифрени цифри, споделя неговата майка Ирина. По думите ѝ по този начин и у дома не разбрали по какъв начин дребното момче знае отговори на задания от вида 15+18. Математическото мислене му оказва помощ и в уроците по история – с цел да запомни датите, употребява логаритми. „ Мисля си в числа и чувствам, че по този начин се укротявам “, споделял Йоан. Родителите му схващат, че при него всичко се свежда до математиката.
Още в първи клас решил да се яви на съревнование по математика и бил убеден, че ще е победител. Така и станало. Последвали други надпревари в разнообразни градове на страната и постоянно Йоан показвал впечатляващи резултати. В преобладаващата част от тях съумява да реализира оптималните точки.
Дни преди да пътува за Куала Лумпур за следващото интернационално съревнование, излиза наяве, че няма да има задания за втори клас и ще би трябвало да се явява на съревнование за третокласници, а Йоан преди малко е приключил втори клас. „ Тати ме приготви за някои нови задания и с цел да не ми каже непосредствено, че дилемите са за трети клас и да не се стресирам, той ми сподели, че там са с по-различен стандарт и ме учеше да умножавам с двуцифрени цифри и да разделям с многоцифрени. Тогава това беше нещо ново за мен, само че завоювах трето място със задания, които са с един клас нагоре и единствено с няколко дни подготовка “, спомня си надареното момче.

Друга забавна преживелица е от финала в Банкок – оказало се, че две от дилемите за неговата възрастова група са с неакуратен превод на български език. Е, Йоан отстъпил единствено с една точка под златния орден и се върнал със сребро, а от този момент настойчиво учи британски език, с цел да си превежда самичък изискването на дилемите.
Сблъсквал се е и със сбъркани математически задания. Използвана била задача от съветско съревнование, само че с малко променено изискване. „ Пак е на същата тематика, просто от съветски е преведена на български, само че със заменени данни. И с това сменяне задачата беше невъзможна. След това видях задачата на съветски, която е с други данни, и тя беше допустима. Но някои хора просто сменят данните, без да ревизират. Те освен я превеждат, само че и сменят изискването, и то по този начин, че да е невероятно “, споделя разпалено малчуганът.
Случвало му се е и да спори с учителката си за решението на задача, а неговите съученици погледнали отговора в края на сборника и декларирали, че той е прав.
Две години Йоан посещава школа по математика. Но когато бил в трети клас, му се сторили прекомерно лесни дилемите за неговата възраст, по тази причина се присъединил в групата на петокласниците. Не сме го карали, само че когато се интересува от някаква тематика, му оказваме помощ, изяснява влечението му към математиката неговата майка.
Четири първи места завоюва дребният математик през декември, от които трите са с оптимален резултат, а при започване на тази година още веднъж е победител в регионалния кръг на националната олимпиада по математика. В графика му още този месец е „ Европейско кенгуру “. Следват пролетни математически надпревари, великденското и „ Питагор “.
Момчето е номинирано за премиите на фондация „ Димитър Бербатов “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР