Yettel България, собственост на PPF Group, поиска от Комисията за

...
Yettel България, собственост на PPF Group, поиска от Комисията за
Коментари Харесай

Yettel с призив за забрана на покупката на Bulsatcom от United Group

Yettel България, благосъстоятелност на PPF Group, изиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани продажбата на основни активи на Булсатком на Словения Броудбенд, дъщерно сдружение на United Group.

Тя направи това в границите на седемдневния период за изложение на мнение по договорката, която включва електронната съобщителна мрежа на Булсатком. Искането на Yettel Bulgaria е процедурата по известяван да бъде съчетана с следствието, стартирано от Комисия за защита на конкуренцията за определяне на вероятно нарушаване на Закона за защита на конкуренцията във връзка със договорката, водеща до смяна на контрола върху Булсатком.

Според Yettel в мнението й са отразени опасенията, че поредицата от придобивания на стопански и инфраструктурно мощни сдружения от страна на главен състезател на телекомуникационния пазар ще докара до основаването на дружество с господстващо състояние с над 60% на пазара на разпространяване на телевизионни стратегии и близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна може да докара до намаляване на конкурентния напън на пазара на пакетни услуги (мобилни услуги, телевизия и интернет), където един състезател ще ускори водещата си позиция.

В изказване, предоставено на Broadband TV News, PPF Group декларира, че е деен вложител в телекомуникационния бизнес в Централна и Източна Европа от близо десетилетие. След придобиването на активите на Теленор в ЦИЕ, който от този момент е преименуван на Yettel, тя се пробва да възпроизведе своя чешки бизнес проект за закрепена и мобилна връзка на всички пазари на PPF Telecom Group.

Групата PPF съобщи още: „ Подобни съглашения са вероятни единствено в изискванията на процъфтяваща конкуренция на телекомуникационния пазар. Ние изразихме загрижеността си пред българския антимонополен орган Комисия за защита на конкуренцията по отношение на устойчивостта и отбраната на равнопоставеността в бранша на закрепените телефонни услуги вследствие на консолидацията на сегмента. Бяхме обезпокоени, когато се оказа, че действителният приобретател на Булсатком не е уведомил навреме Комисия за защита на конкуренцията. Последното подаване на заявление до Комисия за защита на конкуренцията от страна на „ Yettel е в сходство с нашите опасения и старания за обезпечаване на обективна и конкурентна бизнес среда “.

Булсатком, който е водещият оператор на платена телевизия в България, беше добит от бизнесмена Спас Русев през септември 2022 година Това стана със заем от 127 млн. евро, а след това United Group закупи антените на Булсатком за 3 млн. евро, които бяха приспаднати от заема. Сега тя е в развой на придобиване на оптичната мрежа на Булсатком за 87 млн. евро.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР