Йетон Зулфай, съветник на министър-председателя на Косово Албин Курти, заяви,

...
Йетон Зулфай, съветник на министър-председателя на Косово Албин Курти, заяви,
Коментари Харесай

Косово: Западът трябва да разбере след случая в Банска, че Сърбия е виновна за липсата на нормализация

Йетон Зулфай, консултант на министър-председателя на Косово Албин Курти, съобщи, че терористичното нахлуване в Банска на 24 септември, при което беше погубен сержант Африм Буняку, би трябвало да бъде мотив за размисъл и насочна точка за нов метод в разговора със Сърбия.

Зулфай добави, че Европейският парламент също е изискал това посредством гласуваната в четвъртък резолюция, оповестява „ Коха “.

Той съобщи, че западният свят би трябвало да разбере, че Сърбия е отговорна за неналичието на нормализация и натискът към нея би трябвало да се ускори.

" Важно е, че след 24 септември имаме нова обстановка и считаме, че това би трябвало да бъде точка за размисъл и насочна точка за нов метод към разговора, което изиска и Европейският парламент. Новият метод би трябвало да има тази повратна точка, че Сърбия е отговорна за неналичието на нормализация и натискът би трябвало да бъде ориентиран към Сърбия, която не се интересува нито от връзките, нито от полезностите. Нуждаем се от метод, който да внесе баланс в разговора. Досега няма баланс и лекотата, с която се подхващат ограничения против Косово, е поразителна, до момента в който компликацията да се наложат наказания против Сърбия, когато има доказателства за тяхното присъединяване, се вижда в терористичния акт в Банска. " - съобщи Зулфай в предаването " Интерактив " на КТВ.

Според Зулфай атентатът в Банска неизбежно е обвързван с разговора.

" Да се каже, че разговорът не е обвързван с атентата, е неизбежно. Защото до момента в който министър председателят беше на масата на договарянията, сръбският президент очевидно се приготвяше за терористичния акт в Косово. Сърбия не е благонадежден сътрудник в разговора. Не може да се има вяра на президент, който идва в Брюксел да води разговор, до момента в който е наредил на армията да образова терористични групи за нахлуване в Косово. Липсва доверие. " - сподели още той.

Съветникът на Курти съобщи, че Прищина упорства за уравновесена и цялостна поредност на Охридското съглашение, където, както споделя той, би трябвало да се изпълнят всички членове. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР