Йерусалимският квартал Неве Яков тъгува, след като в петък вечерта

...
Йерусалимският квартал Неве Яков тъгува, след като в петък вечерта
Коментари Харесай

Йерусалим тъгува след кървавия ад край синагогата

Йерусалимският квартал " Неве Яков " тъгува, откакто в петък вечерта палестински терорист простреля хора край синагогата " Атерет Аврахам ", оповестява Българска телеграфна агенция. Седмина души бяха убити и трима бяха ранени при най-смъртоносната палестинска офанзива от години.

Израелската полиция запечата през днешния ден следобяд дома на терориста Алкам Хайри, който бе погубен, откакто откри огън по служители на реда, а кабинетът по въпросите на сигурността реши да ускори военното и полицейското наличие на Израел в Юдея и Самария, като бяха взети и други ограничения.

Тези ограничения обаче не са от изключително значение за опечалените фамилии.

Ели и Натали Мизрахи, двойка в 40-те, бяха женени от две години. Жители на централния израелски град Бейт Шемеш, те прекарвали Шабата с бащата на Ели, Шимон.

На вечеря чули пукотевица с огнестрелни оръжия и изтичали на открито, с цел да оказват помощ.

Натали работеше в продължение на 20 години в хранителното поделение на " Университетската болница Хадаса-Скопий ”, където бе установена гибелта ѝ.

" Всички, които са работили с нея, описват за една сърдечна жена, отличаваща се с грижовност и с ежедневна подготвеност да оказва помощ на пациентите. По тази причина сътрудниците ѝ не бяха сюрпризирани, като схванаха, че тя е побързала да окаже помощ на потърпевшите предходната вечер ", сподели лекар Йорам Вайс, общоприет шеф на компанията за медицински услуги " Хадаса ".

Най-младата жертва е 14-годишният Ашер Натан. След като вечерял дружно със фамилията си на Шабат, той излязъл на открито, с цел да се види с другари.  

" Той бе погубен с невъобразима свирепост от терорист, който не се е спрял даже когато е видя против себе си едно момче, от чиито очи струи непорочност. Никой не може да опише ужасната болежка на родителите, които би трябвало да погребат личния си наследник, само че желая да им кажа – Израел постоянно ще надвива ", сподели кметът на Йерусалим Моше Лион.

Натан бе заровен в гробището на Маслиновия рид в Йерусалим.

Рафаел Бен-Елияху беше 56-годишен чиновник на пощите. Той бе заровен в гробището " Гиват Шаул " в Йерусалим и оставя три деца. Един от синовете му, Матан, бе ранен при офанзивата. По данни на " Хадаса " Матан е в схващане, само че положението му е съществено.   

Шаул Хай беше чиновник в синагога в Писгат Зеев. Шестдесет и осем годишният Хай бе прострелян, до момента в който върви назад към Писгат Зеев, откакто е вечерял с родственик.

Иля Сосански работеше като барман в централния йерусалимски бар " Кактус 9 ". Той пътувал към бара с мотоциклета си, когато бил убит.  

Бившият народен представител Абир Кара, прочут на Иля, написа в " Туитър ": " Толкова е мъчно да приказвам за теб в минало време. Ти си прелестно момче. Момче надарено, жизнерадостно, непретенциозно и почтително. В теб нямаше и грам его. Караше всички да се усещат добре ".

Седмата жертва е Ирина Королова, 59-годишна гражданка на Украйна, която в продължение на шест години работеше в " Неве Яков " като гледач на хора, които не могат сами да поставят грижи за себе си.

Украинският президент Володимир Зеленски сервира съболезнованията си чрез " Туитър ".   

" Споделяме болката (на Израел) след терористичните набези в Йерусалим. Сред жертвите има украинска гражданка. Искрени съболезнования на фамилиите на жертвите. Престъпленията бяха осъществени с необикновен цинизъм, на Деня за удостояване на паметта на жертвите на Холокоста ".

Не се знае по какъв начин ще бъде проведено погребението на Королова.

Атаката от петък вечерта е най-смъртоносната от август 2011 година, когато десетима терористи от " Комитетите за национална опозиция " на Газа проникнаха в Израел край Ейлат от египетски Синай. При нападението по израелски автомобил бе изстреляна противотанкова ракета, бомба бе взривена покрай боен пункт, имаше офанзива на нападател самоубиец и се стигна до престрелка. Тогава починаха шестима цивилни израелци, двама чиновници на израелските служби за сигурност и петима египетски бойци. Освен това 40 израелци бяха ранени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР