Йепе Рубинг Жокера Previous Next Шахбокс – какво точно представлява

...
Йепе Рубинг Жокера Previous Next Шахбокс – какво точно представлява
Коментари Харесай

Шахбокс – какво точно представлява и защо въобще съществува

Йепе Рубинг Жокера

Previous Next Шахбокс – какво тъкмо съставлява и за какво изобщо съществува 11 март, 2019 16:02 | от chronicle.bg | Спорт

Холандския художник Йепе Рубинг Жокера дефинира творението си като „ ултиматния спорт “. То е въодушевено от карикатуриста Енки Билал, когато в творбата си „ Froid-Équateur “ от 1992, само че за това по-късно. Идея се осъществя от художника напролет на 2003.

 94bad7cfdd610c001c68fd27e69dddaa110c2a0b1faf8dd757b364f6b9ed3dbb

Победата се реализира или посредством матиране на съперника (цайтнот и предаване също се броят), или посредством нокаут (предаване, механически нокаут и дисквалификация). Ако нито едно от тези неща се случи, спечелилият се взема решение по точки като в обичаен боксов мач. Ако някой от играчите бави преднамерено по време на шаховата част, може да получи точково наказване.

Както можете да предположите, играчите би трябвало да носят боксови ръкавици, поради частта с багра. Една от тях или и двете могат да се смъкват преди шах рундовете за повече улеснение.

 Screen+Shot+2018-11-22+at+13.16.55

Много практикуващи шахбокс акцентират психическата устойчивост като един от най-трудните аспекти на спорта. Способността да превключиш тялото си от физическа възбуденост за багра към успокоение за интелектуалния рунд изисква огромно изпитание на волята. Или както написа на формалния уебсайт на Chess Boxing Global:

Поизведението на Енки Билал, „ Froid-Équateur “ (букв. – „ Студен екватор “, от фр. език), в действителност е комикс от 1992 година. Действието се постапокалиптичната 2034 година и включва подиуми, в които боксьори тежка категория се смазват от пердах върху голяма шахматна дъска. В изявление за The Guardian Рубинг споделя, че концепцията му идва от комикса, който е част от сбирка на татко му.

 froid1  000ygrc3

 1_1ySo6fucNf1j9YpC6ow4-w

Шахбокса в началото също е умислен да се извърши еднократно, като арт събитие, а създателя се надявал да реализира това, което всяко изкуство се стреми да реализира – да накара хората да се замислят:

„ Опитваме се да разделим всичко на два разнообразни свята, само че аз мисля, че тези светове са доста по-свързани, в сравнение с хората си мислят. Шахбоксът нарушава това мислене. Затова и доста хора ми споделят „ Шахът и боксът просто не си подхождат “, някои шахматисти също не харесват концепцията, само че те не помнят, че някогашният международен първенец по бокс Ленъкс Луис и сегашния международен първенец Виталий Кличко също играят шах. Боксът е за надзор на експанзията, а шахбоксът е 200% за надзор на експанзията. “

Поддикнат от непредвидения триумф, Рубинг взема решение да трансформира шегата си в същински спорт и провежда първият Световният шампионат по шахбокс в Амстердам същата година и притегля над хиляда фенове. Официални спонсори са Холандската федерация по шах и Холандската федерация по бокс. Йепе Жокера и Луис Адвоката, както са известни на кръга, се изправят един против различен още веднъж. Рубинг печели и това го прави освен основателя на спорта, само че и негов първи международен първенец. „ Имах ужасна позиция на дъската и по тази причина в последния рунд се пробвах да го нокаутирам. Той колкото да успяваше да седи на краката си. Гонгът удари и виждах по какъв начин не можеше да откри ъгъла си. Беше доста замаян, само че въпреки всичко трябваше да изиграем последния рунд шах. Имаше ясна победа, само че не можа да откри верните ходове. “

От тогава Рубинг е изоставил изкуството съвсем изцяло, с цел да се концентрира върху спорта като основава Световната организация по шахбокс. В чест на произхода на спорта, Рубинг основава организацията в Берлин, а първият й почетен ръководител е основателят на „ Froid Équateur “ Енки Билал.

Благодарение на напъните му, през днешния ден шахбоксът е формален и бързо разрастващ се спорт с изгряващи гении и над 2000 състезатели от целия свят като най-вече идват от Индия – 600 души.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР