Йеменските бунтовници хути ще посетят Саудитска Арабия, повишавайки надеждите за пробив в конфликта

...
Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен ще отлетят до
Коментари Харесай

Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен ще отлетят до Рияд за първото публично обявено посещение, откакто водената от Саудитска Арабия военна коалиция започна военни действия през 2015 г., съобщиха правителствени и дипломатически източници в четвъртък.

Посещението на хутите, което се очаква през следващите дни, ще събуди надежди за пробив в блатото конфликт, който остави стотици хиляди мъртви поради преки и косвени причини като глада.

То идва пет месеца след като саудитски официални лица проведе разговори в Сана и тъй като прекратяването на огъня с посредничеството на ООН продължава до голяма степен да се поддържа, въпреки официалното изтичане през октомври.

"Има подготовка за посещение на делегация на хутите в Рияд в рамките на следващите 72 часа", служител на йеменското правителство, запознат с ситуация каза АФП.

Западен дипломат в Йемен потвърди посещението, като каза, че то може да се състои през следващите два дни. Саудитски официални лица не отговориха незабавно на искане за коментар.

Али ал Кум, член на политическия съвет на хутите, също обяви посещението в X, известен преди като Twitter.

Йемен беше потопен във война, когато хутите превзеха контрола над столицата Сана през септември 2014 г., което предизвика водената от Саудитска Арабия интервенция през следващия март.

Последвалите битки принудиха милиони да напуснат домовете си, причинявайки една от най-тежките хуманитарни кризи в света в страна, която вече е разбивана от десетилетия на конфликти и катаклизми.

Шестмесечното прекратяване на огъня, което изтече миналия октомври, все още се поддържа предимно, но стъпките към мир са бавни, откакто саудитската делегация посети Сана през април.

Делегация от Оман, която играе ролята на посредник, пристигна в Сана в четвъртък, казаха йеменски правителствени служители - дни след като саудитският де факто владетел престолонаследник принц Мохамед бин Салман се срещна със султана на Оман на път от срещата на върха на Г-20 в Индия.

Qhoom, от политическия съвет на хутите, каза делегацията на бунтовниците ще лети до Саудитска Арабия с омански самолет.

„Съществува оптимизъм по отношение на посредничеството и усилията на Оман за постигане на мир в Йемен“, публикува той на X.

„От задните стаи до дневните room'

Ръководителят на мозъчния тръст Център за стратегически изследвания в Сана Маджед ал-Мадхаджи каза пред AFP, че посещението на хутите „е като да преместите отношенията между хутите и Саудитска Арабия от задните стаи към хола".

Чрез организирането на разговори в Рияд и двете страни "легитимират тези отношения и им дават допълнителен тласък".

"На политическо ниво това е напреднала стъпка за прекратяване на пряката роля на Саудитска Арабия в Йемен и за хутите да признаят ролята си на посредник", освен че са една от страните в конфликта.

Преместванията към мир в Йемен се ускориха, след като регионалните съперници в тежка категория Саудитска Арабия и Иран обявиха изненадващо сближаване през март , седем години след като скъсаха връзките си.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР