Йехуда Шаул описва трите си години служба в израелската армия,

...
Йехуда Шаул описва трите си години служба в израелската армия,
Коментари Харесай

Какво представлява Израелската директива за Ханибал? Бивш войник на IDF разказва на всички

Йехуда Шаул разказва трите си години работа в израелската войска, от 2001 до 2004 година, като „ най-жестокия интервал “ от израелско-палестинския спор до този миг.

Втората интифада (2000-2005 г.), или палестинското въстание, беше в своето кресчендо и тогава 18-годишният Шаул беше военен боец в пехотата; по-късно е нараснал в пълководец. Роденият и отгледан в Йерусалим парашутист служи на окупирания Западен бряг в продължение на две години, а за трета година беше ситуиран на границата на Израел с Ливан.

Продължете да четете

лист от 3 елементаИзраелски войски навлизат в Газа, до момента в който войната навлиза във „ втория стадий “ Нетаняху се извинява, че е обвинил шефовете по сигурността за несполучливите офанзиви на Хамас Радост и смут, когато връзките се възвръщат в Ивицата Газа края на списък

Сега на 41, Шаул е съосновател на израелската неправителствена организация Breaking the Silence, първата сходна организация на израелски военни ветерани, призоваващи за завършек на израелската окупация на Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа.

По време на престоя си на границата с Ливан Шаул за първи път беше разказан за Директивата Ханибал, някогашна спорна израелска военна политика, ориентирана към попречване на залавянето на израелски бойци от вражеските сили – непременно.

Израел го е употребявал за финален път през 2014 година по време на войната против Газа същата година, съгласно изтекли военни аудиозаписи, макар че армията отхвърли да е употребила доктрината. Десетки палестинци бяха убити при последвалата израелска бомбардировка, което провокира обвинявания във военни закононарушения против израелската войска.

Но за Шаул Директивата за Ханибал имаше смисъл като боец на войната.

И по този начин, какво тъкмо е това? И дали директивата – която се счита, че Израел е спрял през 2016 година – има отношение към настоящата бомбардировка на Израел над Газа, която умъртви повече от 9000 души? Бомбардировката последва офанзивата на Хамас против Южен Израел на 7 октомври, при която бяха убити повече от 1400 души и минимум 200 израелци – в това число бойци и цивилни – бяха пленени.


Какво съставлява директивата Ханибал?

Директивата, известна още като Процедурата на Ханибал или Протокола на Ханибал, е израелска военна политика, която планува потреблението на оптималната мощ при положение на похищение на боец, сподели Шаул.

„ Ще откриете огън без ограничавания, с цел да предотвратите отвличането “, сподели той, добавяйки, че потреблението на мощ се прави даже при риск от ликвидиране на покорен боец.

В допълнение към стрелбата по похитителите, бойците могат да стрелят по кръстовища, пътища, автомагистрали и други пътеки, през които съперниците могат да преведат похитен боец, сподели Шаул.

Израелската войска отхвърли тълкуването на директивата, която разрешава убиването на техни сътрудници, само че израелските бойци, в това число Шаул, я схванаха като позволение да създадат тъкмо това, защото тя е желана пред сюжет, при който боец е покорен.

Шаул сподели, че директивата е била споделена с него и други командири устно. „ Никога не съм виждал писмен текст на разпоредбите за присъединяване “, сподели той.

Според Аниса Белал, интернационален юрист, експерт по въоръжени спорове и интернационално право, и старши откривател в Института за висше обучение в Женева, директивата в никакъв случай не е била публична политика и затова в никакъв случай не е била оповестена в нейната целокупност.

„ От правна позиция директивата е доста спорна “, сподели Белал пред Al Jazeera.

Аспектът на директивата, който рискува да убие боец, е спорен съгласно интернационалното право, като се има поради, че страните би трябвало да зачитат правото на живот на своите жители, което не е право, изгубено даже в случай че те бъдат пленени от други страни, изясни тя.

Откъде е получил името си?

Произходът на името на директивата е противоречив, като някои източници споделят, че е кръстена на картагенски военачалник, който избрал да се токсини, вместо да падне в плен на римляните през 181 година пр.н.е.

Израелски военни чиновници обаче споделиха, че компютър случайно е генерирал името.

Защо е основана директивата?

През 1986 година командирите на израелската войска изготвиха доктрината, след като трима бойци от бригадата Гивати, израелска пехотна бригада, бяха хванати от въоръжената ливанска формация Хизбула.

По това време Израел окупира южен район на левантийската страна в област, която сътвори и назова зона за сигурност след нахлуването си в Ливан през 1982 година Хизбула залови бойци, патрулиращи в тази зона, която ще остане под израелска окупация до 2000 година

Членовете на бригадата са видели транспортно средство да се измъква с пленените им сътрудници, само че не са разкрили огън. Директивата беше основана в отговор, с цел да се подсигурява, че това в никакъв случай повече не се случва.

Останките на пленените бойци бяха върнати на Израел 10 години по-късно през 1996 година, в подмяна на връщането на телата на 123 бойци на Хизбула, съгласно израелското държавно управление.

Твърдолинейната позиция на Израел от този момент се дължи на обстоятелството, че отвличането на боец е стратегически ход за врага, сподели Шаул, което им дава мощ за договаряния, както и способността да повлияят както на националния морал, по този начин и на публичната поддръжка за спор.

Защо да не заменяем пандизчиите?

През 2006 година израелският боец Гилад Шалит беше хванат от Хамас. След пет години в плен той в последна сметка беше освободен в подмяна на повече от 1000 палестински пандизчии, най-големият брой пандизчии, които Израел освободи за един от своите бойци.

Освобождаването на самите палестински пандизчии беше „ признато като оскърбление и накърняване на националната чест “, което сложи Израел в положение на национална неуравновесеност, сподели Ури Мисгав, израелски публицист в Haaretz, в документален филм на Ал Джазира от 2016 година Директива Ханибал.

„ Ето за какво желаеме да предотвратим [залавянето на войници] непременно, даже с цената на гибелта на боеца “, сподели Шаул.

След завръщането на Шалит Израел стартира случайно да арестува повече палестинци, в това число малолетни, с цел да разшири активите си за възможни бъдещи обмени, написа Еял Уайзман, английски израелски проектант и шеф на изследователската организация Forensic Architecture в Goldsmiths, University of Лондон, в изданието от ноември 2023 година на London Review of Books.

„ Всичко това ускорява чувството, че животът на един от колонизаторите коства хиляда пъти повече от живота на колонизираните “, написа Вайцман.

Кога беше извикан за финален път?

На 1 август 2014 година, по време на 50-дневната бомбардировка на Ивицата Газа от Израел, която израелската войска назова интервенция Защитен борд, южната част на обсадения анклав Рафа, граничеща с Египет, беше ударена, откакто бойци на Хамас заловиха израелския офицер лейтенант Хадар Голдин.

Израелска артилерия и танкове обстрелваха четири квартала в продължение на няколко часа – от време на време изстрелвайки по един снаряд на минута – до момента в който изтребители по едно и също време нанасяха въздушни удари.

Смъртоносната огнева мощност умъртви минимум 135 цивилни, като Amnesty International дефинира деня като „ Черен петък “ и упрекна Израел, че е направил военни закононарушения.

„ В очите на израелската общност и в очите на палестинците в Газа “ израелците са изгубили интервенцията със залавянето на Голдин, сподели Шаул.

Следователно условието на груба мощ е метод Израел да вземе превъзходство, добави той.

Израелската войска по-късно ще заключи, че Голдин е умрял от раните си в борба с Хамас, само че тялото му по този начин и не е открито.

Но даже в Израел епизодът провокира безпокойствие – в това число измежду редиците на армията.

„ Армия, която желае да избави заложник, не работи по този начин. Една войска, която желае да подсигурява гибелта както на пленници, по този начин и на похитители, работи по този метод “, написа един боец на тогавашния армейски военачалник Бени Ганц по това време, съгласно Мисгав. Сега Ганц е член на военния кабинет на израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

Кога беше анулирана директивата?

Смята се, че директивата е била анулирана през 2016 година

Не е ясно какво е довело до анулацията ѝ, само че отчет на държавния контрольор на Израел предлага на армията да анулира директивата заради рецензиите, които Израел получи за потреблението ѝ в Рафа, както и заради другите ѝ тълкувания от тези в войска, заяви тогава Haaretz.

Уместна ли е към момента директивата за настоящото нахлуване на Израел против Газа?

На 7 октомври Хамас залови повече от 200 израелци, доста от които към момента са в плен или са убити при израелски въздушни удари против Газа, сподели Хамас. Но доста от хванатите са цивилни, а не бойци, за които директивата не се ползва.

Освен това огромният брой пленници този път прави директивата непотребна, съгласно Шаул.

„ Да кажем, че Хамас има един боец и да кажем, че съглашението гласи освобождение на хиляда [палестински] пандизчии. В пандиза има 5000 пандизчии. Сега, да кажем, че Хамас има шест и те вземат решение да освободят 3000 “, сподели Шаул.

„ Но в този момент Хамас има 200! “ продължи той.

Така че Израел в действителност завърши с директивата Ханибал?

Белал сподели, че по някакъв метод директивата към този момент е приложена на процедура във войната против Газа.

Израел значително отхвърли да договаря с Хамас за освобождение на своите пленници, вместо това избра да употребява мощ против Ивицата Газа, което ненапълно „ отразява това, за което беше директивата “, сподели тя.

Настоящото нахлуване на Израел против Газа към този момент замества предходните най-смъртоносни през 2008 година и 2014 година През 2008 година 1385 палестинци са били убити за 22 дни, до момента в който през 2014 година Израел е умъртвил 2251 палестинци, съгласно Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на Хуманитарни въпроси (OCHA).

Наблюденията на Weizman са сходни на тези на Bellal.

„ С актуалните безразборни бомбардировки на Газа наподобява държавното управление освен нанася невиждани опустошения на народа на Газа, само че и се връща към правилото да избира мъртвите пленници пред договорката “, написа той.


Защо директивата беше забулена в загадка?

В продължение на съвсем две десетилетия военната цензура пази политиката в загадка.

През 2003 година обаче един израелски доктор, Авнер Шифтан, научил за процедурата, до момента в който служил като резервист в Ливан, и се свързал с израелския вестник Haaretz, с цел да изкаже мнението си. Shiftan настоя за нейния край и затова директивата излезе нескрито – само че не провокира огромна реакция от израелската общност.

Шаул сподели, че въпреки директивата да е била спорна на интернационалната сцена отвън армията, когато за първи път е чул за нея като боец, политиката е имала явен смисъл.

„ Мисля, че хората го видяха като безчувствено, тъй като заповедта беше да се убиват бойци “, сподели той.

„ Но като бойци е изцяло разумно. Не желаете да бъдете отвлечени и може би просто изчезнали до края на живота си. Или кой знае какво [друго може] да се случи с вас? “

Имат ли други армии сходни наставления?

Тъй като доста армии работят поверително, при класифицирани интервенции, с цел да не дават прекалено много информация на враговете, е мъчно да се знае какво вършат другите армии, сподели Белал.

Официалните линии на доста страни обаче са, че те не договарят с похитители и изключително с групи, които смятат за „ терористи “, добави тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР