Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 предписания за отстраняване

...
Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 предписания за отстраняване
Коментари Харесай

154 предписания на язовирите в Северозападна България за отстраняване на нередности

Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 наставления за премахване на несъответствия, като към половината от тях са свързани с механически неизправности. Това оповестиха от пресцентъра на Държавна организация за метрологичен и механически контрол.
С цел усилване на вниманието към водните обекти в района и предприемането на координирани дейности в тази посока, ръководителят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски инициира среща с регионалните шефове на Враца, Монтана и Видин.
Много насъбрани проблеми има на язовирите на територията на общините Хайредин, Борован и Криводол. Това стана ясно на срещата с регионалния шеф на Враца Малина Николова. Областната администрация и ДАМТН работят в добър синхрон, само че притежателите на водоеми не подхващат дейности за извършване на направените наставления. Затова и двете институции ще провеждат нови взаимни инспекции с необикновен акцент на трите най-проблемни общини, където язовирите са от каскаден вид и проблем в някой от тях ще рефлектира и на другите. „ Изключително сме обезпокоени, тъй като повреда в някой от тези язовири ще има резултата на доминото за другите, а всички те заплашват и съответни обитаеми места “, акцентира Петър Горновски.
Той даде и обстоен отчет за положението на язовирите в региона, от който е видно, че от началото на годината инспектори на ДАМТН са ревизирали всичките 91 водоеми в региона, като са дадени 56 наставления по техническата документи и 54 за безвредната им техническата употреба. На територията на област Монтана е обезпокоително положението на язовир Мишковец, който е благосъстоятелност на община Берковица. Това уточни ръководителят на ДАМТН по време на срещата с регионалния шеф Росен Белчев.
На язовира са правени взаимни инспекции на инспекторите на държавната организация и регионалната администрация, само че към момента липсват подхванати ограничения за премахване на техническите му неизправности. Особено обезпокоително е, че не се съблюдава и направеното наставление за поддържане на задоволителен свободен размер, стана ясно по време на срещата. Като цяло положението на водоемите на територията на региона е положително. Сравнителен дребен брой язовири имат съществени проблеми – общо 5 като един от тях е обсъжданият язовир Мишковец, стана ясно от думите на Петър Горновски.
Видин е региона с минимум установени нарушавания при инспекциите на язовирите на нейната територия. Това окуражи екипа на региона да усъвършенства още повече положението им като се възнамеряват общи инспекции с ДАМТН, стана ясно на срещата с регионалния шеф Албена Георгиева. На територията на региона има 37 язовира. При инспекциите са дадени 16 наставления по безвредната им техническа употреба. Най-често даваното наставление е обвързвано с привеждането на документите от употребата на дребните язовирни стени и на оборудванията в сходство с условията.
Особен акцент при контрола на язовирите ДАМТН слага на Северозападна България, тъй като това е един от районите с максимален интензитет на преваляванията и е значимо те да са механически изправни и подготвени да поемат внезапно повишение на водните размери. На извършените срещи в трите области участваха и основният секретар на организацията Валентин Чиликов и и.д. шефът на основна дирекция „ Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях “ Йордан Кюмюрджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР