Язовир Студена, който преди една година бе пред пресъхване, сега

...
Язовир Студена, който преди една година бе пред пресъхване, сега
Коментари Харесай

Язовир Студена е пълен, има вода за цяла година

Язовир " Студена ", който преди една година бе пред пресъхване, в този момент е претъпкан. Само 4 млн. куб. метра го разделят от оптималния му размер от 25 млн. куб. метра.
За да се обезпечи свободен размер, който да поеме възможна висока вълна, при започване на годината бяха отклонени две от деривациите – Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река Струма излезе от коритото си в Батановци и Радомир, стартира и следеното му изпускане. В момента през таблените затвори в реката се изпуска съвсем толкоз количество вода, колкото влиза в язовира. Целта е да се поддържа размер към 21 млн. куб. м., съобщи пред БНР шефът на ВиК- Перник Борислав Иванов.
 Водата от язовир Студена към този момент е годна за пиянство Водата от язовир " Студена " към този момент е годна за пиянство
Водата от язовир " Студена " е годна за пиянство, оповестява РЗИ Перник. В продължение на два дни са взети 21 контролни проби от водопроводна...
" Такъв размер държим от началото на годината. Целта е хем да имаме задоволителен размер за водоползване, хем да не се стигне до по-високи равнища и да се наложи да изпускаме залпово по-големи водни количества. Реките са спокойни, могат да поемат количествата, които изпускаме сега ", изясни Иванов.
Иванов акцентира, че е в непрекъсната връзка както с кметовете, по този начин и с регионалните шефове, в това число на Благоевград. По думите му по-голямата част от снега във вододайната зона над язовира се е стопила и не се чакат проблеми през идващите седмици. След май, когато се чака притокът да намалее, изпускателите ще бъдат затворени, с цел да се резервира задоволително количество вода, което да стигне до идната година.
" Ако се окаже суха годината, да сме спокойни, че ще имаме вода за прилагане ", означи шефът на ВиК- Перник.
За тези, които са осведомени със спецификата на язовира, няма нищо извънредно в това, че единствено за няколко месеца изпразненият язовир се изпълни и възвърне водния си размер. Той е с потенциал 25.2 млн. куб. м. Водната рецесия пристигна след две сухи години, напълно амортизирана водопроводна мрежа, неприятно ръководство и подценяване на риска на всички равнища, в това число въвеждането на воден режим постфактум.
 Кметът на Радомир: Непремерено изпускане на бент. „ Студена “ сътвори проблемите Кметът на Радомир: Непремерено изпускане на бент. „ Студена “ сътвори проблемите
Нормализира се обстановката в общините Перник и Радомир, оповестиха от районна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на население...
" За към 3-4 месеца язовирът се изпълни съвсем от нулата до към 18 млн. кубика ", напомни Борислав Иванов. По думите му, за разлика от други язовири в страната, които могат да поемат 2-3 следващи сухи години, този язовир е с размер, който подсигурява перничани за една година.
Днес язовирът е цялостен. Благодарение и на природата, само че и на вложенията, които бяха направени във водопроводната мрежа. Въпреки рецензиите, непредубедените перничани си дават сметка, че без избавителния тръбопровод от София и без сменените 35 км водопроводна мрежа в най-амортизираните сектори, водният режим щеше да бъде надалеч по-дълъг, а евентуално и по-драстичен.
" Надявам се това да не се повтаря. За благополучие загубите по мрежата след реконструкциите, които бяха предишното лято и есен, са много по-малки и размерът, който има язовирът, ще стигне за много по-дълго време, в случай че се случи подобен изсъхнал интервал ", увери Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР