Язовир Студена е стигнал до мъртвия си обем. Спешни мерки

...
Язовир Студена е стигнал до мъртвия си обем. Спешни мерки
Коментари Харесай

Караниколов: Язовир Студена е стигнал до мъртвия си обем, следващите 20 дни ще са най-тежки

Язовир " Студена " е стигнал до мъртвия си размер. Спешни ограничения подхваща страната за справяне с водната рецесия в Перник. Само локалното ВиК сдружение не може да овладее казуса. Това разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов пред bTV.

" Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният размер е 4,5 млн. кубика в язовир " Студена ", а действително се оказа, че размерът е 2,6 млн. Това значи, че отиваме към мъртъв размер ", уточни Караниколов.

За да няма премерване на водните количества " на око " страната е осигурила уреди и сензори, а в идващите дни ще се проведат и акции за усилване на подаваните размери.

" Единият от разновидностите е да се пусне сонда на дълбочина към 35 м, само че преди този момент би трябвало да се създадат проучвания, с цел да се откри дали сондирането няма да навреди на екосистемата. Междувременно се постанова и незабавен ремонт на пречиствателната станция, с цел да се обезпечи питейна вода и да не се губят количества при процеса на филтриране. Най-тежкият интервал за жителите на Перник и района следва и ще бъде през идващите 20 дни - точно това е интервалът, в който има заплаха количествата да паднат до мъртъв размер ", сподели още Караниколов.

Засега проектите са, че незабавните ограничения ще бъдат приложени до 15 дни.

" Същевременно стартират работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в региона. Около 2,2 млн. лв. ще коства изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник. Работим за преодоляване на главните проблеми на ВиК ", разясни още министърът.

В същото време един от шефовете на цех " Стомана " - Константин Стаменов , разяснява пред Нова тв рецесията с водата в Перник.

" Всичко потегли от отчет на " Софийска вода. Той е изработен на 9 декември. Когато е юридически, никой не ни е уведомявал. Ние не сме осведомени с изложеното в отчета. Намерихме го 10 дни по-късно. В отчета има 4-5 фрази, които касаят " Стомана ". След като ги прочетете, оставате с усещане, че вода се излива, без да минава през водомери така и така да е следено ", сподели Стаменов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР