Язовир Мандра На 05 юни 2023 г. се проведе първият по

...
Язовир Мандра
На 05 юни 2023 г. се проведе първият по
Коментари Харесай

Форум за опазването на язовир Мандра

 Язовир Мандра
Язовир Мандра

На 05 юни 2023 година се организира първият по рода си конгрес за опазването на язовир Мандра , който приключи със спор сред риболовци и чиновници на ИАРА.

Срещата се организира в Регионалната Библиотека „ Пейо К. Яворов “ в Бургас. Тя беше проведена от Общината, като на нея участваха представители на Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/, ИАРА, Местната инициативна рибарска група /МИРГ/, Фондация „ Виа Понтика “, Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/. ОЗБГ не бяхме поканени!

По време на срещата се изрекоха разнообразни хора по няколко тематики: птици, риби, бракониери и други. Много приказки се изприказваха, малко бяха всъщност. Да, птиците са значими, само че да не забравяме и рибите. Да, институциите би трябвало да си подадат ръка в опазването на язовира, само че първо е належащо да си оправят вътрешните проблеми. Да, Мандра е нечист язовир, само че може да бъде измит. Да, ИАРА може да се оправи с бракониерите, само че някои нямат предпочитание.

Истината е, че язовир Мандра би трябвало да се вземе чартърен, аренда, концесия или под каквато и да е друга форма, само че би трябвало да има някой, който да поставя съответни грижи за него – съдружие, община, страна. Защо ОЗБГ не бяхме поканени , в случай че сме едни от най-компетентните сдружения по тематиката?! Правили сме срещи с представители на разнообразни институции, със съдружие, с рибари…, само че не ни поканиха, тъй като ще кажем истината, а на някои това няма да им се хареса.

Има едни лица, които си вършат тънки сметки да вземат Мандра да го стопанисват като главната им концепция е да източат язовира от рибата, други желаят да го вземат и след това посредством всякакви европроекти да припечелят солидни суми, трети имат други користни цели. Този, който вземе Мандра, би трябвало да милее за язовира , а не да гледа на него само като източник на пари.

Необходимо е да се проведат още сходни срещи , само че да се приказва съответно кой и за какво желае „ да вземе “ язовира и по какъв метод желае да го вземе, по какъв начин и какви грижи ще поставя за него, по какъв начин ще го развива, по какъв начин ще го опази от бракониери, по какъв начин ще печели от него и така нататък Който и да вземе язовира би трябвало да знае, че ОЗБГ ще го гледа под лупа и няма да допуснем унищожаването на тази прелестна водна повърхност , а в случай че някой има намерения единствено да печели без да влага, то ще си понесе всички последици, които законът планува!

Нужни са явен и транспарантен проект, конкретика и действителни дейности, а не празни приказки!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР