Язовец. Снимка: Facebook Язовец е забелязан в Стара Загора. Животното е

...
Язовец. Снимка: Facebook
Язовец е забелязан в Стара Загора. Животното е
Коментари Харесай

Язовец се разходи в Стара Загора

Язовец. Снимка: Фейсбук

Язовец е видян в Стара Загора . Животното е било снимано до Военния клуб , а по-късно фрагментите са оповестени във Фейсбук. В мненията под поста се отбелязва, че гледката изобщо не е необикновена , а други консуматори припомнят, че язовците спят зимен сън .

Проучванията демонстрират, че в случай че в местообитанието на язовеца има студена зима , той заспива в зимен сън, с цел да изчака да премине неподходящият интервал . Най-често те спят зимен сън през декември , само че всичко зависи от климата. Ако студът пристигна по-рано, тогава зимният сън може да стартира и по-рано. „ Размразяването “ може да разсъни латентен язовец и даже да го накара да огледа от дупката си.

Язовецът е нощно животно и обича да се храни с насекоми, червеи, дребни гризачи и плодове. Той е значим за биологичното равновесие в горите, като управлява популациита на гризачи и играе основна роля в разпространяването на семена.

Специалисти означават, че животното е склонно да пренебрегне персоналното си пространство и да се приближи до хората, в случай че те не го тревожат с наличието си . Такива нормално са пчеларите , само че язовецът пази кошерите от мишки – едни от най-големите врагове на пчелите. Почиства пчелина от враговете му, стига пчеларят да не нарушава спокойствието му – оказва помощ, без да пречи .

Язовецът не е прочут като забележителен преносител на заболявания, които засягат хората. Въпреки това, като диво животно, той може да бъде притежател на разнообразни микроорганизми и паразити , които са част от естествените биологични процеси в природата.

Преди броени дни от Центъра за запазване на влажните зони „ Драгоманско тресавище “ разпространиха видеоклип на язовец , запечатан от камерите им, ситуирани край Драгоманското тресавище .

„ Представяме ви язовеца (Meles meles), който не е характерен жител на блатото, само че в зимните месеци идва на посетители в търсене на храна “ , пишат от центъра във Фейсбук, отбелязвайки, че „ моделът “ е свенлив и разкриват няколко любопитни обстоятелството:

„ Домът на язовците е подземен. Те изкопават огромни подземни тунели с голям брой изходи на повърхността. Поради тази причина влажната почва към блатото не е уместно място за техен дом. Но пък блатото изобилства от храна – червеи, жаби, охлюви, инсекти, дребни бозайници. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР