Яйцето или кокошката – кое е първо? Това е една

...
Яйцето или кокошката – кое е първо? Това е една
Коментари Харесай

Кое идва първо - щастието или успехът?

Яйцето или кокошката – кое е първо? Това е една от най-старите загадки на света, върху която са разсъждавали редица мислите.

Професорът по мениджмънт от Военноморско следдипломно учебно заведение Монтерей, Калифорния Пол Лестър, шефът на Центъра за положителна логика на психиката в Университета на Пенсилвания Мартин Селигман и починалият американски психолог Ед Дийнър пробваха да дадат отговор на въпрос от същият вид, само че от по-различно естество. Този въпрос е: „ Кое идва първо - щастието или триумфът? “? Прави ли ни триумфът щастливи, или щастието усилва възможностите ни да реализираме триумф?

В продължение на пет години откривателите са работили с близо 1 милион чиновници на Министерството на защитата на Съединени американски щати. Те са пресметнали относителното благополучие и равнище на оптимизъм на чиновниците, представители на всяка допустима служба в министерството, на база на въпросни, употребен от армията за оценяване на благосъстоянието на военнослужещите. След това са ги сравнили с броя награди, извоювани от един чиновник. Техните констатации са събрани в отчета  „ Щастливите бойци са показват най-добре “,  публикуван от MIT Sloan Management Review.

„ Когато управлението вземе решение да номинира чиновник за премия, следва много непоколебим развой, преди тя да бъде връчена на някого “, споделя Лестър. „ От почти един милион чиновници единствено 12,6% са получили премия. В Министерството на защитата няма награди единствено за присъединяване. Получаването на премия там е необичайност “, изяснява той.

Ефектът на щастието

Тези, които на база на въпросника на армията са били оценени като най-щастливи и в най-хубаво богатство, са имали четири пъти повече награди от групата с най-ниски резултати по въпросника. Изследователите също по този начин са разкрили, че отрицателните усеща, като яд и горест, предвещават по-малко награди. Същото важи и за ниските равнища на положителни страсти.

„ Успяхме да се съсредоточим върху въздействието на щастието като знак за представянето “, споделя Лестър. „ Преобладаващите пречат на положителното показване, а високите равнища на оптимизъм посочват по-големи шансове за великолепно показване в работата “, прибавя той.

Изводът на проучването е, че не е нужно да сте постигнали триумф, с цел да сте щастлив; нито пък е нужно да сте щастливи, с цел да постигнете триумф. Хората, които биха могли да бъдат разказани като нещастни в съпоставяне със своите сътрудници, също печелят награди за положително показване, въпреки и по-рядко от тези, които като цяло са по-щастливи.

„ Щастието може да ви даде по-голям късмет за триумф “, споделя Лестър. „ Умения, познания, качества – всичко това има огромно значение. И не споделяме, че щастието е по-важно от всички тези други неща. Просто демонстрираме, че щастието е измерим индикатор за показване “, изяснява той.

Какво значи това за вас?

Резултатите от изследването имат приложение и за всички, които не са част от военните сили на Съединени американски щати. Министерството на защитата на Съединени американски щати е най-големият шеф в света, като с него са свързани 190 разнообразни вида длъжности -  от водачи на камиони и водачи на изтребители до лекари и юристи. Изследователите също по този начин са разгледали необятен набор от демографски характерности и работни характерности, като раса, пол, стаж и позиция.

„ Това направи изследването особено - освен неговата дълбочина, само че и обширността му “, споделя Лестър.

Тъй като щастието може да бъде предходник на триумфа, Лестър и неговите сътрудници откриватели предизвикват организациите да се концентрират върху благосъстоянието на чиновниците. „ Щастието има значение и би трябвало да се мери “, безапелационен той. „ В прочут смисъл това е знак за здравето на самата организация. Има стойност в измерването и развиването му “, прибавя Лестър.

Вместо да разчитате на управническата, започнете да употребявате принадлежности за оценка на оптимизма, благосъстоянието и щастието на актуалните и бъдещите ви чиновници.

Организациите също би трябвало да извърнат внимание на токсичното водачество и на чиновниците, които по един или различен метод вършат другите нещастни и усилват напрежението в работната среда. Лидерите може да се нуждаят от спомагателни образования за ръководство на чиновници, само че в по-екстремните случаи са нужни и по-строги ограничения, като да вземем за пример уволняване, с цел да се отбрани цялостното психологично здраве на екипа.

Друга стъпка, която би трябвало да предприемете, е да насърчите дейностите, които носят благополучие на чиновниците. Изследователите поучават да започнете с няколко елементарни неща, като да вземем за пример да накарате чиновниците да показват благодарността си към хората,които са оказали положително въздействие върху живота им, било то техни сътрудници или другари. Може да ги насърчите да си водят дневник за нещата, които са  протекли добре през седмицата. Предишните проучвания Селигман демонстрират, че този вид положителни намеси от страна на водачите могат да усилят щастието измежду чиновниците и да понижат признаците на меланхолия.

Големият извод от изследването е, че щастието на вашите чиновници е от голяма важност. Да, обективните ограничения за успеваемост са значими за организацията, само че в последна сметка мерило за това какъв брой добре се оправя вашата компания е оценката на цялостното благополучие на вашите чиновници.

……………..

Стефани Воза за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР