Яйцата за Великден могат да скочат от 5 до 10

...
Яйцата за Великден могат да скочат от 5 до 10
Коментари Харесай

С колко ще ни бръкне в джоба Великден тази година?

Яйцата за Великден могат да скочат от 5 до 10 стотинки, а агнешкото - с лев, предвиждат от сектора. Причина за по-скъпите яйца е предстоящият недостиг поради птичия грип във плантация в Генерал Тошево, довел до заличаването на над 60 тона.

Въпреки че в страната има много производители, не би трябвало да подценяваме и износа, а преди празника търсенето ще е огромно, което допуска и нарастване, разяснява Стоян Величков, притежател на птицеферма.

След рекордните цени от 50 стотинки за яйце през ноември 2017 година, провокирани от нервността с фипронила, пазарът се е успокоил. По данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борси, сега едровата цена на яйцата в Пловдив е сред 25 и 30 стотинки за брой с размер L, а надценката в комерсиалните вериги е друга, прецизира " Марица ".

Очакванията са равнищата на цената на агнешкото също да бъдат нагоре с лев спрямо предходната година. Една от аргументите е, че родните производители с право желаят да се равняват с европейските си сътрудници, а другата е, че броят на овцете в страната се свива от година на година. Последните данни на агроведомството за животновъдния бранш са стряскащи. За последните 10 години броят на отглежданите овце е намалял с близо половин милион броя, като от 1,784 милиона през 2008 година през предходната година те са били едвам 1,316 млн.

Засега изкупната цена онлайн тегло се резервира. Миналата година агнешкото се оферираше сред пет и шест лв. за кг на място от фермата, а в магазините - сред 12 и 16 лв. съгласно това дали е бут, плешка или ребра. От Асоциацията на овцевъдите дават образец, че би трябвало да продават като южните ни съседи. Актуалните цени в Гърция на агнешкото са в границите на 7-9 евро/кг и евро или две надолу за замразеното. На огромните хали в Атина може да се вземе цяло агне на промоционална цена от 3 евро за кг.

У нас цените на едро нацяло агне не престават да варират от 11,99 лева./кг кланично тегло до 14,85 лева./кг. Изменение на цената на седмична база се записва само в Хасково, като продуктът поевтинява с 3,8%. В резултат - междинната стойност на едро за страната се намалява с незначителните 0,2% по отношение на предходния седмичен интервал до 13,13 лева./кг, съгласно последна ценова информация на МЗХГ. В огромните търговски вериги към този момент няма предложение на цели агнета, нито на български, нито на замразени вносни. В месарниците цените на дребно нацяло агне се задържат в интервала от 11,40 лева./кг до 15,50 лева./кг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР