Яйцата в България са най-евтините в Европа. Това заяви пред

...
Яйцата в България са най-евтините в Европа. Това заяви пред
Коментари Харесай

Яйцата по Великден няма да поскъпват

Яйцата в България са най-евтините в Европа. Това съобщи пред Българска национална телевизия Ивайло Гълъбов, ръководител на " Съюз на птицевъдите в България ".

В Германия яйцата са двойно по-скъпи. По-скъпи са във Франция и други страни от Европейски Съюз. Около 10% е спадът на производството на яйца поради птичия грип, все пак секторът стартира да се възвръща, по думите му.

На 28 стотинки излиза яйцето от производителя. Фуражите са почнали да поевтиняват. Пазарът дефинира цената, счита Гълъбов. Производството на яйца у нас може да задоволи потреблението като браншът изнася за други страни. 1 милион яйца на ден се изнасят за Гърция. Търговията на дребно у нас в извънредно конкурентна, уверен е той. Установените от страната неприятни практики не могат толкоз да повлияят на цените за него. В Европа има дефицит на яйца, стана ясно от думите му.

Яйцата по Великден няма да нарастват, счита Гълъбов. Пилешкото месо у нас е измежду най-евтиното в Европа. По-евтино е единствено в Полша и Нидерландия. Лоши практики има, само че се надява благодарение на страната на пазара да има качествени артикули. Според него диференцирана Данък добавена стойност ставка ще изсветли бранша.

Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори " сподели, че надценката е на всички равнища. Производителите получават дотации и работят на търговски принцип и съгласно него няма учредения за подобен растеж на цените. За него проблем е неналичието на задоволително конкуренция. Намаляването на Данък добавена стойност демонстрира, че това няма никакъв резултат, съгласно него. Намаляването на Данък добавена стойност за някои артикули и услуги е посочило, че цените освен не са паднали, само че даже бележат растеж. Иванов също не чака повишаване на яйцата.
 Любомир Дацов: Намаляване на Данък добавена стойност за храните не е добра политика
Любомир Дацов: Намаляване на Данък добавена стойност за храните не е добра политика

Години сбъркани политики в земеделието и други браншове в този момент дават резултат съгласно Дацов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР