Яйцата на птиците имат голямо разнообразие по отношение на своята

...
Яйцата на птиците имат голямо разнообразие по отношение на своята
Коментари Харесай

Най-накрая разбраха защо яйцата на птиците имат своята форма

Яйцата на птиците имат огромно многообразие във връзка с своята форма и размери. Но класическите издължени яйца, които имат връх от едната страна и са мощно заоблени от другата имат най-малко една много елементарна и интуитивна характерност, която може да ви изненада. Те пасват доста добре в тела с съвършена аеродинамична форма.

Учените са достигнали до това умозаключение след голям брой разбори на десетки хиляди фотоси на яйца от всевъзможни типове птици. Очевидно е, че яйцата на птиците не просто не са идеално сферични, а и постоянно са много разнообразни от сферата. Съвсем настрана, яйцата на птиците са разграничават доста и между тях – другите типове птици имат яйца с доста друга форма и размери.  Още Аристотел е знаел, че в случай че пиленцето в яйцето е женско върхът на яйцето бил по-остър.

Екипът от учени е открил, че съществуват корелации сред разнообразната морфология на яйцата и множеството други характерности на птиците. Според учените, след деликатен разбор на всички характерности, които са били взети под внимание, водещата причина за формата на яйцата е полетът на птиците. Оказало се, че птиците, които са доста положителни летци систематично снасят яйца, които са асиметрични или с елипсовидна форма.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР