Яйцата Kinder Surprise са може би най-популярното шоколадово лакомство за

...
Яйцата Kinder Surprise са може би най-популярното шоколадово лакомство за
Коментари Харесай

Защо кутията в яйцата Kinder Surprise е жълта

Яйцата Kinder Surprise са може би най-популярното шоколадово лакомство за деца, а и освен. Всеки знае, без значение от своята възраст, какъв брой е прелестно да отворим яйцето и да забележим жълтата кутия, в която ни чака приятна изненада.

Кой не знае какво е да мрънкаш на родителите си за едно шоколадово яйце Kinder Surprise? Кой родител не е купил десетки и стотици яйца през годините, в които децата му са растяли? Мнозина обичат шоколадовата обвивка на Kinder Surprise, само че най-приятната част е да отвориш жълтата кутийка и да видиш каква играчка ти се е паднала, пишат от actualno.com. Почти никой обаче не си задава въпроса за какво в действителност облите кутийки с играчки в шоколадовите яйца са точно жълти. Е, отговорът, в полза на истината, е много логически. Всъщност кутийките са жълти на цвят, защото концепцията им е да наподобяват… жълтък.

Жълтъкът е част от яйцето. Основната му функционалност е да дава храна за развиването на ембриона на животните. Някои типове яйца не съдържат жълтък, да вземем за пример, когато ембрионът се развива в тялото на родителя, който доставя храната, от време на време през плацентата. При доста типове организми, като всички птици, както и множеството влечуги и инсекти, жълтъкът приема формата на специфичен орган намиращ се в репродуктивния тракт на майката. При доста други животни, изключително дребни типове, като някои риби и безгръбначни, жълтъчния материал не е в специфичен орган, а вътре в яйцеклетката. Жълтъкът е богат на хранителни субстанции като витамини, минерали, липиди и протеини. Той не е жив клетъчен материал, а по-скоро действа основно като храна за ембриона.

Шоколадът е хранителен артикул – сладкарско произведение, създаван от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса (сухата част на какаовите семена) и какаовото масло (мазнините в семената). Натуралният шоколад се създава от тези две съставки, като се прибавя и подсладител, най-често захар. Допълнително в шоколада могат да се съдържат мляко (получава се млечен шоколад), разнообразни типове ядки (лешници, бадеми), стафиди, както и други плодови пълнежи. Само от какаово масло, без да се прибавя какаова маса, се създава бял шоколад. Предлага се и аериран шоколад, съдържащ известно количество въздух под формата на мехурчета.

3/4 от производството на какао през днешния ден е в Западна Африка. Какао се създава най-малко от 3000 години в Мексико, Централна и Южна Америка, като най-ранният документ за това е отпреди 1100 година пр.н.е. Консумацията на шоколад в умерени количества може да понижи кръвното налягане. Станало е традиция на доста празници да се подаряват предмети направени от шоколад. Примерно на рожден ден шоколадови бонбони, по Великден шоколадови яйца и шоколадови зайчета, за Деня на любовта шоколадови сърца и други.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР