Яйчените черупки са познато средство и евтин тор за подхранване

...
Яйчените черупки са познато средство и евтин тор за подхранване
Коментари Харесай

Не хвърляйте черупки от яйца безразборно в градината

Яйчените черупки са познато средство и на ниска цена тор за поддържане на градинските и стайни растения. Този способ обаче не е потребен за всички растения, тъй като всяко реагира по собствен метод на другите микроелементи и положението на почвата. В яйчените черупки се съдържа огромно количество калциев карбонат. Той способства за израстване на надземните елементи на растенията, играе значима роля в процеса на фотосинтезата, ускорява метаболизма в тъканите, форсира потреблението на аварийните протеини в семената по време на покълването и прорастването им.

Освен калций, в яйчените черупки се съдържат доста други микроелементи, в това число мед, желязо, калий, манган, фосфор, сяра, силиций, цинк и други Те се употребяват още за разкисляване на почвата и насищането и с О2, като дренаж в контейнерите на стайните растения, за прогонване на голите охлюви. Въпреки тези преимущества, в никакъв случай не торете с черупки от яйца следните култури, поучават от sinor.bg.

Ряпа

Ядливата част на ряпата се намира в земята. Яйчените черупки могат да повлияят неподходящо освен на положението на кореноплодната просвета, само че и на нейния усет.

Морков

Този кореноплоден зарзават обича леко кисела почва, а яйчените черупки са способни да я алкализират. Това се отразява отрицателно освен на количеството, само че и на качеството на реколтата.

Репички

За пълноценното си развиване репичките се нуждаят от фосфор и калий. При потреблението на яйчени черупки преди засяване на семената равнището на калций се покачва внезапно, което блокира способността на растенията да усвояват тези детайли.

Лук

Яйчените черупки могат да се употребяват при развъждане на лук, само че има някои ограничавания. Калциево поддържане може да се прави единствено след оформяне на луковиците.

Картоф

При картофите калциевото въздействие е близо до това при ряпата. Не е добре да се внасят яйчените черупки покрай самите шубраци, а в междуредията. Калцият в умерени дози прави клубените по-нежни и подобаващи за пюре, а също така се подготвят по-бързо. Трайността на такива картофи е по-малка.

Предпазливо би трябвало да се подхожда при развъждането на ягоди, тикви и тиквички, краставици, зелен грах и боб, босилек. Тези растения обичат леко кисели почви и внасянето на яйчени черупки директно преди вегетацията не се отразява удобно. Важно е да знаем по кое време, под каква форма и в какви количества ще бъдат потребни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР