Явор Говедаров е кмет на смолянското село Търън вече 48

...
Явор Говедаров е кмет на смолянското село Търън вече 48
Коментари Харесай

Българско село има един и същи кмет от половин век

Явор Говедаров е кмет на смолянското село Търън към този момент 48 години , съобщи.

На последните локални избори беше избран отново за следващ мандат, а в Търън върви следната приказка: " Докога ще е кмет Явор Говедаров? Докато селото съществува ".

" 1975 година, на 27 януари бях определен за секретар на община Търън. Малките общини 79-та година ги закриха, образуваха селищни системи и аз станах кмет тогава и от този момент не съм се местил. В една и съща община, в действителност на едно и също място ми е трудовата брошура ", споделя Явор Говедаров - кмет на село Търън.

Кметът не брои мандатите си, а работата която е приключил и това, което е направил за селото. През годините локалните хора са привикнали да го търсят за всичко. Звънят му и отвън работно време, и даже през нощта.

" Тя, дамата, ма изгони да дремя в друга стая сам единствено поради телефона, тъй като звъни когато и да е, и тя не може да почива дамата. Аз в никакъв случай не съм го затварял телефона и не е имало случай да не дигна. Казал съм и на моите чиновници, когато съм в отпуска и по принцип те знаят едно... те нямат право да върнат човек от кметството за несвършена работа ", споделя Явор Говедаров.

А по какъв начин половин вековното кметуване се отразява на фамилията му?

" Най-много теглят те по принцип. Тя дамата и предишния мандат, този мандат зорлем съм я предиздвикал да пристигна да гласоподава. Миналият мандат изобщо не гласоподава за мене. Този мандат, чисто и просто, от учтивост, да пристигна, да я видят, че сме семейство, да не каже някой, че сме разграничени, което не е правилно, също не ми даваше. Децата не ми даваха да се кандидатирам за този финален мандат. И аз си бях решил - в случай че другите партии изкарат някой човек, който да може да поеме селото, имам готови хора и аз, само че не се случи това нещо и тогава взех решение да се кандидатирам още веднъж. Да навърша 50 години, това ми беше моята фантазия и да приключа към този момент с работата към този момент по принцип ", възнамерява той.

Вечният кмет на Търън от дълго време е в пенсионна възраст, само че работата се е трансформирала в задача, която му носи задоволство.

" Основно уважението от хората. Дава ми убеденост, дава ми всичко това, наслада ми основава по принцип. За да работиш една работа толкоз години, постоянно съм казвал на сътрудниците, които встъпват на работа - почваш тази работа като кмет не поради заплатата, защото заплатите са 1000-1100 лв. на нашата Смолянска община, до момента в който в Мадан един кмет на доста по-малко обитаемо място вземат по 1400-1500 лв. ", споделя той.

Според Явор Говедаров да си в работа на хората е прелестно обвързване, стига да го изпълняваш от сърце:

" Не би трябвало кмет, който стане, да подписа договорка с дявола и да гледа единствено своите стопански ползи или своите и на доближените. А на първо място да може да гледаш хората в очите, да разговаряш с тях, каквото може да им окажеш помощ, каквото не може да им окажеш помощ, да им обясниш къде да идат да им свършат други работа ".

С какво се трансформираха изборите през всичките тия години?

" Промениха се в една доста неприятна линия - доста мръсна, подкупна акция. Много мръсотии плюха и срещу мен и срещу фамилията ми, срещу всичко. Но аз виждам на това с равнодушие, тъй като да се ядосваш за нещо, което другите ти го споделят и не е правилно, не е належащо да си тровиш живота. В края на краищата, като завърши изборния ден, виждаш защо става въпрос и се успокояваш и почваш отначало да работиш за тези хора ", споделя той.

Явор Говедаров продължава да следва задачата си. А на фамилията си е заречен, това да е последният му мандат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР