Явор Гечев се срещна със земеделски производители за представяне на

...
Явор Гечев се срещна със земеделски производители за представяне на
Коментари Харесай

Земеделският министър посочи, че фермерите ще получат европейската подкрепа за развитие на земеделието

Явор Гечев се срещна със аграрни производители за показване на СПРЗСР 2023-2022, проведена от Български фермерски съюз в Бургас. Гечев уточни, че проектът е за идващите пет години. Той е изчерпателен. В него са и директните заплащания, капиталовите ограничения, европейските цели, които би трябвало да реализираме “, разяснява агроминистърът.

 

Той осведоми, че в СПРЗСР са заложени общо към 98 интервенции. Ясни са параметрите на Първи дирек, по който плануваният бюджет е 1.6 милиарда лева на година. От него 3% се насочват за млади аграрни стопани. 10% са заложени за така наречен преразпределителни заплащания за дребните производители. Предвидено е 25% от средствата да са за екосхеми.

 

Земеделският министър разясни още, че досега се е взимала една цялостна ставка, а с новия проект 1/3 от нея ще зависи от екологични действия, които фермерите би трябвало наложително да изпълнят. 15% от бюджета на Първи дирек ще бъдат ориентирани за обвързана поддръжка, от които 60% е за бранш „ Животновъдство “ и 40% за „ Растениевъдство “. 2% от тях са за протеинови култури.

 

Гечев акцентира, че са ясни " секторните интервенции, за които ще бъдат заделени към 1.5% от общия бюджет на директните заплащания, като са направени по този начин, както са поискани от самия отрасъл “. Според него те са малко по-различна политика, която не е чак толкоз известна, като в нея влизат и групите организации на производители: „ Един от акцентите, който ще желаеме за идващия интервал, е по-правилно коопериране, с цел да може да е по-конкурентно българското земеделие. “

 

Явор Гечев заяви, че новият миг в Стратегическия проект е " въвеждането на „ обществената конвенционалност “ и интервенциите за ръководство на риска ”.

 

Земеделският министър уточни, че досега никой не е изпълнявал това, което написа в СПРЗСР и акцентира, че през първите две години от неговото използване ще има опция той да се трансформира: „ Ние самите към този момент откриваме дефицит на информация в него и неправилни неща. Определи, че днешната среща е потребна, с цел да има противоположна връзка. Гечев уточни, че е извършен Консултативният съвет по отглеждане на животни, плодове и зеленчуци. Министърът чака още диалози с сектора.

 

Относно екосхемите министърът посочи, че фермерите ще би трябвало да ги извършват, с цел да имат спомагателна рентабилност. По думите му, в случай че тези средства не бъдат усвоени, ще бъдат изгубени, тъй като не могат да бъдат пренасочени към други действия. Той добави, че схемите са по този начин ориентирани, че да извършват директно цели, свързани с задачите на зелената договорка: „ Има действия, които са директно ориентирани към понижаване на пестицидите, понижаване на торенето, прекосяване към 10% на ландшафта инфраструктура, т.е. незасети земи, които са единствено за естествените дадености за птиците, заместването на изкуствените торове с естествени такива, което ще е доста сложен преход “, уточни Явор Гечев.

 

Агроминистърът изясни, че има и настрана перо, ориентирано към биоземеделието: „ Заложени са разнообразни парични тласъци във връзка с биологичната продукция, по този начин и редица екологични ограничения, които ще доведат до увеличение на биологично произвеждане, т.е. ще подтикваме прехода към биологично произвеждане и екологично чиста продукция “, заяви Явор Гечев. И посочи, че това би трябвало да докара до разрастване на бранша, тъй като в България биологичното произвеждане не е доста по отношение на нивата в Европа.

 

Земеделският министър пое ангажимент в Бургас да бъде направено първото публично показване на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027г. Той посочи, че тя е подготвена и изпратена за разглеждане в Европейска комисия, а новата Програма е по-целенасочена и пазарно насочена спрямо предходната. Освен това министърът увери, че в района ще бъде направена и държавна борса: „ По този метод ще се обезпечава бърз достъп до пазарите по Южното Черноморие и развиването на сходен тип борси е тактика на страната “, изясни министър Гечев. И посочи, че дружно с кмета на Бургас Димитър Николов ще се търси най-подходящото място и имоти в държавни земи за построяването й.

 

От своя страна кметът Николов приветства участниците във форума и ги предложения да осъществят и други свои събития в Културно-туристически комплекс „ Ченгене скеле “.

На въпрос за потърпевшите лозари от ураганния вятър през септември, министърът изясни, че подпомагането от Министерството на земеделието може да е единствено за пропадналите площи: „ Лозарите би трябвало да знаят, че друга помощ, да вземем за пример за развалени структури, се отпуска през междуведомствената комисия “, изясни Явор Гечев. И посочи, че заплащанията от страна на ведомството ще бъдат осъществени бързо, само че процедурата на комисиите е по-бавна.

 

От през днешния ден до 5-ти декември стартира и изключителният банкет на заявки за подкрепяне по подмярка 22.1 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани, които са изключително наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “ от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР