Явор Дачков не вижда това като сигнал, който има общо

...
Явор Дачков не вижда това като сигнал, който има общо
Коментари Харесай

Стойчев не виждал връзка между ГЕРБ и Пеевски, отдавало се твърде голямо значение на санкциите ”Магнитски”.

Явор Дачков не вижда това като сигнал, който има общо с корупцията и морала. Щяло да има повече “джендърство” у нас и бил мощно обезпокоен от облеклото на оповестените в средата на тази седмица наказания против Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Съединени американски щати работили чисто прагматически. Дачков обаче уточни - моделът Борисов-Пеевски-ДПС ръководи страната ни интензивно от най-малко 7 години.

“Той роди чудовищна корупция, съчетана с чудовищна непросветеност, опакована в нападателна дивотия. Това нямаше по какъв начин да се устоя дълго. От друга страна ние самите не намерихме сили да се оправим с този модел, доста хора го подкрепяха и отглеждаха. Не мога да си показва, че човек, който се почита в съда, в прокуратурата, ДАНС, може да извършва поръчки на някакъв 38-годишен човек (Пеевски). Но това е манталитетът ни. Не успяхме да се преборим с него. Предишното Народно събрание, макар че имаше болшинство, не можа да демонтира този модел. И се намеси Америка, допускам по геостратегически аргументи. Предполагам, че са поискали да усилят въздействието си. Това е лицемерно, тъй като Пеевски бе отглеждан от западни служби и сътрудници, от Европейски Съюз, Борисов потупван от тях. А единствено преди няколко месеца, която държи българския телеком и зад която стои някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ, купи всички медии на Пеевски. Тоест в случай че са знаели нещо, знаели са го от дълго време. Това, което вършат, е да пренаредят играчите, да поразчистят терена. Това от една страна е добре, от друга - чудно ми е каква геополитическа цена ще платим”, уточни Явор Дачков.

Според него тук не става дума за морал, а за цинично пренареждане на политическата система у нас, която се държи като “Гватемалска бананова република”.

Валерия Велева направи един прочут завой в позицията си по повод предходното ръководство. Такива леки признания към този момент последователно се прокрадват с оглед измененията в политическия живот у нас. Да, моделът Борисов си отивал. Да, бил корупционен, олигархичен… Допреди това не беше. Но Велева пита - значимо било какво идвало по-късно.

“Дали Съединени американски щати са си намерили новите ръководещи, дали са намерили индивидът, с който да размени Борисов… Наблюдавайки какво се случва през днешния ден и какво ще стане след месец, би трябвало да си зададем въпроса - какво държавно управление идва. Идва ли държавното управление на “Да, България”, Христо Иванов, ген. Атанасов… Това ли е новият честен коректив, моралните лица. Идва Мая Манолова ли? Това ли е новото лице? Тя е единствената, уличена във връзки с Васил Божков”, разяснява Велева. Само Манолова имала фотография, че влиза в офиса на някогашния хазартен необут.

“Ние сме като едни папуази, на които хвърлиха димка и почваме да се чудим, маем и караме кой е този политически водач (сочен като подкупван от Васил Божков съгласно претекстовете към глобите “Магнитски”, бел.ред.)”, уточни още Велева.

Стойчо Стойчев пък счита, че се отдавало прекомерно огромно значение на решението по закона “Магнитски”. Възможно било зад него да има избрани геостратегически планове, само че в случай че казусът бил подобен, това е щяло да се случи още на изборите при започване на април.

“Тогава имахме настояща предизборна конюнктура. Това не е присъда. Това е малко или доста отвън политическата роля. Пеевски няма бизнеси за пласиране, няма го в България, доколкото знам. Божков също. Тоест - в случай че задачата е да се ограничи действителното им влияние върху изборния развой, това е трябвало да се случи преди 4-ти април. Ехото кънти по всички посоки. Цялата работа дава съображение на служебното държавно управление и ерго - Радев, да сформира лист, в който да сложи компании, които да бъдат отстранени от публични поръчки”, уточни на собствен ред Стойчев.

“Какво ще стане от тук нататък? Имаме 10 години доста мощна, съсредоточена власт. Ще има либерализация, разпределяне, повече джендърство, неприятни за мен западни неща, само че във всеки случай повече способени и некорумпирани хора. Мисля, че Радев зададе модела на бъдещото държавно управление. То ще е сред съюз анти-ГЕРБ в Народното събрание дружно с някои от министрите в служебния кабинет”, счита Дачков.

Стойчо Стойчев разяснява визитата на Движение за права и свободи при турския президент Реджеп Ердоган. За нея не се знае доста, защото диалозите се организират без наличие на медии, а от пресцентъра на Движението са изключително сбити. Велева обаче е безапелационна - партията е била призната на най-високо равнище за пръв път. По всяка възможност тематиката са идните избори на 11 юли. Не се изключва опцията от Анкара да бъдат мобилизирани гласове в интерес на Движение за права и свободи. Стойчев обаче е на друго мнение - по-скоро се търси противоположен резултат, тъй като в Турция са доста мощни изселническите организации и на процедура Ердоган е разговарял по какъв начин те ще се държат по отношение на неговото ръководство.

Стойчев не знаел на кого е проблем Делян Пеевски - дали на Движение за права и свободи, или на ГЕРБ.

“Божков, Василев и Пеевски евентуално ще останат отвън рамките на България дълго време. Те са хора с благоприятни условия и ще не престават да играят значима роля. Виждат себе си като политически водачи. Искаха да вземат участие под разнообразни форми в политиката. Техните личностни упоритости срещнаха поддръжка. Сега ще останат на назад във времето, само че ще не престават да имат интензивност, до момента в който имат пари. Ако ме питате - бих ги посъветвал да се радват на благосъстоянието си и да не се занимават с такива нелепости. Животът е къс, само че всеки е свободен да си харчи положението за каквото откри за добре…”, разяснява още Стойчо Стойчев.

Освен това Стойчев не виждал връзката сред ГЕРБ и Пеевски. Спукалация било, че някогашният народен представител от Движение за права и свободи е в споразумение с Борисовата групировка.

“Той дълго време управляваше финанси и капитали, които нямат общо с ГЕРБ. Как да си изкривим душата и да го кажем, като не е по този начин. Или е прав Рашков и Борисов е заплашителен човекоядец, който събирал капитал от всяка една договорка и за 10 години е станал милиардер, три пъти по-голям от Пеевски и не го удря по никакъв метод този акт на американците и може да си финансира паритята без Пеевски, или е противоположното. Тези легенди влизат в конфликт”, изясни той.

Борисов бил ударен от американците пък откакто била свършена цялата работа по покупката на Ф-16, счита Велева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР