Ято от шест или седем косатки са заобиколили кораб край

...
Ято от шест или седем косатки са заобиколили кораб край
Коментари Харесай

Страховито ВИДЕО: Ято китове убийци обкръжи кораб и го нападна

Ято от шест или седем косатки са заобиколили транспортен съд край крайбрежията на Португалия и са удряли по него с телата си в продължение на два часа, оповестява Newsweek.

През октомври английският мореплавател Дейвид Смит е прекосявал с морския си съд от Франция към Гибралтар. Шест или седем косатки, известни още като китове убийци, се доближили до 13-метровата яхта на 30 километра от брега на Португалия и почнали да блъскат съда.

„ Не е елементарно да бъда уплашен, само че беше ужасно. Най-младите косатки бяха най-активни. Кормилото се въртеше доста бързо при всеки конфликт ”, споделил е Смит.

Екипът се свързал с португалската брегова защита по сателитен телефон и е съобщил за протичащото се. Те били посъветвани да изключат мотора и да спуснат платната.

В този миг Дейвид Смит най-много се е тормозил, че китовете убийци могат да повредят значима част от кораба, известна като балер на кормилото.

„ Ако се беше счупил, щяхме да имаме действителни проблеми. Бях подготвен да помоля португалската брегова защита да изпрати хеликоптер, който да ни изтегля “, споделил е той. След към два часа китовете убийци ненадейно отплували.

Този случай е един от 40 сходни загадъчни срещи на кораби с косатки през последните шест месеца.
Океанолозите към момента се пробват да схванат каква може да е повода за нападенията на косатки над кораби - преди този момент сходни случаи са били редки.

Някои учени настояват, че за китовете убийци удрянето по морски съдове е по-скоро игра, в сравнение с опит за увреждане на хора или щета на кораби. Необходими са повече проучвания, с цел да се схванат аргументите за странното държание на животните.

По-рано беше обявено, че китове убийци са нападнали английска яхта в региона на нос Финистер, Испания. Китовете убийци обезпокоили хората за към 45 минути.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР