Ястребите във Вашингтон продължават да притискат Джо Байдън да навлезе

...
Ястребите във Вашингтон продължават да притискат Джо Байдън да навлезе
Коментари Харесай

Американски експерт: В интерес на Украйна и Запада е войната да свърши възможно най-бързо

Ястребите във Вашингтон не престават да притискат Джо Байдън да навлезе още по-дълбоко във войната в Украйна. Те желаят изпращане на повече военно съоръжение за Киев и по-максималистични военни и политически цели, които варират от изтласкване на Русия напълно от Украйна, до разединение на Русия и отстраняването на самия президент Владимир Путин. Те са прави, че Русия би трябвало да загуби войната и че Украйна би трябвало да я завоюва. Но те бъркат в това по какъв начин да се стигне до там, написа Кристофър Чивис - шеф на програмата на Фондацията " Карнеги " за американското държавно ръководство и някогашен офицер от националното разузнаване на Съединени американски щати на страниците на английския вестник " Гардиън ".

Украинските и съветските сили в този момент водят мудна, смилаща всичко война. И двете страни са понесли огромни загуби, само че украинските жертви са изключително огромни. През идващите седмици Русия може да консолидира позициите си в Донбас, Украйна може да си върне малко повече територия или боевете може да спрат.

Авторът желае да се надява, че Украйна ще се бори най-малко до момента в който не заеме още веднъж февруарските си граници, а може би и оттатък, като си върне цялата територия, която е изгубила през войната през 2014 година Но някогашният анализатор на разузнаването в него вижда опасности на всички места. При най-хубавите условия възобновяване на обилни територии съвсем несъмнено ще изисква дълга и продължителна война. Рискът от ескалация ще бъде постоянно налице. Разходите за Америка и Европа ще се усилят.

И това би било изключително неприятно за Украйна. Факт е, че Украйна няма да завоюва тази война с продължителна, изтощителна битка, даже да отнеме още няколко хектара територия назад от Русия. Истинската победа на Украйна не е на бойното поле, а в нейното следконфликтно прераждане. Колкото по-рано стартира то, толкоз по-добре.

Украйна ще завоюва, като се възползва от опцията, до момента в който към момента може, да стартира неотложно огромно, финансирано от Запада изпитание за възобновяване, което ускорява нейната политическа и икономическа интеграция в Европа, укрепва нейната сигурност и й дава ускоряване по пътя към демократично бъдеще. Украйна ще завоюва, като показва изключителната резистентност на политическия и стопански демократизъм пред света и започва този развой допустимо най-скоро, а не след пет години, когато страната е унищожена и светът продължи напред. Украйна ще завоюва, като попречи на Русия да угаси независимостта й, която до момента беше непокътната по знамение, само че остава изложена на риск до прекъсване на боевете. Украйна ще завоюва, като насочва националната сила, генерирана от войната, към по-добър мир и по-силна, по-просперираща нация.
 Руски олигарх желае да е украинец
Руски олигарх желае да е украинец

Михаил Фридман се завръща към корените си

Западната поддръжка за Украйна до момента беше изключителна, достигайки равнища, които съвсем никой не би могъл да чака единствено дни преди началото на войната. Но днешните високи равнища на поддръжка няма да продължат постоянно. Разходите за храна и гориво в международен мащаб порастват. НАТО беше обединено през първите 100 дни от войната, само че с течение на времето ще се появят разделения. Каузата на Украйна е необятно обсъждана като еднопосочна през днешния ден, само че колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-голям е рискът моралната изясненост да избледнее.

Украйна би трябвало да избра да употребява положителната воля, на която се радва в този момент, за възобновяване на своята стопанска система, инфраструктура и народна власт, вместо за повече оръжия. Реконструкцията към този момент е огромно начинание, което при най-хубави условия ще отнеме десетилетие или повече и ще изисква стотици милиарди долари западна помощ. Колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече Украйна ще бъде унищожена и толкоз по-скъпо ще коства нейното възобновяване. Продължителната война в това време усилва риска от задълбочаване на корупцията и по-голяма концентрация и персонализиране на властта в Киев, като и двете изтезаваха Украйна и в предишното и работят против всеобхватната цел за подсилване на украинската народна власт.
 Световната банка утвърди заем от 1,49 милиарда $ за Украйна
Световната банка утвърди заем от 1,49 милиарда $ за Украйна

Средствата ще бъдат употребявани за заплатите на държавните чиновници и обществените служащи

Разбира се, фактическото признание на разграничена Украйна, даже и да не е де юре, значи враждебна, евентуално разрушителна Русия на границата. Това явно съставлява провокации за възобновяване на Украйна, изключително в случай че Русия управлява достъпа на Украйна до Черно море. Но съветското наличие на границата с Украйна е неизбежно без прелом в Москва или по-широка война; преходът към реорганизация в този момент съставлява по-малко провокации от една безкрайна война, която води до разрушение на доста повече градове в Украйна и ще направи милиони нейни жители бежанци в чужбина.

Ще бъде мъчно да се убедят водачите на Украйна, че това е най-хубавият им вид, в този момент, когато нацията им пострада толкоз тежко от експанзията на Путин. Президентът Володимир Зеленски е малко евентуално да види дълготрайния интерес на нацията си в проспериращо европейско бъдеще, в случай че Съединените щати и Европа не употребяват въздействието, което имат като стопански и боен избавителен пояс на Украйна, с цел да го насърчат да го направи.

Приемането на лимитирана победа също ще изисква дипломатическо управление от Вашингтон за превъзмогване на съпротивата в някои съюзни столици, както и от анализаторите, които мощно желаят да си отмъстят на Кремъл. Всъщност, съгласно антагонистичната логичност, която доминира в доста страни, Украйна може да завоюва единствено в случай че на Русия бъде нанесен позорен и съдбоносен удар. Безспорно Путин би трябвало да заплати скъпа цена за хаоса, който е провокирал в Украйна и произлизащите от това вреди за европейската и международната сигурност. Справедливостта също изисква това. Но глобите, дипломатическият остракизъм и тежките загуби за съветската войска са действителни разноски, които с течение на времето ще заболят повече. Междувременно активите на съветските елити са задържани,а вратите на света са затръшнати пред лицето по целия свят. Тези разноски ще обиден Русия и нейното управление за години напред.

Може би най-известната мъдрост в областта на тактиката е, че войната би трябвало да бъде продължение на политиката с други средства. Затова западните водачи би трябвало да помнят: Украйна няма да завоюва тази война на военното полесражение. Нито пък Западът. Украйна ще завоюва, когато се трансформира в здрава, просперираща народна власт. Това към този момент е предизвикателство. Една продължителна война няма да го направи по-лесно.
 Зеленски: Патова обстановка на бойното поле не е алтернатива за Украйна
Зеленски: Патова обстановка на бойното поле не е алтернатива за Украйна

Загубихме прекалено много хора, с цел да отстъпим територията си, безапелационен е президентът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР