Ясно стана, че това мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

...
Ясно стана, че това мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
Коментари Харесай

БСП: Не подкрепяме за конституционни съдии хора, които не зачитат решения на КС и Конституцията

„ Ясно стана, че това болшинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи няма капацитетът да предлага каквито и да е значими решения за България. “ Това съобщи заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски  от парламентарната естрада.
„ Със силата на болшинството приехте една противоречива Конституция с текстове, оспорени от всички юридически общности, която към този момент е оспорена и в Конституционния съд. Сега, по същия метод, оферирате и противоречиви претенденти за конституционни съдии – госпожа Атанасова за това, че е лице на ГЕРБ и дясната ръка на Бойко Борисов, и господин Белазелков, за който сътрудниците към този момент изрекоха терзанията си по отношение на неговата активност “, уточни Свиленски.
Той изясни, че Българска социалистическа партия не е издигнала претендент за Конституционен съд, тъй като изборът към този момент е съдбоносен: „ Вижте си плановете за решение. В единия написа: избира Борислав Белазелков на мястото на Анастас Анастасов. На втория план за решение написа: избира Десислава Атанасова на мястото на Гроздан Илиев. На третия план за решение написа: избира Цвета Рангелова на мястото…на кого? Ако Българска социалистическа партия беше внесла предложение, по какъв начин щеше да наподобява планът за решение? И може ли, когато говорите за равнопоставеност, за еднакъв старт и за народна власт, в плановете ви за решения да е написано кого ще изберете? Г-жо Рангелова, Вие защо участвате, за чие място се състезавате? “
Социалистът бе безапелационен, че ръководещите и техните претенденти не признават нито законите, нито Конституцията, нито Конституционния съд.
„ Вижте решението на Конституционния съд от 11 януари, където ясно е написано, обнародвано и на следващия ден влиза в действие, че конституционният арбитър, определен или назначен след плануваното от член 147, алинея 2, изречение трето от Конституцията възобновяване на състава на Конституционен съд, упражнява пълномощията си единствено за оставащия период на мандата, считано от конституционно дължимия миг за обновяването на състава на съда. А в плановете за решение написа, че ви избираме за 9 години. Какво се пробвате – със силата на болшинството и по силата на това, че през днешния ден ще го приемете, а то влиза в действие на следващия ден, мандатът да е 9 години. Ами, няма да е 9 години, тъй като тъкмо вие, новите конституционни съдии, ще би трябвало да гласувате това решение и да си оспорите личния мандат “, обърна се той към претендентите за Конституционен съд. 
„ Вие желаете да овладеете политически Конституционния съд, да го рушите от вътрешната страна и да си създадете комфорт, който да оказва помощ да изпълнявате този прикрит проект, който не е пред очите ни, не е в програмата на държавното управление и в обществените поръчки, а оня проект, който се осъществя в сенките на последователното преодоляване на страната през институциите “. Така се обърна към ръководещото болшинство в Народното събрание заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин .
По отношение на претендентите за конституционни съдии, той съобщи, че не познава персонално арбитър Белазелков, само че по неговите думи, чуването му в конституционна комисия не е било безапелационно и е провокирало доста подозрения.  
„ Познавам обаче Десислава Атанасова. Тя е предан човек и това се цени в политиката. И тъкмо това е моят главен проблем с нейната кандидатура за член на Конституционния съд – че по този начин, както постоянно е вдигала телефона на Бойко Борисов, ще продължи да го прави като член на Конституционния съд и ще извършва неговите инструкции, както го е правила до момента “, акцентира Вигенин.
Той обърна внимание, че още от през днешния ден, с избора на новите членове на Конституционен съд, ръководещите нарушават Конституцията, пробвайки се да хитреят, като бързат да вземат решението през днешния ден, преди тълкувателното решение на Конституционен съд да е влезнало в действие.
„ Трябва да има някакво благовъзпитание, каквото и болшинство да имате. Създавате един казус, който един ден ще се обърне против вас “, обърна се още веднъж към ръководещите националният представител от Българска социалистическа партия, като добави: „ Когато в политиката загубиш моралния си образ – краят идва бързо и ненадейно. “
„ Хора с ярка политическа кариера, „ ястреби “ на своите групи, изключително в последните години на изключителна политическа острота – нямат място в Конституционен съд “, съобщи заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Ченчев .
От парламентарната естрада социалистът прикани присъстващите да се вслушат в специалистите и цитира проф. Пламен Киров във връзка с кандидатурата на Борислав Белазелков: „ Съдия Белазелков разви позицията си, че посредством пояснение ние можем да променяме смисъла на нормите, на правилата, които са заложени в Конституцията. Това е извънредно рисково “.
Иван Ченчев обърна внимание на още един значим подробност, с откъс още веднъж на проф. Пламен Киров: „ Според Белазелков решенията на някои наднационални съдилища имат преимущество пред решенията на Конституционния съд на България. Този човек не схваща свойството и ролята на Конституцията “.
„ Кои са наднационалните съдилища – съдът на Европейски Съюз и Съдът в Страсбург по правата на индивида. Ако приемем тълкуванието на господин Белазелков, ние тотално губим своята конституционна еднаквост и това още веднъж са думи на проф. Киров “, съобщи Ченчев.
„ Няма по какъв начин да подкрепим нито една от тези кандидатури “, безапелационен бе той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР