Ясно си даваме сметка, че при изравнени сили между ГЕРБ-СДС

...
Ясно си даваме сметка, че при изравнени сили между ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Лорер: Шегобийци замесиха името ми за шеф на БНБ

Ясно си даваме сметка, че при изравнени сили сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ всяка позиция ще бъде обект на непрекъснати договаряния, разяснява Даниел Лорер - народен представител и член на управлението на “Продължаваме смяната ”.

" Лично поздравих госпожа Илиана Иванова за номинацията и избора на шефката на Европейска комисия. Важно е България да резервира ресора, който имаше госпожа Габриел, тъй като просвета, нововъведения, юноша и просвета е ресорът на бъдещето. Там се дефинира в каква Европа всички ние ще живеем. И беше превъзходен знак, че България ръководи този сектор, и за мен беше значимо да продължим да го управляваме. Тук е значимо да отбележим също, че акад. Денков е изтъкнат академик и за първи път в скорошната ни история имаме толкоз изтъкнат академик отпред на страната

Тези два обстоятелството в композиция са израз на капацитета на нашата страна.

Приех да бъда номиниран за еврокомисар като задача, като едно краткотрайно предопределение до избирането на нова Европейска комисия, следващата година тъкмо тъй като се усещам в свои води. Ресорът на госпожа Габриел беше доста сходен на ресора, който имаше Министерството на нововъведенията и растежа, което сътворих и управлявах по време на кабинета “Петков ”. Така че ми се стори доста добра опция да продължим тази добра работа към този момент в европейски мащаб и да покажем на какво е способна България. Но госпожа Иванова по едно и също време с това е отличен европейски админ и госпожа Фон дер Лайен е решила, че това е належащо сега ", добави той.

" Не ми е давала пояснения. Срещата с Фон дер Лайен мина извънредно общително, структурирано и професионално. Но аз мисля, че можех да се оправя с тази задача доста почтено за България, тъй че няма за какво да укривам разочарованието си. Но по-важното е България да продължи да ръководи този сектор до края на мандата.

" Никой не е споделил, че борбата за еврокомисар ще е лесна. И в случай че беше елементарно, евентуално нямаше ние, от Политическа партия, да сме хората, които да се заемем с тази борба. Много ясно си даваме сметка, че в актуалната настройка в Народното събрание, при изравнени сили сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, всяка една позиция и всяко предопределение ще бъдат обект на непрекъснати договаряния. И явно не всички ще могат да бъдат под контрола на ПП-ДБ, това е обикновено и заслужено, ние сме в упованията на договарянията за всички бъдещи регулаторни органи, зам.-министри, шефове и така нататък ", съобщи Лорер.

" Равновесието е извънредно внимателно. От една страна, ПП-ДБ трябваше да създадем сериозен компромис, търсейки поддръжка от ГЕРБ. А ГЕРБ трябваше да се съгласят с мандат, който не е техен, и с държавно управление, в което не вземат участие с министри, като се изключи вицепремиера Габриел. Така че има доста мотиви за спорове и търкания. Бих го нарекъл “правителство на извънредно равновесие ”.

Ако успеем да преодолеем интервала на назначенията в околните месеци, идващото огромно тестване ще бъдат локалните избори, когато политическата настройка в страната още веднъж има шанса да се пренареди, и тогава главно тестване за ГЕРБ ще бъде дали да продължат да поддържат държавното управление. И се надявам, че тяхната политическа логичност и грижата им въобще за бъдещето на България ще ги убедят в това, че без значение от резултатите на тези избори, устойчиво държавно управление е належащо да има най-малко до евроизборите следващата година.

" Неуместна смешка на публицисти е името ми да бъде забъркано за началник на Българска народна банка. Не знам за какво името ми се завъртя, никой не е обсъждал сходна концепция с мен. И не считам, че този пост ми подхожда.

Съпругата ми е извънредно висококвалифицирана в региона на финансите, до момента в който живеехме отвън България, беше финансов шеф на огромни индустриални компании. След връщането ни тук е била зам.-министър няколко пъти, тъй че познава доста добре и частния бизнес, и държавната администрация. Самата тя се съгласи да одобри номинацията за въпросното предопределение тъкмо с ясното схващане, че там няма работа - става въпрос за ръб, който се среща няколко пъти в месеца, там няма възнаграждение и на процедура е работа пробоно в името на това България да бъде показана от хора с стопански и професионален потенциал в интернационална финансова институция. И не виждам по какъв начин това е службогонство. Същевременно е тъпо България да се отхвърля да употребява квалифицирани фрагменти, които са тук с ясно схващане, че желаеме да създадем България едно положително за живеене място. И сме оставили доста по-доходни кариери, с цел да се опитваме да вършим “Промяна ” в България ", сподели още Даниел Лорер.

" Напрежението в “Промяната ” е главно по линия работата с ГЕРБ. Това е напълно разбираемо, тъй като е ново за всички нас - работата ни с ГЕРБ изисква ние, като партия, да развием напълно нови умения. Това, естествено, поражда напрежение, защото всички ние дойдохме в политиката с платформата за смяна, а сега се постанова ние да стартираме да се променяме.

Не мисля, че някакви вътрешни и междуличностни дрязги са основни на този декор.

Отказвахме да подпишем съдружно съглашение с ГЕРБ, по същата причина, заради която не желаеме да назоваваме нашата работа дружно коалиция. Това е комплициран ход за положението на отношението сред двете партии. Ние идваме от предизборна акция на цялостен конфронтация, в който ние доста държахме историята на корупцията и застоя в България през последните 12 година, когато ГЕРБ е управлявал и сме били най-корумпираната страна и с максимален застой.

Така че правенето на официална коалиция за нас е извънредно мъчно, до момента в който в ГЕРБ към момента няма ясно признание на историята. Но дружно с това си даваме ясна сметка, че алтернативата е доста по-лоша - още веднъж избори, служебно държавно управление и ръководство от президента. И в последна сметка компромисът надви точно тъй като сме национално виновни ", приключи Даниел Лорер.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР