Ясно се очертава дефицит на работната сила в България като

...
Ясно се очертава дефицит на работната сила в България като
Коментари Харесай

Социалното министерство предлага мерки, с които да бори дефицита на кадри

Ясно се обрисува недостиг на работната мощ в България като количество и като качество. Инвестиции в подготовка на работещите, импорт на фрагменти от трети страни, работни предложения за напусналите страната българи - това са единствено част от ограниченията, които планува общественото министерство.


В началото на годината прогнозите и упованията са оптимистични - приходите ще не престават да порастват. Предвидено е с 6,6% да се усили компенсацията на един работещ.

Причните:

- Ръстът на минималната работна заплата.

- По-високото финансиране в доста публични браншове като обучение и сигурност.

- Нагласите на работодателите в частния бранш да покачват заплатите.

Социалният министър е безапелационен - би трябвало да продължи доближаването сред страните членки на Европейски Съюз във връзка с нивото на приходите, а в страни като България би трябвало да има изпреварващо повишаване.

Необходимост от висококвалифицирана работна ръка - това е диагнозата на трудовия пазар у нас. Вариант едно за лекуване - облекчение на вноса на служащи от други страни. Законови промени плануват по-леки процедури за приемане на синя карта за висококвалифицирана претовареност. Вариант две - страната ни ще влага в човешкия си капитал.

Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: Със 73 милиона от държавния бюджет се плануват програмни ограничения, които да допринесат за повишение качеството на работната мощ на българския трудов пазар.
И още ограничения - бизнесът и общественото министерство да предложат съответни работни предложения на българите, които работят в чужбина на нискоквалифицирани позиции. По другата гореща тематика - изплащането на пенсии по втория дирек е реализирано единодушие - пенсионните сдружения да могат да оферират на своите клиенти опция за избор сред няколко пенсионни продукта.

Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: Основният артикул би трябвало да бъде пожизнена пенсия. Като това да става посредством основаване на обособен фонд за погашение на пожизнени пенсии и прекачване на средствата от самостоятелните партиди на лицата, които ще получават пожизнена пенсия в този фонд - обединяването им в обща сметка и погашение на тези пенсии.
Пожизнената пенсия ще има обезпечен най-малък размер, изчислен въз основата на всички осигурителни вноски на индивида.

Целта е тази пенсионна уредба да бъде призната по-скоро е хората да могат да вършат осведомен избор до 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР