Ясно ми е как ще се развие това по-нататък и

...
Ясно ми е как ще се развие това по-нататък и
Коментари Харесай

Защо сърбите са силно разтревожени от готовността “да влезе в Украйна” американска дивизия

„ Ясно ми е по какъв начин ще се развие това по-нататък и по какъв начин ще се отрази на страната ни ”. С тези думи сръбският президент Александър Вучич разяснява разполагането на част от една от американските дивизии в Румъния. С какво е известна тази дивизия, по какъв начин внезапно се появи покрай украинската граница и за какво това е толкоз обезпокоително за сръбското управление?

Разполагането на 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската войска покрай границата с Украйна в Румъния води до внезапно утежняване на обстановката, което може да се назова съвършена стихия, съобщи сръбският президент Александър Вучич.

„ Наближаваме това, което нарекох съвършената стихия на последната среща. Достатъчно е да погледнете с какви сили в този момент Русия навлиза в Украйна. Когато видите, че американците изпратиха най-хубавата си част на няколко километра от границата с Украйна, тогава ви излиза наяве какво ни чака, дали ще се стигне до директен конфликт или не “, сподели Вучич.

Той също по този начин съобщи, че страните са на противоположни позиции и никой няма да отстъпи. „ И за мен е ясно по какъв начин това ще се развие по-нататък и по какъв начин ще се отрази на страната ни “, добави Вучич.

Част от американската 101-ва въздушнодесантна дивизия „ Крещящите орли “ дойде в Европа за първи път от десетилетия. Нейните командири споделиха, че са били ситуирани да пазят НАТО, а „ в случай че има военна ескалация или офанзива против НАТО, те са изцяло подготвени да пресекат границата и да навлязат на територията на Украйна “. 4700 американски парашутисти са ситуирани в Румъния на към пет километра от украинската граница.

„ Ние сме подготвени да пазиме всеки сантиметър земя на НАТО. Ние сме лека пехота, само че внасяме нужната подвижност в авиацията и въздушните офанзиви ”, сподели бригаден военачалник Джон Лубас, заместник-командир на дивизията.

Формално 2-ри батальон от 101-ва дивизия взе участие в взаимни учения с румънските войски, само че тонът на изказванията на американските офицери не оставя подозрение, че парашутистите ще останат в Румъния за непрекъснато. Те ще " укрепят южния фланг на НАТО ". Това се изяснява с обстоятелството, че съгласно американската логичност една от задачите на съветската войска в Украйна е да окупира цялото черноморско крайбрежие с изход на румънската граница. А Румъния е членка на НАТО, която в тази ситуация има потребност от " отбрана ".

„ Мисля, че фактът, че в този момент имаме американски войски тук, е все едно съдружниците да са попаднали в Нормандия преди всички врагове “, сподели малко комплицирано румънският генерал-майор Лулиан Бердила. А американският полковник Едуин Матейдес, пълководец на 2-ри батальон, сподели, че от своя команден пункт те могат да „ следят от близко “ съветските войски, „ да възнамеряват подготвителни задачи по какъв начин се държат руснаците ”.

Всъщност от Румъния до Херсон е надалеч, с бинокъл нищо не се вижда. Не е имало опити за прехвръкване на американски хеликоптери над Черно море. Най-вероятно полковникът е имал поради електронно наблюдаване и някаква форма на съдействие с украинците. Във всеки случай в този момент батальонът на Матейдес е най-близката американска военна част до Русия и зоната на СВО. „ Готови сме да се бием още довечера “, сподели полковникът.

101-ва въздушнодесантна дивизия по традиция носи в името си думата въздушнодесантна. Отдавна никой не скача с парашут. Но това е единица с висока подготвеност и висока степен на подвижност. Тя е проектирана да бъде ситуирана на всички места по света на военно-транспортни самолети като авангард. Това в действителност е лека пехота, в щатното ѝ разписание въобще няма танкове.

Трябва да кажем, че 101-ва е най-рекламираната от Холивуд американска тактическа единица. Именно тя е показана в „ Спасяването на редови войник Райън “, „ Ловецът на елени “, „ Братя “ и даже в един от филмите в серията „ Трансформърс “. Последният път се срещнаха с зложелател на земята в Иракски Кюрдистан през 2003 година

Сърбия следи от близко по какъв начин в прилежаща Румъния непрекъснато идват спомагателни елементи на НАТО. Това съседство изнервя Белград. Вучич и обкръжението му имат вяра, че в случай че събитията се развият неконтролируемо до пряк конфликт сред съветските въоръжени сили и НАТО, сърбите също ще го отнесат. В същото време Белград не може да си разреши да държи спомагателни военни елементи на румънската граница. Има единствено елементи по река Дунав, предопределена главно за отбрана на язовирите на Водноелектрическа централа в Железни врата.

Вучич постоянно приказва това, което другите не смеят. Опасността от директна борба сред съветските и американските сили нараства с всеки американски боец, ситуиран в Източна Европа. Дори в случай че в този момент наподобява като нелепа и рискова фикция.

Но в този случай Сърбия няма да може да стои настрани, даже и доста да желае. На американците не им би трябвало проруски анклав в центъра на Европа, т.е. в тила на 101-ва американска дивизия.

Белград към този момент е под сериозен политически напън и при внезапна ескалация в Източна Европа никой няма да се церемони със сърбите. Прави усещане, че Вучич сподели всичко това на конгреса на ръководещата партия. Тоест това изказване не е за Русия, Украйна и като цяло не е за външна консумация. Ето какво чака самата Сърбия.

В такава среда Белград, да кажем, е малко по-остър от останалите в реакцията на евентуална опасност от ескалация. И въпросът не е в нарасналата емоционалност на балканските нации в съпоставяне със северноевропейците. Просто от да вземем за пример Мадрид или даже Виена опасността от наличието на американската 101-ва дивизия на пет километра от украинската граница е едва забележима. Дори в случай че тази задача е най-вече разследваща и се състои от батальон лека пехота.

Изобщо не знаем какво тъкмо схващат бригаден военачалник Лубас и полковник Матейдеспод „ закани за страните от НАТО “ и от кое място стартира тъкмо този „ сантиметър земя на НАТО “, който имат намерение да пазят. И какви са заповедите им от висшето командване. Тук освен прочувственият Александър Вучич се изнервя. И апропо, той се държи много съответно. Той умерено обмисля заканите за страната си.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР