Ясно е за всичко, че ръст на пенсиите трябва да

...
Ясно е за всичко, че ръст на пенсиите трябва да
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Закон заплати не плаща

Ясно е за всичко, че растеж на пенсиите би трябвало да има. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Пенсионната система се образува от два източника – от осигурителните вноски и от държавния бюджет посредством налозите. Когато приказваме за увеличение на пенсиите, би трябвало да приказваме за опциите на осигурителната система. Трябва да усилваме пенсиите, само че по този начин, че да не се стига до недостиг в осигурителната система, означи Стоянова. За тази година чакаме 200 млн. лева повече от осигурителни доходи. 100-120 от тях незабавно ще отидат за покриване на минималната пенсия, посочи тя.

Занапред нарастването на пенсиите би трябвало да го сложим според от увеличението на осигурителните доходи. Част от това нарастване може да пристигна посредством битката с измамите с инвалидните пенсии. Трябва да имаме нова нормативна база и по-строг надзор върху комисиите, които издават свидетелства за неработоспособност. Трябва да продължим и с една организационна смяна, тъй че Национален осигурителен институт да има ангажимент и във връзка с инвалидните пенсии, уточни шефката на бюджетната комисия.

Тя заяви, че към края април има 780 млн. лева растеж на приходите в държавния бюджет по отношение на растежа на приходите за същия интервал през предходната година.

Стоянова съобщи, че учителските заплати ще бъдат увеличени, само че акцентира, че това не е единственият фактор за възстановяване на положението на образованието. Мерките би трябвало да бъдат сложни, уточни тя.

По думите й разногласията сред работодателите и синдикатите са градивни. Нормално е работодателите да желаят по-добра среда за бизнес, а синдикатите – по-високи заплати. Ако желаеме да имаме едно по-сериозно нарастване на приходите, към този момент намерено би трябвало да приказваме за преструктуриране на стопанската система – да се развиват секторите с по-висока добавена стойност. Ако не успеем да насочим бизнеса към производителни браншове, можем единствено да си приказваме за нарастване на заплати и за законови промени. Но закон заплати не заплаща, акцентира Стоянова.

Според нея е напълно действително междинната заплата да надвиши обещаните от ГЕРБ по време на предизборната акция 1500-1600 лева, в случай че реализираме преструктуриране на стопанската система. Държавата би трябвало да основава изискванията и да подтиква там, където е допустимо, да вземем за пример посредством нарастването на минималната работна заплата и на осигурителните прагове, сподели още Менда Стоянова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР